Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Στον Τσίπρα πετάει το… μπαλάκι ο Σόιμπλε - Η ελληνική κυβέρνηση φορτώνει τα βάρη στους αδύναμους



Στην… Ελλάδα και δη την ελληνική πολιτική ηγεσία ρίχνει το «μπαλάκι» των ευθυνών ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου, όμως η πολιτική ηγεσία της επιμένει να φορτώνει το βάρος στους αδύναμους», φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με το Bloomberg, o Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο στη Γερμανία.

Παράλληλα ο Γερμανός αξιωματούχος έδωσε και έμμεση απάντηση στις κατηγορίες που έχει δεχθεί για την «αυστηρότητα» του ελληνικού προγράμματος. «Μην κατηγορείτε εμένα για τις δομικές αδυναμίες του ελληνικού προγράμματος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων ο Σόιμπλε επανέλαβε την ανάγκη η Ελλάδα να σταθεί άμεσα ξανά στα πόδια της.
Νωρίτερα, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας θα ήταν το μισό χωρίς τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Επιπλέον, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μας, που είναι στην ουσία η πηγή μιας διεθνούς συζήτησης, έχει να κάνει με τη συναλλαγματική ισοτιμία που είναι πολύ χαμηλή για την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέδριο για την Ευρώπη.
«Για τη συνολική ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης, ίσως είναι εντάξει», δήλωσε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ επίσης αυξάνεται.
«Με μια συναλλαγματική ισοτιμία, όπως είχαμε πριν την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική, το πλεόνασμα στο γερμανικό ισοζύγιο θα ήταν το μισό», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.
Πρόσθεσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δικαίως υποστηρίζει ότι η Γερμανία πρέπει να επενδύσει περισσότερα. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη κρατικών πόρων στη Γερμανία για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, αλλά τα προβλήματα στις δυνατότητες σχεδιασμού, για παράδειγμα, στον κατασκευαστικό κλάδο, δήλωσε ο Σόιμπλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου