Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Με την όπισθεν ο Τσίπρας.«Ίσως δεχθούμε την πρόταση Σόιμπλε»



Βήματα πίσω από τον διακηρυγμένο στόχο του για «νυν υπέρ πάντων» αγώνα προκειμένου να υποχρεώσει τους πιστωτές της Ελλάδας να δεσμευτούν σε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έκανε ο πρωθυπουργός το μεσημέρι της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Αποφεύγοντας να πει έστω και το παραμικρό σε σχέση με πρόσφατες προειδοποιήσεις του προς τους δανειστές ότι αν δεν δεσμευτούν σε συγκεκριμένα βήματα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τότε η ελληνική κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που νομοθέτησε την προηγούμενη εβδομάδα η Βουλή και προβλέπουν περαιτέρω «κούρεμα» συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου ορίου, ο κ. Τσίπρας αρκέστηκε να σημειώσει ότι στρατηγικός στόχος είναι ο δανεισμός από τις αγορές με βιώσιμα επιτόκια.
«Πιστεύω πως ο στρατηγικός στόχο να μπορέσει η χώρα με το πέρας του τρίτου προγράμματος που είναι τον Αύγουστο του 2018 να έχει μια σταθερή δυνατότητα δανεισμού με βιώσιμα επιτόκια από τις αγορές είναι στρατηγικός στόχος που παραμένει και είναι κοντά» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια λύση που μας παρουσίασε ο κ. Σόιμπλε και αρνηθήκαμε, πόσο δε μάλλον με μια καλύτερη λύση για την οποία διαπραγματευόμαστε. Δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές θα έχουμε με καλούς όρους».
Αν μη τι άλλο, η τοποθέτηση αυτή του κ. Τσίπρα σηματοδοτεί την αλλαγή στάσης της ελληνικής πλευράς που τις τελευταίες ημέρες είχε ανεβάσει πολύ τον πήχυ τον προσδοκιών για ελάφρυνση του χρέους. Σε επίπεδο συμβολισμών, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε σπεύσει να προεξοφλήσει ότι έρχεται μια λύση η οποία θα δικαιώνει πλήρως τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς λέγοντας ότι είναι έτοιμος να φορέσει γραβάτα. Στο Eurogroup της 22ας Μαϊου επιβεβαιώθηκε ότι η γερμανική πλευρά -που συνήθως επιβάλλει και τις απόψεις της- είναι σε άλλο μήκος κύματος για την υπόθεση του ελληνικού χρέους, γεγονός που μπορεί να χρησιμεύσει για να ερμηνευθεί η σημερινή διαφοροποίηση του πρωθυπουργού για το χρέος προς ηπιότερη κατεύθυνση.
«Η Ελλάδα κρατήθηκε στον πυρήνα της Ευρωζώνης και προοπτικές θετικών ρυθμών ανάπτυξης. Ασφαλής σε μια ταραγμένη περιοχή. Δημιουργεί δυνατές προϋποθέσεις για ένα πολύ γερό come back. Θέλουμε αυτό το come back να συνδυαστεί με απόφαση για το χρέος που θα πολλαπλασιάζει την ήδη διαφαινόμενη δυναμική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου