Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Πώς επέβαλαν το πρόστιμο των 6,5 εκατ. ευρώ σε σουβλατζίδικο



Εκτεταμένες συζητήσεις έχει προκαλέσει το βαρύτατο πρόστιμο ύψους περίπου 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, επιβλήθηκε σε σουβλατζίδικο στα Χανιά για φορολογικές παραβάσεις. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε πως η επιχείρηση δεν είχε εκδώσει περίπου 16.000 αποδείξεις και μάλιστα είχε υποπέσει άλλες δύο φορές σε παρόμοιες παραβάσεις.
Το πρόστιμο επιβλήθηκε στο ιδιοκτήτη το περασμένο Φεβρουάριο.

Ο ιδιοκτήτης του σουβλατζίδικου ανέφερε, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ότι οι ελεγκτές της εφορίας πήραν το 2014 τον υπολογιστή της επιχείρησης και έλεγξαν ένα πρόγραμμα στο οποίο γίνονταν εκπαιδεύσεις των υπαλλήλων. «Μετά από τρία χρόνια ήρθαν να βεβαιώσουν παράβαση που δεν υπήρχε» ανέφερε ο ίδιος.
Αν και πρόκειται για μικρή επιχείρηση εστίασης, για τις 15.919 αποδείξεις που δεν εκδόθηκαν, η καθαρή αξία καθορίζεται στα 70.743,34 ευρώ και ο ΦΠΑ στα 15.141,56 ευρώ, δηλαδή σύνολο 85,884,90 ευρώ.
Ο φορολογούμενος μπορεί να προσφύγει καταρχήν στην αρμόδια επιτροπή και κατά δεύτερον στα δικαστήρια για να δικαιωθεί ή να αντιπαραβάλει σε αυτά που του λέει η εφορία.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ ιδιοκτήτης κλήθηκε να υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις περί οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων, υπέβαλε τα σχετικά δικαιολογητικά και του προσδιορίστηκε πρόστιμο περίπου 70.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν πλήρωσε ποτέ και έχασε τα ευεργετήματα.
Η ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων αναφέρει ότι η επιχείρηση είχε υποπέσει άλλες δύο φορές σε παρόμοιες παραβάσεις κάτι που οδήγησε στο πρόστιμο μαμούθ που ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου