Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Δουλεύουμε 203 ημέρες/χρόνο για εφορία και ταμεία!



Αποκαλυπτικά στοιχεία φέρνει στο φως μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας.  
 Το 2017, το εισόδημα 203 ημερών ενός μέσου εργαζόμενου κατευθύνεται στην πληρωμή φόρων και εισφορών, όταν το 2007 απαιτούνταν μόλις 130 ήμερες του χρόνου για να καλυφθούν οι σχετικές υποχρεώσεις.


Συνολικά, στη δεκαετία 2007-2017 ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος αναγκάστηκε να δουλεύει πρόσθετα 70 ημέρες το χρόνο για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι το 2016 χρειάζονταν 188 ημέρες τον χρόνο για να πληρωθούν ταμεία και εφορία και μέσα σε ένα έτος επήλθε αύξηση 15 ημερών!

Ως Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας (Tax Freedom Day) ορίζεται η πρώτη ημέρα του χρόνου κατά την οποία οι εργαζόμενοι έχουν εξοφλήσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος και εργάζονται πλέον για τις δικές τους ανάγκες μας. Εφέτος αυτή η ημέρα θα είναι η 23 Ιουλίου.

Η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στις τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την έλευση της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας, ενώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία είναι μία από τις τελευταίες χώρες όσον αφορά την ανταποδοτικότητα των φόρων. 

Το γαλλόφωνο Institut Économique Molinari που δραστηριοποιείται σε Γαλλία, Βέλγιο και Καναδά υπολογίζει την ΗΦΕ σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μία μέθοδο παρεμφερή με αυτήν του ΚΕΦίΜ. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας για το 2016 δείχνουν την Ελλάδα στην έκτη θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού ο μέσος Έλληνας εργάστηκε για το κράτος μέχρι τις 7 Ιουλίου.

Η Γαλλία βρίσκεται στην πρώτη θέση σε αυτή την κατάταξη αφού ο μέσος Γάλλος εργάζεται μέχρι τις 29 Ιουλίου, ενώ Κύπρος, Μάλτα και Ιρλανδία είναι οι χώρες στις οποίες έρχεται νωρίτερα η ημέρα φορολογικής ελευθερίας. Τέλος, με βάση την εκτίμηση για το 2017 η Ελλάδα θα βρεθεί στην τρίτη θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πίσω μόνο από τη Γαλλία και το Βέλγιο.

1 σχόλιο:

  1. Σπουδαίο πράμα γιαυτό κάθε καλοκαίρι η μισή και παραπάνω Ελλάδα πάει διακοπές

    ΑπάντησηΔιαγραφή