Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

«Συμφωνία να’ ναι, και ό,τι να’ ναι» το νέο δόγμα της κυβέρνησης



Αυτό φάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου έλειψαν οι υψηλοί τόνοι και οι εσωτερικές εντάσεις, δεδομένου ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση και αμηχανία ως προς τις εξελίξεις που θα μεσολαβήσουν έως το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.
Εκείνο που διαφαίνεται ξεκάθαρα, ωστόσο, είναι η διάθεση της κυβέρνησης για
υποχώρηση και συμβιβασμό για το χρέος, όσο οδυνηρός και αν μπορεί να είναι αυτός. Διότι στη συνεδρίαση έγινε λόγος για την αποδοχή οποιασδήποτε πρότασης, αρκεί αυτή να εξασφαλίζει την προοπτική ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και άρα της εξόδου στις αγορές κάποια στιγμή στο μέλλον.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του επανέλαβε τα περί «καθαρής λύσης» και ότι τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα θα σημάνει πως τα μέτρα της περιόδου 2019-2020 δεν θα εφαρμοστούν – κάτι που αναφέρεται ρητά και στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία εκδόθηκε αμέσως μετά τη συνεδρίασή της.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, παραμένει στο τραπέζι ακόμη και το ενδεχόμενο αποδοχής από την Αθήνα της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση (stand by arrangement). «Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης», περιορίστηκε να πει από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος, όμως, αποκάλυψε ουσιαστικά ότι αυτή τη στιγμή ως βάση συζήτησης υπάρχει μόνο η πρόταση Σόιμπλε που απορρίφθηκε στο Eurogroup του Μαΐου.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπήρξαν στελέχη που άσκησαν κριτική για το γεγονός ότι «όλο με τη διαπραγμάτευση ασχολούμαστε, αλλά δεν κυβερνάμε». Ακόμη και η ομάδα των 53 απέτυχε να εμφανίσει ομοιογένεια, με ορισμένα στελέχη της να υποστηρίξουν την προοπτική του συμβιβασμού, ενώ άλλα υποστήριξαν ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να υποχωρεί διαρκώς μπροστά στις απαιτήσεις των δανειστών και να υπογράφει ό,τι της ζητείται. Αυτό φέρεται να τόνισε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νίκος Φίλης.
Στο κείμενο απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας επαναλαμβάνονται οι εκκλήσεις προς τους δανειστές να δώσουν λύση χάριν της «ηθικής και νομικής υποχρέωσης» την οποία έχουν, ενώ επιβεβαιώνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για άμεση ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για εκταμίευση της δόσης.
Επίσης, ασκείται σφοδρή κριτική στο ΔΝΤ με αφορμή τις δηλώσεις Λαγκάρντ για μετάθεση των αποφάσεων μετά το τέλος του προγράμματος, ενώ απευθύνονται νουθεσίες προς το Βερολίνο και εκκλήσεις για συναίνεση προς τον πολιτικό κόσμο, με στόχο τη δημιουργία «εθνικής γραμμής» για το χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου