Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Tο κατάπιε κι αυτό ο Τσίπρας.Φάρμακα στα super markets



Και την απελευθέρωση της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φάρμακων εκτός φαρμακείων περιλαμβάνει η λίστα με τα προαπαιτούμενα που ετοιμάζεται να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση κατόπιν απαίτησης των θεσμών.Το θέμα που στη διάρκεια των προηγούμενων διαπραγματεύσεων φάνηκε ότι είχε προς στιγμήν παγώσει, άνοιξε και πάλι, προκαλώντας για μια ακόμα φορά την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι και τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα και δεν μπορούν να πωλούνται σε σούπερ
μάρκετ και περίπτερα.
Η απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (δηλαδή των σκευασμάτων για τα οποία δεν απαιτείται συνταγή γιατρού για την προμήθειά τους) ήταν έναν από τα θέματα που βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων για την αγορά προϊόντων το Σαββατοκύριακο ανάμεσα στους εκπροσώπους των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης. Το ζήτημα αυτό το οποίο άλλωστε περιλαμβάνεται και στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ έρχεται και ξαναέρχεται στο προσκήνιο, αλλά, όπως όλα δείχνουν, πλέον η ελληνική κυβέρνηση υπό την πίεση να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση θα προχωρήσει στις αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων.
Η «τρίπλα» που είχε επιχειρήσει να κάνει το υπουργείο Υγείας επιτρέποντας την απελευθέρωση ενός μικρού αριθμού των επονομαζόμενων ΓΕΔΙΦΑ (γενικής διάθεσης φάρμακα), η οποία μάλιστα δεν είχε και ιδιαίτερη αποδοχή από τους λιανέμπορους, καθώς τα ΓΕΔΙΦΑ δεν πωλούνται στα καταστήματα, δεν ήταν αρκετή για να κάνει τους θεσμούς να ξεχάσουν την αρχική τους απαίτηση για πώληση εκτός των φαρμακειών όλων των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Έτσι τώρα επανήλθαν ζητώντας  εκ νέου το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς. «Οι δανειστές ζητούν από την Κυβέρνηση πράγματα που είναι όχι μόνο απαράδεκτα, αλλά εκτός λογικής, μη υλοποιήσιμα και οδηγούν τη χώρα έξω από κάθε αισιόδοξο σενάριο ανάπτυξης. Καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό και δένουν τη χώρα... χειροπόδαρα για πολλές δεκαετίες» κατήγγειλε μέσω ανάρτησης του στο Facebook ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος. Μάλιστα προσθέτει ότι οι δανειστές ζητούν «πάσει θυσία ολη την ύλη των ΜΗΣΥΦΑ των φαρμακείων, μεταβάλλοντας το φάρμακο από κοινωνικό επιστημονικό αγαθό, σε καταναλωτικό προϊόν.«Θα παρακαμφθεί λοιπόν η απόφαση της επιστημονικής επιτροπής του Ε.Ο.Φ. που όρισε ως προϊόντα γενικής διάθεσης μόνο όσα από τα ΜΗΣΥΦΑ μπορούν να διατεθούν ασφαλώς από κανάλια διανομής εκτός φαρμακείων με τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις;
Θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας η έννοια του φαρμάκου από τα ΜΗΣΥΦΑ και ο συμβουλευτικός ρόλος φαρμακοποιού και ιατρού; Θα μεταβληθούν τα φάρμακα σε καταναλωτικά προϊόντα προς όφελος των καρτέλ και εις βάρος των πολιτών;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου