Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Ποιοι είναι οι λιγότερο δημοφιλείς ηγέτες του κόσμου - Εκπληξη για Τσίπρα

Μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ανά τον κόσμο που είναι λιγότερο δημοφιλείς και από τον Ντόναλντ Τραμπ, δίπλα στους Νικολά Μαδούρο της Βενεζουέλας, Γιάκομπ Ζούμα της Νότιας Αφρικής και Μισέλ Τεμέρ της Βραζιλίας βρίσκεται ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το περιοδικό TIME.
Οπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα που έχει η Καθημερινή, η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου βρίσκεται αυτή τη στιγμή λίγο πιο χαμηλά από το 40%. Ωστόσο, πρόκειται για ένα ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο αν συγκριθεί με αυτό ηγετών ανά τον κόσμο.

Οι λόγοι που σύμφωνα με το περιοδικό έχουν οδηγήσει στην κατακόρυφη πτώση του Αλέξη Τσίπρα στις δημοσκοπήσεις είναι το γεγονός ότι «έχει αναγκαστεί να δεχτεί ολοένα και περισσότερα μέτρα λιτότητας για να κρατήσει τη χώρα του στην επιφάνεια». Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρει ότι «ο Τσίπρας και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιδεινώσει τα προβλήματα που προυπήρχαν στην οικονομία με τη χώρα να έχει χάσει από την έναρξη της κρίσης περίπου το 25% του ΑΕΠ».
Αναφορά γίνεται στη συνέχεια και στη στάση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, «ο οποίος με την "θρασύτητά του" απομάκρυνε το ενδεχόμενο για υποχωρήσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους». Ακολούθησαν το δημοψήφισμα και το «όχι» το οποίο στη συνέχεια έγινε «ναι» καθώς «ο Τσίπρας αγνόησε την ετυμηγορία του λαού και προχώρησε στην υπογραφή του νέου μνημονίου, επιβάλλοντας μέτρα λιτότητας σε έναν ήδη «εξαντλημένο λαό» και προκαλώντας ελάχιστη δημόσια κατακραυγή.
Νικολά Μαδούρο, Βενεζουέλα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΤIME, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο, παρότι είναι μια από τις πιο αμφιλεγόμενες και πολυσυζητημένες πολιτικές φιγούρες στον κόσμο, διατηρεί το ποσοστό δημοφιλίας του κάτω από το 20% από πέρσι. Οι πολίτες της χώρας διαδηλώνουν καθημερινά απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου τους και την διεξαγωγή γενικών εκλογών. Ο Μαδούρο προεδρεύει σε μια χώρα της οποίας η οικονομία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το πετρέλαιο (πάνω από το 95% των εσόδων προέρχεται από εξαγωγές πετρελαίου) σε μια εποχή χαμηλών τιμών πετρελαίου, με αποτέλεσμα την κακή οικονομική διαχείριση της χώρας για αρκετά χρόνια. Ενδεικτικά, το 74% του πληθυσμού έχει χάσει κατά μέσο όρο οκτώ κιλά μέσα σε ένα χρόνο και παρατηρούνται ελλείψεις στο 80% των βασικών φαρμάκων.
Μισέλ Τεμέρ, Βραζιλία
Ο βετεράνος πολιτικός συγκεντρώνει μονοψήφια ποσοστά δημοφιλίας, ειδικότερα μετά από στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα βάσει των οποίων ο ίδιος φέρεται να εμπλέκεται σε δωροδοκία διεφθαρμένου πολιτικού. Οι πιθανότητες να είναι σύντομα ο δεύτερος πρόεδρος που θα τεθεί υπό αμφισβήτηση μετά την Ντίλμα Ρουσεφ αυξάνονται, λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Lavo Jato. Ωστόσο, η χώρα εκτός από τα σκάνδαλα πλήττεται και οικονομικά. Η συντριπτική πτώση στις τιμές των βασικών προϊόντων έπληξαν τη Βραζιλία σκληρά, οδηγώντας την στη χειρότερη ύφεση της χώρας. Το ΑΕΠ της μειώθηκε πάνω από 7% τα τελευταία δύο χρόνια, η ανεργία έχει σχεδόν τριπλασιαστεί και τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται και πάλι σε επίπεδα φτώχειας. Πολλά από αυτά τα προβλήματα υπήρχαν και πριν από την προεδρία του Τεμέρ, ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε για να ανακάμψει η οικονομία της Βραζιλίας φαίνεται πως δεν είναι αρκετές ώστε να ξεχαστεί η εμπλοκή του σε σκάνδαλα. 
Γιάκομπ Ζούμα, Νότια Αφρική
Με ποσοστό δημοφιλίας να αγγίζει μόλις το 20 και στις επτά μητροπολιτικές περιοχές της χώρας και με πάνω από το 70% των Nοτιοαφρικανών να επιθυμεί την παραίτησή του, o Γιάκομπ Ζούμα δίκαια συγκαταλέγεται στην λίστα του ΤΙΜΕ. Η έλλειψη δημοτικότητας του προέδρου της Νότιας Αφρικής οφείλεται σε ένα βαθμό στην οικονομία της χώρας, την οποία έπληξε η παγκόσμια ύφεση. Από τότε που ο Ζούμα ανέλαβε την προεδρία το 2009, το νόμισμα της χώρας έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας του και η ανεργία σήμερα ανέρχεται στο 27%. «Είναι δύσκολο να παραμείνεις δημοφιλείς με αριθμούς σαν αυτό», σημειώνει το περιοδικό. 
Νατζίμπ Ραζάκ, Μαλαισία
«Εάν δεν πρόκειται να είσαι δημοφιλής, τουλάχιστον να είσαι πλούσιος», σχολιάζει το περιοδικό TIME για τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας.
Ο Νατζίμπ Ραζάκ είναι πρωθυπουργός της χώρας από το 2009, ενώ το ίδιο έτος ίδρυσε ένα επενδυτικό ταμείο οικονομικής ανάπτυξης που ονομάζεται 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια στο προσωπικό του λογαριασμό. Ο ίδιος μάλιστα προσπάθησε να «δικαιολογήσει» το εν λόγω ποσό  ως «δώρο» από τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας. Υποστηρίχθηκε δε από τον γενικό εισαγγελέα της Μαλαισίας, ο οποίος ανέφερε ότι τα χρήματα αποτελούσαν νόμιμη δωρεά και ότι το «μεγαλύτερο» μέρος από αυτά επιστράφηκε. Δεν είναι έκπληξη ότι το ποσοστό δημοφιλίας του πρωθυπουργού είναι επίσης πολύ χαμηλό.


imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου