Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Έρχεται άγριο «σαφάρι» από την εφορία



«Κυνήγι» ιδιοκτητών ακινήτων που δεν τα έχουν δηλώσει στην εφορία, οφειλετών με περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας που τα κρύβουν σε θυρίδες κ.α. αρχίζει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμο το σχέδιο εντοπισμού υπόχρεων σε υποβολή Ε9. Επίσης η ΑΑΔΕ αναμένει την ψήφιση διατάξεων που
θα επιτρέψουν μαζικές κατασχέσεις θυρίδων και χρηματοοικονομικών προϊόντων ηλεκτρονικά. Μετά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων η εφορία θα μπορεί μέσω των e-κατασχετηρίων να δεσμεύει άμεσα τις θυρίδες των ελεγχόμενων, κατάσχοντας σε δεύτερη φάση πολύτιμους λίθους, χρηματικά ποσά, κοσμήματα ή πλάκες χρυσού που ενδεχομένως να εμπεριέχονται σε αυτές, αλλά και την κατάσχεση χρηματοοικονομικών προϊόντων όπως μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και ρέπος.
Ειδικότερα, οι δράσεις στις οποίες δίνεται προτεραιότητα από εδώ και στο εξής, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα της «Καθημερινής» και της «Ημερησίας», είναι οι ακόλουθες:
  • Εντοπισμός αδήλωτων ακινήτων
  • Ενεργοποίηση αυτοματοποιημένου συστήματος κατασχέσεων και είσπραξης οφειλών
  • Πλειστηριασμός 27 ακινήτων οφειλετών του δημοσίου μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, με στόχο την είσπραξη  2,7 δισ. ευρώ από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη και ακόμη 690 εκατ. από μεγαλοοφειλέτες.
  • Πρόσβαση των ελεγκτών σε όλα τα πληροφοριακά συστήματα από τα οποία θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες για τους ελεγχόμενους φορολογουμένους, με βάρος στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης
  • Επέκταση του εύρους των ηλεκτρονικών κατασχέσεων, με ηλεκτρονικές κατασχέσεις και σε θυρίδες
  • Διασύνδεση ηλεκτρονικών συστημάτων
  • Έλεγχοι 4.300 «ύποπτων» υποθέσεων επιστροφών φόρων και διερεύνηση 3.000 υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου από τις ΔΟΥ
  • Έλεγχοι για «εξαφανισμένους» εμπόρους και «ύποπτα» ΑΦΜ, με απενεργοποίηση τουλάχιστον 45 ΑΦΜ φυσικών προσώπων και έρευνες σε 240 ΑΦΜ και σε 110 υποθέσεις που αφορούν απάτη στο ΦΠΑ
Στο μεταξύ, στο «δίχτυ» των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πιάστηκαν 40.120 φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας για τα ΙΧ οχήματά τους για τα έτη από το 2013 ως και το 2017. Πρόκειται για 89.225 οχήματα που έχουν ταξινομηθεί από το 2010 ως το 2016 και μπήκαν στο στόχαστρο των διασταυρώσεων της ΑΑΔΕ η οποία τώρα προγραμματίζει να επεκτείνει τους ηλεκτρονικούς ελέγχους και για τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν τα παλαιότερα έτη. Το συνολικό ποσό των τελών κυκλοφορίας, που δεν έχει καταβληθεί, είναι 8.168.213 ευρώ. Τα πρόστιμα που αναλογούν στους παραβάτες είναι 7.295.451 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, οι οφειλέτες καλούνται να καταβάλουν 15.463.664 ευρώ.Ήδη, οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης μέσω της εφαρμογής «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» του TAXISnet, ενώ θα λάβουν και e-mail για τα ποσά, που πρέπει να πληρώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου