Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Εκταμίευση δόσης και τίποτα παραπάνω



Στοιχημένοι στη «γραμμή Σόιμπλε» φαίνεται ότι θα προσέλθουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της Πέμπτης σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα.
Σε κάθε τόνο και από κάθε πλευρά προεξοφλείται ότι τίποτα παραπάνω από την εκταμίευση της δόσης δεν πρέπει να περιμένει η Ελλάδα, παρά τις πιέσεις που ασκεί για το χρέος και δευτερευόντως για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.
Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι τα μέτρα του 2018 θα αποφασιστούν τελειωτικά μόνο στο
τέλος του προγράμματος. Ο ίδιος, επεσήμανε ότι τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα συζητηθούν μόνο στο μέλλον και μόνο εάν κριθεί απαραίτητο.

«Υπάρχουν αρκετοί, στον Τύπο κυρίως, που νομίζουν εσφαλμένα ακόμα, ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε αυτό το Εurogroup. Ελπίζω ότι δεν βρίσκονται σε αυτό το δωμάτιο και αυτή την πόλη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός τα γνωρίζει όλα αυτά καλύτερα από τον καθένα. Επιμένει στη δική του διεκδίκηση για οριστική λύση στο χρέος, δείχνοντας να αγνοεί ότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο μειώνονται συστηματικά από εμπλεκόμενους και μη.

Συγκαλεί, λοιπόν, σήμερα το μεσημέρι Υπουργικό Συμβούλιο στο τέλος του οποίου τονίζει ότι «αν μείνουμε σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή του Eurogroup του Μαΐου η πρότασή μου στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι να μην δεχθούμε, να μην συμφωνήσουμε στο Eurogroup και να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Από τον χορό των δηλώσεων, που θα ήθελε να «ξορκίσει» η Αθήνα δεν μπορούσε να λείπει σήμερα ο Β. Σόιμπλε
Την απάντηση η ελληνική πλευρά πήρε λίγες ώρες αργότερα από ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Με θετικές εκτιμήσεις για συμφωνία επί της δεύτερης αξιολόγησης και της εκταμίευσης του επόμενου πακέτου δόσεων προς την Αθήνα, αλλά με χαμηλό τον πήχη για το χρέος προσέρχονται στο Eurogroup της Πέμπτης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και οι Θεσμοί.

Όπως κατέστησε σαφές, προκειμένου να "ξεκλειδώσει" οριστικά η εκταμίευσης της δόσης που θα κυμανθεί στα 7-11 δισ. ευρώ, θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη θετική έκθεση της Κομισιόν.

Παράλληλα ο ίδιος αξιωματούχος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα τα χρήματα θα καταβληθούν έγκαιρα, πριν τις ελληνικές δανειακές υποχρεώσεις του Ιουλίου. Για το χρέος όμως ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι να γίνει πιο συγκεκριμένη η συμφωνία του Μαΐου του 2016, ενώ τελικές αποφάσεις θα ληφθούν πολύ αργότερα.

Το μήνυμα προς την Αθήνα ήταν σαφές, ώστε να «αλλάξει πλεύση» όσο είναι ακόμη νωρίς.
Την ίδια στιγμή, που συνεδρίαζε το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο η Citi εξέδιδε ένα ακόμη report προς τους επενδυτές της, στο οποίο προεξοφλούσε την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης και τίποτα σε σχέση με χρέος και QE.

«O δρόμος της Ελλάδας προς την ένταξη στο QE και την επιστροφή στις αγορές, θα συνεχίσει να παραμένει αβέβαιος μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου», σημειώνει η Citigroup, τονίζοντας πως «η συμφωνία που θα υπάρξει θα αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα και τίποτα, ουσιαστικό, παραπάνω». Από τον χορό των δηλώσεων, που θα ήθελε να «ξορκίσει» η Αθήνα δεν μπορούσε να λείπει σήμερα ο Β. Σόιμπλε

Όπως σημειώνει η Citi, πηγές της Ε.Ε ανέφεραν στο Bloomberg πως η ΕΚΤ είναι απίθανο να συμπεριλάβει ελληνικά ομόλογα στο QE καθώς οι δανειστές της Ελλάδας δεν είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν σημαντικά πιο ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των δανείων διάσωσης για να βελτιώσουν τις προοπτικές του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Όπως τονίζει η Citi, εξακολουθεί να αναμένει ότι το Eurogroup θα συμφωνήσει για την επόμενη εκταμίευση στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν θα προχωρήσει πολύ σε ότι αφορά την ελάφρυνση του χρέους, αφήνοντας την ένταξη στο QE και την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές ριν από το τέλος του προγράμματος διάσωσης, αβέβαιες.

Από τον χορό των δηλώσεων, που θα ήθελε να «ξορκίσει» η Αθήνα δεν μπορούσε να λείπει σήμερα ο Β. Σόιμπλε.

Νωρίτερα εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για τη δόση, λέγοντας ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της θα καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία που θα επιτρέψει την εκταμίευσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου