Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Ωμότητα Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε νέο επώδυνο συμβιβασμό



«Ας μην έχουμε αυταπάτες. Πρόκειται για μια μεγάλη αποτυχία. Το αφήγημα ήταν ότι σήμερα χρειαζόμασταν σαφήνεια, κάποιοι άλλοι το είχαν πει αυτό, όχι εγώ.
Το 2016 είχαμε μια καθαρή δήλωση και το αφήγημα ήταν ότι σήμερα θα λαμβάναμε απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα – όχι όσα συμφωνήσαμε τον Μάιο του 2016. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, ότι θα φτάσουμε σε καλύτερη λύση απ’
αυτή που είχαμε στα χέρια μας σήμερα. Το μάθημα που πρέπει να πάρουμε είναι ότι πρέπει να μένουμε σταθεροί σε όσα έχουμε αποφασίσει και όχι να προσπαθούμε να αλλάξουμε το αφήγημα με δημόσιες δηλώσεις. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος επειδή κάποιοι από μας υπερέβησαν την εντολή που είχαν για επίτευξη λύσης και τώρα αποτύχαμε. Λυπάμαι». Με αυτή την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισημοποιήθηκε η αποτυχία για επίτευξη λύσης για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της 22ας Μαϊου.
Η ιστοσελίδα euro2day.gr, αποκάλυψε τα πρακτικά της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 22ας Μαϊου, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Πολ Τόμσεν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Από την ανάγνωση των πρακτικών προκύπτει ότι για άλλη μια φορά η ελληνική πλευρά έκανε λάθος εκτίμηση των πραγματικών δεδομένων και του συσχετισμού δυνάμεων. Η λαθεμένη ανάγνωση επιτρέπει την καλλιέργεια προσδοκιών που δεν μπορούν να εκπληρωθούν.
Με σκληρή γλώσσα και πρωτοφανή ωμότητα, ο Σόιμπλε επισημαίνει στους συνομιλητές του υπουργούς Οικονομικών, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Ντράγκι της ΕΚΤ, τον Τόμσεν του ΔΝΤ και τον επίτροπο Μοσκοβισί γιατί δεν μπορεί να αλλάξει το παραμικρό σε σχέση με όσα είχε αποφασίσει το Eurogroup από τον Μάιο του 2016 για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας.
«Χωρίς το ΔΝΤ θα έπρεπε να διαπραγματευθώ ένα νέο πρόγραμμα κι αυτό θα αποτύγχανε» λέει ξεκάθαρα και χωρίς διπλωματικές διατυπώσεις ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Από μια απλή ανάγνωση των πρακτικών του Eurogroup που δημοσιεύει το euro2day.gr προκύπτει διά γυμνού οφθαλμού ποιος αποφασίζει και τελικώς ποιος «κυβερνά» στην Ευρωζώνη.
Το περίεργο είναι πώς είναι δυνατόν να δημιουργούνται προσδοκίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Και η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι στη βάση των λάθος εκτιμήσεων και της στρεβλής θεώρησης της ισορροπίας δυνάμεων η Ελλάδα και οι Ελληνες θα υποχρεωθούν σε ένα νέο, επώδυνο, συμβιβασμό τον οποίο επιβάλλουν οι Γερμανοί.
Εκ των υστέρων, το περιεχόμενο των συζητήσεων στο Eurogroup μπορεί να ερμηνεύσει και την αλλαγή στάσης του Αλέξη Τσίπρα στο ζήτημα του χρέους. Μπορεί δηλαδή να εξηγηθεί πώς ο πρωθυπουργός, που την προηγούμενη εβδομάδα έλεγε δημόσια ότι τα νέα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ που υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για το 2019 και το 2020 δεν θα εφαρμοστούν χωρίς παράλληλη συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους, πλέον άλλαξε «αφήγημα» και αρκείται να λέει ότι η Ελλάδα διεκδικεί να έχει πρόσβαση στις αγορές για να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια και δεν αρνείται το -ορατό, πλέον- ενδεχόμενο να συμβιβαστεί με την πρόταση Σόιμπλε για επιμήκυνση των ελληνικών δανείων κατά 15 έτη…
Λεμέρ: Καταλαβαίνω τον Ευκλείδη αλλά συμφωνώ με τον Βόλφγκανγκ
Ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του νέου υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ. «Καταλαβαίνω τη θέση του Ευκλείδη αλλά συμφωνώ με την θέση που εξέφρασε ο Βόλφγκανγκ» είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και συμπλήρωσε: «Ελπίζω ότι το ΔΝΤ θα είναι σε θέση μιας παρόμοιας θετικής κίνησης τις επόμενες εβδομάδες».
Ο φόβος του Τσακαλώτου για τεράστια πολιτική κρίση
«Αν υπογράψω αυτό το έγγραφο τώρα θα προκληθεί τεράστια πολιτική κρίση στην Ελλάδακι αν πρόκειται να συμβεί αυτό χρειάζομαι χρόνο για να το σκεφτώ» είπε ο κ. Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια του Eurogroup ενημερώνοντας τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών ότι δεν μπορεί να δεχθεί τις προτάσεις που κατέθεσε ο ESM και είχαν την απόλυτη στήριξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η παραπάνω δήλωση του κ. Τσακαλώτου φαίνεται να ίσχυε έως το πρωί της Τετάρτης, όπως αποδεικνύει η «πορεία» του πρωθυπουργού. Χθες το πρωί κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δεχθεί ακόμη και την πρόταση του κ. Σόιμπλε, αν και έσπευσε να προσθέσει ότι θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση επιχειρώντας να βελτιώσει την τελική φόρμουλα της συμφωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου