Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Προς παράταση στις φορολογικές δηλώσεις – Μεγάλες επιβαρύνσεις στα εκκαθαριστικά



Προς παράταση, ενδεχομένως ως τις 14 Ιουλίου, προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου φάνηκε θετική στην ιδέα μιας ολιγοήμερης παράτασης και είπε ότι οι υπηρεσίες εξετάζουν τα σχετικά αιτήματα φορέων και πώς πριν από το τέλος της εβδομάδας θα έχει ληφθεί η οριστική απόφαση. Πάντως, σε κάθε περίπτωση η υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να
δοθεί μεγάλη παράταση.
Ουσιαστικά, βρισκόμαστε πέντε εργάσιμες ημέρες πριν κλείσει το Taxisnet για τις εμπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, θα πρέπει να υποβληθούν ακόμα περίπου 2 εκατομμύρια  δηλώσεις.
Με αυτό το δεδομένο θα έπρεπε ούτως ή άλλως να θεωρείται σχεδόν βέβαιη η παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα, καθώς ακόμα και αν είχαμε υποβολή 400.000 δηλώσεων την ημέρα, το σύστημα δε θα ήταν σε θέση να την αντέξει.
Τα εφετινά εκκαθαριστικά της Εφορίας τα οποία πήραν στα χέρια τους εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δείχνουν μεγάλες επιβαρύνσεις και χιλιάδες φορολογούμενοι διαπίστωσαν ότι πρέπει να πληρώσουν αρκετά περισσότερα από πέρυσι.
Ήδη, από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτουν τα εξής: Για το 38,8% των φορολογουμένων (1.502.877 δηλώσεις) το εκκαθαριστικό της Εφορίας είναι χρεωστικό με τον μέσο φόρο να ανέρχεται σε 990 ευρώ, ενώ εκείνοι που έχουν επιστροφή φόρου είναι μόλις το 16,06% του συνόλου (623.080 δηλώσεις).
Για τους υπόλοιπους 1.747.387 το εκκαθαριστικό της Εφορίας είναι μηδενικό, δηλαδή δεν θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο, αλλά ούτε θα τύχουν επιστροφής.

Ναι σε παράταση για τις δηλώσεις, όχι για τα ανασφάλιστα
Προς παράταση, πιθανότατα έως τις 14 Ιουλίου, προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας στον realfm είπε ότι οι υπηρεσίες εξετάζουν τα σχετικά αιτήματα φορέων και πριν από το τέλος της εβδομάδας θα έχει ληφθεί η οριστική απόφαση. Πάντως, σε κάθε περίπτωση η υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να δοθεί μεγάλη παράταση.
Ακόμη, η κα Παπανάτσιου προσδιόρισε πως στο τέλος Αυγούστου θα αναρτηθούν στο taxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, η εξόφληση τους θα γίνει σε τέσσερις δόσεις από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο και ίσως να υπάρξει και πέμπτη δόση τον Ιανουάριο του 2018.
Σε ότι αφορά την ευθυγράμμιση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών των ακινήτων η κα. Παπανάτσιου ανέφερε ότι η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, γεγονός που όπως είπε, θα επιφέρει αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ.
«Θα ξεκινήσουμε επιτροπές σε όλες τις Περιφέρειες για να εξετάσουμε τις αντικειμενικές με τις εμπορικές. Θα υπάρχει εκπροσώπηση των φορέων», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε απαντώντας στο ερώτημα πότε θα είναι έτοιμο το υπουργείο Οικονομικών: «Πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι στο τέλος του χρόνου, όπως είναι και η δέσμευση που έχουμε».
Στο ερώτημα αν αλλάξουν οι αντικειμενικές θα αλλάξουν και οι συντελεστές ώστε να εισπράττεται από τον ΕΝΦΙΑ το ίδιο ποσό η κα. Παπανάτσιου απάντησε: «Θα αυξηθούν σίγουρα αναλογικά, σύμφωνα με την κατηγορία της αξίας των ακινήτων που έχουν. Από κει και πέρα θα δούμε πως θα γίνει σε ποιες κατηγορίες θα αυξηθούν ή σε ποιες κατηγορίες θα μειωθούν. Σίγουρα το ποσό της είσπραξης θα πρέπει να παραμείνει το ίδιο».
Παράλληλα, η υφυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση, μετά τις 14 Ιουλίου, για τα ανασφάλιστα οχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου