Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Κατάργηση Πανελλήνιων και συσσίτια στα σχολεία όπως... την κατοχή ανακοίνωσε ο Τσίπρας.



Τις προωθούμενες αλλαγές στην Παιδεία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο υπουργείο Παιδείας.Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως ξεκινάει έναν κύκλο επισκέψεων σε όλα τα υπουργεία, «με αντικείμενο τον προγραμματισμό και την αξιολόγηση του παραγόμενου έργου και πιο άμεσης συνεννόησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων». Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η Παιδεία πρέπει να είναι σημαντική
προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον τόπο. Πιστεύουμε στο δικαίωμα πρόσβασης όλων -ανεξαιρέτως οικονομικής δυνατότητας- σε μια σύγχρονη και δημόσια Παιδεία». Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως οι αλλαγές στην Παιδεία εντάσσονται σε ένα «τριετές πλάνο μεταρρυθμίσεων».
Οι βασικοί άξονες
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα γίνουν αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, καθώς και ότι θα επεκταθεί το ολοήμερο δημοτικό σχολείο σε όλη την Ελλάδα, ενώ έκανε απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησής του στον τομέα της Παιδείας, κάνοντας αναφορά, μεταξύ άλλων, στα σχολεία ειδικής αγωγής και στα ολοήμερα σχολεία, ενώ έδωσε τους 5 βασικούς άξονες των προωθούμενων αλλαγών. Αυτοί οι άξονες είναι οι εξής:
1. Ενίσχυση των δημοτικών σχολείων.
2. Αναβάθμιση του Λυκείου.
3. Ομαλοποίηση της διαδικασίας εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
4. Ενίσχυση των ΑΕΙ και ΤΕΙ με πόρους και θεσμικές αλλαγές.
5. Επένδυση στην έρευνα και στην τεχνογνωσία.
Ολοήμερο σχολείο
«Από τον Σεπτέμβριο, ολοήμερο σχολείο σε όλα τα σχολεία της χώρας, και τα μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία, συνολικά 830 μονάδες σε κάθε γωνιά της χώρας μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση
Βασικός πυλώνας των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία είναι η 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και η υλοποίηση αυτού του στόχου εντός της επόμενης τριετίας, είπε ο κ. Τσίπρας. «Θα γίνει υποχρεωτική η φοίτηση στα νήπια και προνήπια και δεν θα υπάρχει κανένα παιδί από 4 χρονών και πάνω που θα μείνει εκτός εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, και στο πιο απομακρυσμένο χωριό», τόνισε.
Θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τάξη
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως σταδιακά θα μειώνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, ώστε σε δύο χρόνια να μην υπερβαίνουν τους 22.
Αλλαγές σε Ιστορία, Θρησκευτικά και τεχνικά μαθήματα
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως στόχος είναι να γίνουν αλλαγές με νέα προγράμματα σπουδών, ιδίως στην Ιστορία, στα Θρησκευτικά και στα τεχνικά μαθήματα. 
Εκπαίδευση στο σχολείο και όχι στο φροντιστήριο
«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια στο να πιστέψουμε όλοι ότι η πραγματική εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται στο σχολείο και όχι στο πάρεργο του φροντιστηρίου. Θεωρούμε αδιανόητο σήμερα η βασική εκπαίδευση των μαθητών στις ξένες γλώσσες να μη γίνεται μέσα στο σχολείο. Στόχος μας είναι να τοποθετήσουμε στο κέντρο της διαδικασίας τη μάθηση και όχι την εξέταση», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων
Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση προχωρά στην αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων. «Προχωρούμε μια ριζική αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου που θα οδηγήσουν στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων, τουλάχιστον όπως τις γνωρίζαμε μέχρι τώρα». Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης πως θα αναγνωριστούν τα 5ετή προγράμματα σπουδών ως Μaster.  
Ανακοίνωσε επίσης πως τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να παρακολουθούν δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις αλλαγές στη διοίκηση των πανεπιστημίων, με «αύξηση της αντιπροσωπευτικότητας». Ο κ. Τσίπρας είπε πως «οι αντιπρυτάνεις θα εκλέγονται με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από τους πρυτάνεις, ενώ οι φοιτητές θα είναι έξω από τη διαδικασία εκλογής αλλά όχι έξω από τα όργανα, θα συμμετέχουν στην οργανωτική διοίκηση».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεσμεύεται να επαναφέρει τις δαπάνες για τα πανεπιστήμια και από το 2018 και μετά θα προστεθούν ακόμη 65 εκατομμύρια ευρω. 
Σχολικά γεύματα
Απαντώντας σε ερώτηση για τα σχολικά γεύματα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αυτά θα επεκταθούν σε διπλάσιο αριθμό σχολείων. «Είναι βέβαιο ότι θα πιάσουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και απολύτως βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί το σύνολο των αντιμέτρων το 2019 και το 2020».
Ειδική εκπαίδευση
Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην ειδική εκπαίδευση, είπε: «Προχωρούμε στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής διαδικασίας με έξι νέα καλλιτεχνικά σχολεία και της ειδικής αγωγής. Ανοίγουν την επόμενη χρονιά 11 νέα σχολεία, ενώ πέρυσι άνοιξαν άλλα 23. Προσαρμόζουμε τα ωρολόγια προγράμματα των ειδικών σχολείων με τα υπόλοιπα σχολεία, ενώ δίνουμε τη δυνατότητα να λειτουργούν ως ολοήμερα».
Τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά θα γίνουν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πρόθεση και επιθυμία της κυβέρνησης είναι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μέσα από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, όπως ανακοίνωσε επίσης ο πρωθυπουργός. Μίλησε για μια «εμβληματική πρωτοβουλία» η οποία θα γίνει μετά από διαδικασίες αξιολόγησης των δύο ΤΕΙ και σημείωσε πως στο πλαίσιο αυτού του πανεπιστημίου θα ιδρυθούν και νέες διετείς δομές, που θα παρέχουν διπλώματα ευρωπαϊκών επαγγελματικών προσόντων για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων.
Για την προσφυγική κρίση
Είμαι εξαιρετικά περήφανος που έχουμε καταφέρει, όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την προσφυγική κρίση να δείξουμε ήθος και αλληλεγγύη. Ήδη 300 τάξεις λειτουργούν για 5.000 προσφυγόπουλα που φοιτούν κανονικά, ενώ από το Σεπτέμβρη θα έχουμε 600 τάξεις υποδοχής προσφύγων σε όλη τη χώρα.
Σε στάση αναμονής οι καθηγητές
Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, αλλά και εργαζόμενοι. Μάλιστα παράγοντες του υπουργείου έδειξαν στον Αλέξη Τσίπρα έργα τέχνης που κοσμούν το ισόγειο του κτιρίου. Ακολούθησε σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού στον τρίτο όροφο και στη συνέχεια η συνέντευξη Τύπου. 
Την ίδια στιγμή, οι καθηγητές πανεπιστημίων τηρούν στάση αναμονής μέχρι να ανακοινωθούν επίσημα οι προωθούμενες αλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των καθηγητών αντιδρά στη συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων στις αποφάσεις της Συγκλήτου και αναμένεται το επόμενο διάστημα να τοποθετηθούν και να εκφράσουν τις θέσεις τους. 
Επισκέψεις και σε άλλα υπουργεία
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επισκεφθεί και άλλα υπουργεία. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται το υπουργείο Υγείας. Όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, οι επικεφαλής των υπουργείων πλέον δεν έχουν το άλλοθι της διαπραγμάτευσης και οφείλουν να επισπεύσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Οι επισκέψεις του πρωθυπουργού σε υπουργεία καθώς και σε άλλες υπηρεσίες θα συνεχιστούν και μετά την επιστροφή του από το Πεκίνο, όπου θα βρίσκεται από τις 12 έως τις 16 Μαΐου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου