Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

Έβαλε «φωτιά» στον πλανήτη ο Τραμπ- Απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγήΟ πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες την απόσυρση της χώρας από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, δηλώνοντας ότι «από σήμερα» οι ΗΠΑ διακόπτουν την εφαρμογή των μη δεσμευτικών όρων της συνθήκης.Όπως τόνισε οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τη συνδρομή τους στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η συμφωνία του Παρισιού φέρνει σε μειονεκτική θέση τις ΗΠΑ προς όφελος άλλων χωρών. Επισήμανε ότι θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την επανείσοδο των ΗΠΑ στην
συνθήκη ή θα προσπαθήσει για μια νέα συνθήκη με δίκαιους όρους για τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι θα προσπαθήσει να «επιτύχει μια δίκαιη συμφωνία»για το κλίμα.

Τι σημαίνει η αποχώρηση των ΗΠΑ

Στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού συμμετέχουν 195 χώρες, ενώ η συμφωνία δεν εφαρμόζεται μόνο από την Συρία και τη Νικαράγουα. Το κείμενο της συμφωνίας υπογράφτηκε στην γαλλική πρωτεύουσα το 2015.

Η συμφωνία αυτή είναι το πρώτο διεθνές επίσημο κείμενο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με σχεδόν κάθε χώρα να έχει εθελοντικά δεσμευτεί στην υλοποίηση μέτρων περιορισμού της εκπομπής των αερίων του “θερμοκηπίου".

Μεταξύ αυτών των αερίων, συμπεριλαμβάνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων, στα οποία οι επιστήμονες αποδίδουν την αιτία για την υπερθέρμανση του πλανήτη, την άνοδο του επιπέδου των θαλασσίων υδάτων, αλλά και την αλλαγή των καιρικών συνθηκών με την εμφάνιση καταστροφικών κυκλώνων.

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για την μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων από 26%-28% από τα επίπεδα του 2005, μέχρι το 2025.

Οι εκτελεστικοί διευθυντές των εταιριών ExxonMobil Corp, Apple Inc, Dow Chemical Co, Unilever NV και Tesla Inc είναι μεταξύ των ηγετικών στελεχών αμερικανικών επιχειρήσεων που υποστηρίζουν την παραμονή των ΗΠΑ στην Συμφωνία του Παρισιού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ είχε απειλήσει με παραίτηση από τα συμβουλευτικά όργανα του Λευκού Οίκου στην περίπτωση που ο Τραμπ αποχωρήσει από τη συμφωνία.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού αναμένεται να κλιμακώσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουάσιγκτον, ακολουθώντας το κλίμα οικονομικής και πολιτικής δυσπιστίας το οποίο διαφάνηκε στην διάσκεψη των επτά πιο αναπτυγμένων οικονομικά χωρών (G7), η οποία πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Σικελία.

Σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο των ΗΠΑ, θα πρόκειται για ένα ακόμη βήμα που υλοποιεί ο πρόεδρος Τραμπ γκρεμίζοντας την πολιτική κληρονομιά του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε ηγετικό ρόλο στην διεθνή αποδοχή της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η αμερικανική αποχώρηση από την συμφωνία εκτιμάται ότι θα έχει επιπλοκές στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς οι ΗΠΑ έχουν την δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά την Κίνα, στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Το Πεκίνο που έχει εισέλθει σε μία περίοδο ουσιαστικής επαναδιαπραγμάτευσης των εμπορικών σχέσεών του με την Ουάσιγκτον με στόχο τη μείωση του εμπορικού εξαγωγικού ελλείμματος υποστηρίζει την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού.

Εντονες αντιδράσεις

Την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας είχαν προκαλέσει οι πληροφορίες ότι ο Ντ. Τραμπ σκοπεύει να αποσύρει τις  ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα.

Στην πρώτη κοινή τους ανακοίνωση στα χρονικά της διεθνούς διπλωματίας, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα δηλώνουν ότι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι «πιο επιτακτικό από ποτέ», και δεσμεύονται να εφαρμόσουν τη Συμφωνία του Παρισιού, από την οποία ετοιμάζονται να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ.

Η Ευρώπη πρέπει να καταστήσει σαφές στις ΗΠΑ ότι η απόσυρση από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα δεν είναι μια απλή διαδικασία και ότι θα χρειαστούν χρόνια προκειμένου να αποδεσμευτούν πλήρως, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «αναγκαία» τη συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, εκφράζοντας την ικανοποίησή της ότι και κυβερνήσεις άλλων κρατών υποστηρίζουν την ίδια άποψη.

«Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, θέλω να πω ότι θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τους όρους της συνθήκης του Παρισιού» είπε η γερμανίδα καγκελάριος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου