Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Ποδαρικό του καύσωνα με 40 βαθμούς στην Πέλλα.Τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες.



Με υπομονή και προσοχή για τέσσερις ημέρες θα πρέπει να οπλιστούν οι πολίτες καθώς ξεκινά από σήμερα το κύμα καύσωνα που θα ταλαιπωρήσει όλη την Ελλάδα μέχρι και το βράδυ της Κυριακής.
Το «καυτό ποδαρικό» θα γίνει σήμερα, Πέμπτη, με τη θερμοκρασία να φτάνει έως και τους 41 βαθμούς Κελσίου, όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος και υποδιοικητής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.


Σύμφωνα με τον ίδιο η μεγάλη ζέστη οφείλεται στην εισβολή πολύ θερμών αερίων μαζών από τη Λιβύη και την Τυνησία «λόγω νοτιοδυτικού ρεύματος στο πεδίο των ανέμων στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας».

Οι δύο πιο δύσκολες ημέρες κατά τον κ. Κολυδά θα είναι η Παρασκευή και το Σάββατο οπότε τα θερμόμετρα αναμένεται να δείξουν τοπικά έως και 43 βαθμούς Κελσίου.

Για όσους τέλος αναζητούν με αγωνία την ανάσα δροσιάς ο υποδιοικητής της ΕΜΥ τους καλεί να κάνουν υπομονή μέχρι το βράδυ της Κυριακής οπότε και θα αρχίσει μια ψυχρή εισβολή που θα προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς Κελσίου με βροχές και καταιγίδες στη Βόρεια Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, όμως, προειδοποιεί για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς το 48ωρο Κυριακής-Δευτέρας λόγω και της αύξησης της έντασης των ανέμων.

«Παρότι η Δυτική και μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης επηρεάζεται από ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά με έντονες βροχοπτώσεις αλλά χαμηλές θερμοκρασίες κυρίως στα βορειοδυτικά, στην περιοχή μας έχουν ήδη εισβάλλει πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής (Λιβύης και Τυνησίας) λόγω Νοτιοδυτικού ρεύματος στο πεδίο των ανέμων στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Σήμερα (σ.σ. Πέμπτη) η θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 με 41 βαθμούς στα ηπειρωτικά και στις νησιωτικές περιοχές περί τους 36 βαθμούς.



Την Παρασκευή, το Σάββατο θα έχουμε την κορύφωση της ζέστης και σχεδόν όλες οι πεδινές ηπειρωτικές περιοχές αλλά και σε ορισμένες νησιωτικές θα έχουμε 40 βαθμούς, ενώ στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν έως και τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου.


Η ζέστη θα κρατήσει και την Κυριακή με μέγιστες τιμές περί τους 39 με 40 αλλά και τοπικά πάλι 40 με 42 βαθμούς στα ηπειρωτικά , ενώ πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από το βράδυ της Κυριακής, πρώτα στα βόρεια και δυτικά και στη συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα.


Το αίτιο που θα προκαλέσει αυτή την μεταβολή είναι ένα ψυχρό μέτωπο που θα διέλθει από τα Βόρεια Βαλκάνια και θα επηρεάσει μερικώς και την Βόρεια Ελλάδα. Το σύστημα αυτό θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ενώ τη Δευτέρα θα προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας κατά 8 με 10 βαθμούς και θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα για την εποχή. Οι άνεμοι θα είναι Βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ και ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιών το διήμερο Κυριακής-Δευτέρας θα βρίσκεται σε πολύ υψηλές τιμές.


Την Τρίτη θα επικρατήσει βελτιωμένος τυπικά καλοκαιρινός καιρός με βοριάδες τοπικά στο νότιο Αιγαίο έντασης έως 6 με 7 μποφόρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου