Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Bloomberg: Ένα διάλειμμα στο 7χρονο δράμα της κέρδισε η Ελλάδα



H συμφωνία της τελευταίας στιγμής που πέτυχε η Ελλάδα στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, δεν ήταν μια από τις χειρότερες» αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Όπως εξηγεί «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν την εκταμίευση 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, η οποία έλαβε μια δέσμευση ότι οι πιστωτές θα εξασφαλίσουν τη
βιωσιμότητα του χρέους. Ενώ σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Eurogroup, οι λήξεις των δανείων μπορεί να επιμηκυνθούν ως και 15 έτη».
Παρότι η λύση δεν είναι η ιδανική για τις εμπλεκόμενες πλευρές, η συγκεκριμένη συμφωνία ήταν αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού. Η Γερμανία συμφώνησε σε πιο συγκεκριμένα στοιχεία για μια πιθανή ελάφρυνση χρέους και σε λιγότερο φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους. Το ΔΝΤ συμφώνησε να δανείσει στην Ελλάδα την αξιοπιστία του, όχι όμως και τα χρήματά του. Η Ελλάδα από την άλλη πέτυχε να πάρει περισσότερα χρήματα και μεγαλύτερη σαφήνεια για το χρέος.
Όπως είναι το σύνηθες σε τέτοιου είδους συμφωνίες, οι επώδυνες αποφάσεις αναβλήθηκαν για αργότερα όταν όλοι θα ξανακαθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μερικούς μήνες από σήμερα.
Ωστόσο φαίνεται να δόθηκε μια απάντηση σε ένα ερώτημα, ένα ερώτημα που παρέμενε στο τραπέζι από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας συγκρούστηκε με τις Βρυξέλλες για τα μέτρα λιτότητας πριν από δύο χρόνια: κατά πόσον η χώρα είναι ένα βιώσιμο μέλος της ευρωζώνης, αναφέρει το πρακτορείο
«Εδραιώνει την αντίληψη ότι θα υπάρξει μέριμνα για την Ελλάδα, πως ό,τι κι αν συμβεί δεν θα φτάσουμε στο είδος της σύγκρουσης και στην πραγματική πιθανότητα ενός Grexit όπως το 2015» ανέφερε ο Νίκολας Βερόν, ερευνητής του Bruegel.
Σύμφωνα με το πρακτορείο η Ελλάδα υπήρξε η παραφωνία στον χάρτη της επιστροφής της ευρωπαϊκής σταθερότητας. Οι λαϊκιστές ηττήθηκαν σε διαδοχικές εκλογικές μάχες, η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει και οι χώρες πλέον έχουν ενωθεί για να αντιμετωπίσουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βέβαια, η προοπτική μιας ακόμα κόντρα ανάμεσα στην Ευρώπη και την ελληνική κυβέρνηση παρέμενε στον ορίζοντα.
Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ελληνικό χρέος, η αντιμετώπιση του οποίου υπερβαίνει τα 300 δισ. ευρώ.
Αυτό όμως δεν έχει αλλάξει, ειδικά μέχρι τις Γερμανικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο. Από πλευράς του το ΔΝΤ έχει εδώ και καιρό ταχθεί υπέρ μιας ελάφρυνσης χρέους, την οποία η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει από το 2015. Σε αυτή όμως την ελάφρυνση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με οδηγό τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντιδρούν.
Το πρόβλημα σύμφωνα με την ανάλυση του πρακτορείου είναι πως η ελληνική κυβέρνηση ανέβασε ψηλά τον πήχη, δημιουργώντας προσδοκίες για μια συμφωνία που θα άνοιγε το δρόμο της επιστροφής της χώρα στις αγορές.
Όπως ανέφερε κι ο ΄Ελληνας πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους ανέμενε μια συμφωνία που θα είναι «too good to be true», η οποία θα τον ανάγκαζε να φορέσει γραβάτα, κάτι που είχε διαμηνύσει ότι θα κάνει μόνο αν υπάρξει ελάφρυνση χρέους.
Αντίθετα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επέστρεψε από το Λουξεμβούργο στην Αθήνα με ένα μείγμα θετικών και αρνητικών αποτελεσμάτων, ικανό ωστόσο να ικανοποιήσει τους Έλληνες αξιωματούχους αφού εμπεριέχει βελτιώσεις σε σχέση με τα δεδομένα του προηγούμενου μήνα.
Το γεγονός, όπως αναφέρει το πρακτορείο, ότι η δόση ήταν μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν αρχικά και θα δώσει στην Ελλάδα λίγο χώρο να αναπνεύσει. Η συμφωνία προσφέρει επίσης ένα οδικό χάρτη για το πώς μπορεί να γίνει η ελάφρυνση χρέους, καθώς και έναν πιο διαχειρίσιμο δημοσιονομικό στόχο από αυτόν που πρότειναν διάφοροι πιστωτές.
Στα μείον της συμφωνίας, ανήκει πως το ΔΝΤ δεν έχει πειστεί ακόμα ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο, γεγονός που όπως πιστεύει θα κρατήσει τη χώρα μακριά από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον οι επενδυτές θα δώσουν χρήματα μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg η λήψη μιας δόσης που διασφαλίζει πως θα αποφευχθεί η χρεοκοπία τον Ιούλιο δεν είναι μικρό κέρδος, δεδομένων των μεταπτώσεων που καταγράφηκαν στο ελληνικό δράμα τα τελευταία επτά χρόνια.
Το παραπάνω αποδεικνύει και η παρασκηνιακή φράση του κ. Τσακαλώτου όταν συναντήθηκε με δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο Le Royal του: «Όταν ο κ. Τσακαλώτος συνάντησε Έλληνες δημοσιογράφους παραπονέθηκε για τη χλιαρή υποδοχή της συμφωνίας αφότου αστειεύτηκαν για το αν θα τους κερνούσε ένα βραδινό ποτό από το χρήματα που εξασφάλισε από το Eurogroup. «Θα σας κεράσω ποτό όταν γράψετε επιτέλους κάτι καλό» απάντησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου