Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Ο "φιλέλληνας" Πούτιν στηρίζει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας



Πούτιν και Ερντογάν επανέφεραν τον “εφιάλτη” του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, μια πολυσυζητημένη για την καταλληλότητά της περιοχή στο νότιο τμήμα της Τουρκίας .
Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού συνολικής ισχύος 1.600 μεγαβάτ επάνω σε ένα ενεργό σεισμικό ρήγμα (!), με καταστροφικό παρελθον, υποθηκεύει το μέλλον της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.


Η Ελλάδα έχει, ήδη, προβεί στο παρελθόν σε σειρά διαβημάτων τόσο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και προς τη Γερμανία σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας. Ωστόσο, Ουάσινγκτον και Βόννη φάνηκε να μην συμμερίζονται τις ελληνικές ανησυχίες

Η κατασκευή του σταθμού δρομολογήθηκε κατά τη συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν. Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Νιχάτ Ζεϋμπεκτσί, μέσα σε ένα μήνα, το αργότερο, θα ξεκινήσει η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου της Τουρκίας από τις ρωσικές κατασκευαστικές εταιρείες.

Η ανακοίνωση γίνεται μία ημέρα μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Κρεμλίνο και όπως, λένε πληροφορίες από την Άγκυρα, αποτελεί "στρατηγική και πρωτεύουσα επένδυση" για την Τουρκία, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη.

Παρότι είχε συναφθεί συμφωνία για την κατασκευή του Ακούγιου από το 2010, ωστόσο, “πάγωσε” μετά τη κατάρριψη του ρωσικού Σουκόι το Νοέμβριο του 2015 από τουρκικά μαχητικά στα σύνορα με τη Συρία. Μετά τη δήλωση όμως του Βλαντιμίρ Πούτιν στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι σχέσεις έχουν αποκατασταθεί πλήρως, μπήκε μπρος και στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, του πρώτου που θα αποκτήσει η Τουρκία.

Η κατασκευή του θα κοστίσει περίπου 22 δις. δολάρια και το έργο θα επιβλέπει 100% ρωσική εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου