Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Συμφωνία για νέα δανεικά.Πήραμε τη δόση για να τους πληρώσουμε την ίδια μέρα.



Mε τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup  κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση με εκταμίευση 8,5 δισ. ευρώ. «Ομοφωνία στο Eurogroup για Ελλάδα» έγραψε στο twitter ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης που συμμετέχει στη σύνοδο του Λουξεμβούργου. Το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής αλλά με την μορφή του “stand by”, όταν δηλαδή θα κριθεί ότι είναι βιώσιμο. Προβλέπεται
επιστροφή κερδών από ομόλογα της ΕΚΤ , η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι από 0 έως 15 χρόνια και έως 2% πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022 και μετά. Δίνεται, επίσης, έμφαση στην αναπτυξιακή πολιτική.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Ελλάδα θα λάβει δόση ύψους 8,5 δισ. ευρώ, καθώς και «υπόσχεση» για ελάφρυνση χρέους. Σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι μεταξύ μηδέν και 15 ετών. Η συζήτηση για την Ελλάδα ξεκίνησε περί τις 20:00, καθώς ήταν το πέμπτο θέμα στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το protothema.gr, στο προοίμιο της συμφωνίας οι Ευρωπαίοι πιστωτές καλωσορίζουν την υιοθέτηση όλων των μέτρων που είχαν ζητήσει από τη Βουλή των Ελλήνων. Με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, οι Ευρωπαίοι αναμένεται να ανακοινώσουν την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. για την αποπληρωμή ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που λήγουν τον Ιούλιο. Τα συγκεκριμένα «κουπόνια» ανέρχονται σε περίπου 7,4 δισ. ευρώ, οπότε οι Ευρωπαίοι θα δώσουν περίπου ένα δισ. επιπλέον για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

 Σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, στα οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει πολιτικά, οι Ευρωπαίοι επιμένουν στη διατύπωση ότι τα μέτρα θα συζητηθούν μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και θα ενεργοποιηθούν «αν χρειαστεί». Η διατύπωση αυτή δεν ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, ωστόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξε ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει από τη γραμμή ότι τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους θα ληφθούν αν κριθεί απαραίτητο.

Στη φόρμουλα λύσης, το Eurogroup αναμένεται να περιγράφει ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα δεχθούν επέκταση της περιόδου ωρίμανσης των ομολόγων με τα οποία έχουν δανείσει την Ελλάδα μέχρι και για 15 χρόνια, χωρίς να προσδιορίζεται αν η περίοδος θα είναι 15ετία ή θα μπορεί να φτάσει τα 15 χρόνια υπό προϋποθέσεις. Με την επικείμενη συμφωνία, οι δανειστές «δένουν» την ελληνική οικονομία με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% μέχρι το 2022. Αλλά δεν αρκούνται σε αυτό. Θέλουν να αποσπάσουν την συναίνεση της κυβέρνησης Τσίπρα ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις θα επιτυγχάνουν πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060 ό,τι κι αν συμβεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου