Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Το ξεκόβει ο Ντράγκι: Τέλος στις συζητήσεις για την ένταξη της Ελλάδας στο QE



Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΚΤ σε επιστολή του προς τον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή,  η Τράπεζα δεν μπορεί να προχωρήσει σε πλήρη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, έως ότου υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα ελάφρυνσής του
Τέλος στις συζητήσεις για την ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προς το παρόν τουλάχιστον, βάζει με επιστολή του ο Μάριο Ντράγκι. Απαντώντας στον Έλληνα ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, σχετικά με την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ξεκαθαρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να προχωρήσει σε πλήρη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, έως ότου υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα ελάφρυνσής του.


«Λάβαμε υπ' όψιν μας την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα προς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, όμως τα μέτρα ελάφρυνσης τα οποία αναφέρονται στο κοινό ανακοινωθέν της 15ης Ιουνίου δεν είναι αρκετά για να αξιολογήσουμε τις ποσοτικές τους συνέπειες και την επίδρασή τους στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάριο Ντράγκι. «Ως αποτέλεσμα, έως ότου υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα ελάφρυνσης, παραμένουν οι ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» προσθέτει,

Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει, προς το παρόν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. «Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει ανεξάρτητα πότε και πώς θα προχωρήσει σε αγορά των ελληνικών τίτλων υπό το πρόγραμμα (PSPP) βασιζόμενη τόσο στην έκθεση βιωσιμότητας (όταν ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό) όσο και σε άλλες παραμέτρους διαχείρισης κινδύνων» αναφέρει.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το επιτόκιο που θα μπορούσε να πετύχει η Ελλάδα εξερχόμενη στις αγορές ομολόγων, ο Μάριο Ντράγκι τονίζει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών, όπως π.χ. μέσω της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό μονοπάτι προς την μακροπρόθεσμη μείωση του spread μεταξύ των ελληνικών και των ευρωπαϊκών επιτοκίων δανεισμού» καταλήγει.

Δείτε ολόκληρη την επιστολή Ντράγκι εδώ



ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου