Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Δεσμεύονται ακίνητα και λογαριασμοί του Γιάννου Παπαντωνίου



Δεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία του πρώην υπουργού Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, το οποίο έκανε δεκτό σχετικό αίτημα της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. Με την απόφαση του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών διατάσσει τη δέσμευση του σπιτιού του πρώην υπουργού στην Κηφισιά, του γραφείου του στο κέντρο της Αθήνας και κάθε εγχώριου τραπεζικού λογαριασμού του
στο πλαίσιο ερευνών της Δικαιοσύνης.
Η απόφαση, που αφορά αποκλειστικά τον πρώην υπουργό και όχι μέλη της οικογένειας του, εκδόθηκε έπειτα από αίτημα της εισαγγελίας Διαφθοράς, η οποία ζήτησε τη δέσμευση λίγες ημέρες μετά από την αιφνιδιαστική έφοδο που έκαναν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς και τις κατασχέσεις ηλεκτρονικού και έντυπου αρχείου από το σπίτι και το γραφείο του κ. Παπαντωνίου. Η προσφυγή της εισαγγελίας Διαφθοράς στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών εκτιμάται ότι σχετίζεται με την πρώτη αξιολόγηση των κατασχεθέντων από τους χώρους του πρώην υπουργού, τα οποία πιθανολογείται ότι επέτρεψαν, τόσο την αιτιολόγηση του αιτήματος όσο και την κρίση του Συμβουλίου που το αποδέχθηκε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών αποφαίνονται με το βούλευμα που εξέδωσαν, ότι τα στοιχεία που επικαλέστηκε στο αίτημα της η Εισαγγελέας Διαφθοράς είναι επαρκή ώστε να τεθούν υπό δέσμευση τα εντός της χώρας περιουσιακά στοιχεία του κ. Παπαντωνίου, στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούνται από τους ανακριτές Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργου Ευαγγέλου για παράνομες αμοιβές από εξοπλιστικά προγράμματα κατά τη διάρκεια θητείας του στο υπουργείο Άμυνας. Η δέσμευση επίσης, αφορά και την έρευνα που διενεργείται σχετικά με οικονομικά στοιχεία του πρώην υπουργού που βρίσκονται στο εισαγγελικό στόχαστρο - και συγκεκριμένα καταθέσεις του και τιμήματα αγοράς ακίνητης περιουσίας μετά το 2000.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των ερευνών για τον πρώην υπουργό, έχει ήδη υποβληθεί αίτημα δικαστικής συνδρομής στα τέλη Μαρτίου προς τις ελβετικές αρχές, οι οποίες έχουν ενημερώσει για την ύπαρξη δυο τραπεζικών λογαριασμών και ενός ασφαλιστήριου συμβολαίου που φέρονται να συνδέονται με τον Γιάννο Παπαντωνίου. Μετά τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν από τις ελβετικές αρχές ασκήθηκε συμπληρωματική ποινική δίωξη για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της δωροδοκίας-δωροληψίας, μετά από γραπτό αίτημα που απέστειλαν στην εισαγγελία Διαφθοράς η κ. Ζαμανίκα και ο κ. Ευαγγέλου για την απαγγελία των δύο κατηγοριών.

Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί φέρονται να έχουν διασταυρώσει στοιχεία από κατασχέσεις σε σπίτια εμπλεκομένων και μαρτυρικές καταθέσεις προσώπων που εκ της θέσεως τους σε γαλλική εταιρεία, είχαν εμπλακεί στη διαδικασία προμηθειών του Δημοσίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου