Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Ήθελαν νεκρό τον Παπαδήμο.Έσκασε στα χέρια του παγιδευμένος φάκελος.



Εκτός κινδύνου και σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται στον "Ευαγγελισμό" ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, που έπεσε θύμα τρομοκρατικής επίθεσης όταν σημειώθηκε έκρηξη από παγιδευμένο φάκελο, στις 18.40, στο εν κινήσει αυτοκίνητο του, στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου "μετά την παροχή των πρώτων Βοηθειών, για αρκετά επιφανειακά τραύματα, υπεβλήθη σε πλήρη κλινικό και εργαστηριακό
έλεγχο. (...) Κρίθηκε ότι η κατάστασή του είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία. Οι συνοδοί του, έφεραν ελαφρά επιφανειακά τραύματα για τα οποία δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες και παραμένουν σε νοσηλεία για προληπτικούς λόγους".

Πληροφορίες ανέφεραν πως υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία, η οποία ήταν "καθαρή".

Επίσης υπήρξαν πληροφορίες ότι οι γιατροί εξέφραζαν ανησυχία για την όρασή του, ωστόσο στην ανακοίνωση του νοσοκομείου δεν αναφέρεται κάτι σχετικό. 

Οι δύο συνοδοί, υπάλληλοι ασφαλείας της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν διατρέχουν κίνδυνο. 

Ο ένας φέρεται να έχει ρήξη τυμπάνου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο συνοδευτικό όχημα βρίσκονταν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

Η έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο φάκελλο, που άνοιξε ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ το όχημα βρισκόταν εν κινήσει. Ο κ. Παπαδήμος ήταν καθιστός και είχε στα πόδια του τους φακέλους που άνοιγε.

Η ώρα της έκρηξης


Εκτιμάται ότι μόλις έγινε αντιληπτό ότι ο φάκελος ήταν παγιδευμένος, τον έριξαν στο κάτω μέρος του οχήματος. Η έκρηξη έγινε στη θέση του συνοδηγού, όπου καθόταν ο κ. Παπαδήμος.

Οι πρώτες εικόνες έδειξαν ότι υπάρχουν φθορές στην πόρτα του συνοδηγού του θωρακισμένου οχήματος.
Το όχημα ανήκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως και το συνοδευτικό όχημα στο οποίο βρισκόταν η φρουρά του.

Τα τζάμια του αυτοκινήτου δεν έσπασαν, λόγω της θωράκισης του οχήματος. Η ΕΛ.ΑΣ εκτιμά ότι ο φάκελος είχε μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης.

Στην Αστυνομία σήμανε συναγερμός, ενώ έχει αποκλειστεί η περιοχή. Στη σημείο έσπευσαν πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να ελέγξουν εάν υπάρχει και άλλος φάκελος με εκρηκτικά.



Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπαδήμος ενημερώθηκε από το γραφείο του στην Ακαδημία Αθηνών για να λάβει την αλληλογραφία του. Του είχε δοθεί η διαβεβαίωση ότι είχαν ελεγχθεί οι φάκελοι από τα μηχανήματα X Ray της Βουλής ή της Τράπεζας της Ελλάδος.
 
Η ΕΛ.ΑΣ έχει ειδοποιήσει όλους τους χαρακτηρισμένους στόχους τρομοκρατικών ενεργειών να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στη λήψη της αλληλογραφίας τους.



Αυτόπτες μάρτυρες

"Ενώ πήγαινα με τη μηχανή μου και κατευθυνόμουν προς την 3ης Σεπτεμβρίου άκουσα μία πολύ δυνατή έκρηξη και ξαφνικά κόσμο να τρέχει προς 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη. Φοβήθηκα να πλησιάσω πολύ κοντά, αλλά είδα από απόσταση ένα σκούρο αυτοκίνητο με εμφανή τα σημάδια έκρηξης. Αργότερα πλησίασα περισσότερο και είδα τραυματισμένους ανθρώπους, πλημμυρισμένους στα αίματα", τόνισε ο αυτόπτης μάρτυρας Α.Κ, σοκαρισμένος.

"Είμαστε ακόμη τρομοκρατημένοι από αυτό που έγινε. Όταν έγινε η έκρηξη πιστέψαμε ότι έγινε σεισμός", είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπάλληλοι καφετέριας επί της 3ης Σεπτεμβρίου, κοντά στο σημείο της έκρηξης.


Οι παγιδευμένοι φάκελοι

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο είχαν εντοπιστεί οκτώ παγιδευμένοι φάκελοι στα ΕΛΤΑ Καπανδριτίου, ενώ νωρίτερα άλλοι δύο είχαν φτάσει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, προς τον Β. Σόιμπλε και προς τον Πόουλ Τόμσεν στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι.

Την ευθύνη για την αποστολή του φακέλου στον Β. Σόιμπλε είχε αναλάβει η "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς", ενώ για τους υπόλοιπους φακέλους δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης.

Επίσης πριν από μερικές ημέρες εντοπίστηκε φάκελος με σφαίρες με παραλήπτη από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.





Αντιδράσεις


Με τη διοικητή του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Νάγια Μητσάκου επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού και των τραυματιών. 

Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε να μεταφέρουν στον κ. Παπαδήμο και στους τραυματίες συνοδούς του, τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ενημερώθηκε για το συμβάν.

"Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση ενάντια στον Λουκά Παπαδήμο. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στον ίδιο και τους ανθρώπους που τον συνόδευαν", αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter

"Η κυβέρνηση απερίφραστα και κατηγορηματικά καταδικάζει την επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Και πρόσθεσε: Ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά ταχεία ανάρρωση στον πρώην πρωθυπουργό και τους δύο συνοδούς του".

"Απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης προς τον Λουκά Παπαδήμο. Περαστικά στον ίδιο και σε όσους τραυματίστηκαν", ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Συγκλονισμένος από την άνανδρη επίθεση, δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Με ανάρτησή του στο Twitter, εύχεται στον κ. Παπαδήμο να ξεπεράσει κάθε κίνδυνο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξερχόμενος του Ευαγγελισμού, εξέφρασε "οργή και οδύνη για το άνανδρο χτύπημα" και ευχήθηκε "γρήγορη ανάρρωση". Πρόσθεσε ότι "η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα. Οι τρομοκράτες είναι εχθροί της Δημοκρατίας".

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε δηλώσει: "Καταδικάζω, με οργή, την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου. Εύχομαι στον ίδιο και σε όλους τους τραυματίες ταχεία και πλήρη ανάρρωση. Καλώ, ταυτόχρονα, την κυβέρνηση και τις αρχές Ασφαλείας να κάνουν τα πάντα, προκειμένου να συλληφθούν οι αδίστακτοι τρομοκράτες. Είναι εχθροί της πατρίδας μας και της Δημοκρατίας".

"Περαστικά στον Λουκά Παπαδήμο και στους ανθρώπους που επέβαιναν στο αυτοκίνητο του", αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, μετέβη στον Ευαγγελισμό. Σε σύντομη δήλωση του, χαρακτήρισε "άνανδρη" την επίθεση, που στόχευε "στην καρδιά της Δημοκρατίας".

Ο Γιώργος Παπανδρέου μετέβη στον Ευαγγελισμό. Χαρακτήρισε την ενέργεια "τραγική στιγμή" και ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στον κ. Παπαδήμο. Τόνισε ότι πρόκειται για "εγκληματική ενέργεια, πλήγμα στη δημοκρατία".

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με την διευθύντρια του Ευαγγελισμού  και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του κ. Παπαδήμου. Ο κ. Σαμαράς είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, με τον οποίο είχε συναντηθεί νωρίτερα.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε με τη διευθύντρια του Ευαγγελισμού. Ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, εξέφρασε τη συμπαράστασή του και ευχήθηκε περαστικά. 

"Στη χώρα δεν υπάρχουν πια, ή περιορίζονται ή κινδυνεύουν τα δικαιώματα τα οποία έχουν οι πολίτες σε όλον τον ευρωπαϊκό χώρο" δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξερχόμενος από το νοσοκομείο.

"Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και των συνεργατών του. Τους ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Και σημειώνει ότι "είχαμε έγκαιρα επισημάνει την ανάγκη προστασίας στόχων από την δράση της νέας τρομοκρατίας και των μεθόδων που χρησιμοποιεί με τους παγιδευμένους φακέλους".

"Καταδικάζουμε με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο τη σημερινή εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια εναντίον του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Λουκά Παπαδήμου", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι "η ενέργεια αυτή αποτελεί πλήγμα για τη Δημοκρατία".

Οι ΑΝΕΛ σε ανακοίνωση του αναφέρουν: "Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του κ. Λουκά Παπαδήμου και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας. Κάθε πράξη βίας είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον πρώην πρωθυπουργό και τους δύο άνδρες της φρουράς του".

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι "τέτοιου είδους ενέργειες, πέραν από το προβοκατόρικο και δολοφονικό χαρακτήρα τους, υπηρετούν σκοπιμότητες και σχεδιασμούς εχθρικούς προς το λαό και τα συμφέροντά του. Ευχόμαστε επίσης, ταχεία ανάρρωση στον κ. Παπαδήμο και τους υπόλοιπους τραυματίες - συνοδούς του".

"Την συμπαράσταση μας στον Λουκά Παπαδήμο. Εχθροί μας δεν είναι μόνο οι επίδοξοι δολοφόνοι αλλά & αυτοί που σπέρνουν μόνο μίσος στην κοινωνία", σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μετέβη στον Ευαγγελισμό και δήλωσε: "Οι σκέψεις μας βρίσκονται με την οικογένεια του κ. Παπαδήμου. Είναι σημαντικό σε αυτές τις δραματικές να είμαστε όλοι ενωμένοι και να καταδικάζουμε τις πράξεις ωμής βίας που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος".

Την τρομοκρατική επίθεση καταδίκασαν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, η Ολομέλεια της Βουλής και εκπρόσωποι από τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, την Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου