Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Κυριάκος: Φύγετε, είστε στο 15% - Τσίπρας: Θα δικαιωθούμε



Σκληρές εκφράσεις ανάμεσα στους δυο πολιτικούς αρχηγούς- Μητσοτάκης: Να κάνουμε εξεταστική για την υπόθεση Noor 1- Δεν πετύχατε ούτε έναν στόχο από αυτούς που είχατε θέσει» Τσίπρας: «όχι στην εξεταστική, πηγαίνετε στην Δικαιοσύνη για το Noor 1- Αυτά είναι οικονομικά μπακαλόγατου - δεν είστε τρολ , αλλά αρχηγός της αντιπολίτευσης»
Σε σύγκρουση εφ όλης της ύλης εξελίσσεται η προ ημερησίας συζήτηση στην Ολομέλεια για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Εurogroup.

Ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης ξεκίνησε την τοποθέτησή του σχολιάζοντας την εμπλοκή του κ. Πάνου Καμμένου σε υπόθεση βαρυποινίτη για εμπορία ναρκωτικών αλλά και τις συνεχόμενες και «ασφυκτικές» πιέσεις υπουργών – όπως του κ. Παύλου Πολάκη - στην Δικαιοσύνη  για να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε «θεσμική παράκρουση και παρακμή».

Αναφορικά δε με την πορεία της οικονομίας, υπενθύμισε τους πέντε στόχους που είχε θέσει ο πρωθυπουργός αναφορικά με το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα, την μη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων κ.α. για να επισημάνει πως «Το σκόρ στην αναμέτρηση: Στόχοι – Τσίπρας έληξε με 5 – 0». «Εγκλωβίσατε την χώρα έως το 2060. Προδώσατε το μέλλον της χώρας και τι πήρατε; Μια δόση 8,5 δις ευρώ που πήγε όλη για την κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων και έμεινε ένα πολύ μικρό ποσοστό για κάλυψη εγχώριων αναγκών. Η αποτυχία σας είναι καθολική. Διαβάσατε για μια ακόμα φορά λάθος τους συσχετισμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει «Ο κ. Ρέγκλινγκ σας είπε ότι η εκτίμησή του για την ζημιά από το 2015 εως σήμερα ανέρχεται σε 100 δις. ευρώ. Η τελευταία 3ετία προκάλεσε βαθύ τραύμα στην κοινωνία που θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αποκατασταθεί. Η ζημία δεν είναι μόνο στα μακροοικονομικά μεγέθη αλλά και στο πως κατανέμεται ο πλούτος. Η αύξηση φόρων επιφέρει πολλά βάρη. Οι έλληνες δουλεύουν για να πληρώνουν φόρους. Οι έλληνες δουλεύουμε 203 ημέρες το χρόνο για την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων από 175 ημέρες που ήταν το 2014. Αφαιρέσατε από την τσέπη των Ελλήνων άλλο ένα μήνα δουλειάς». «Τα λουκέτα αυξήθηκαν κατά 19%. Οι μισθοί μειώνονται και στον ιδιωτικό τομέα και οι φόροι αυξάνονται. Πως θα αντέξουν οι έλληνες;
 
Ούτε τα ΜΜΕ ούτε η αντιπολίτευση σας φταίνε. Η πολιτική σας φταίει γι αυτό και σας γυρνούν οι πολίτες την πλάτη» είπε σε άλλο σημείο.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας επέλεξε στην αρχική του τοποθέτηση να ασκήσει κριτική στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά και να περιγράψει τα αποτελέσματα της δικής του διακυβέρνησης ως… «success story».

«Η Ελλάδα όσο και αν θα μπορούσατε να το οραματίζεσθε δεν μπορεί να γίνει Χιλή του Πινοσέτ ούτε Βρετανία της Θάτσερ» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας για να επικαλεστεί την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s  προκειμένου να πείσει πως η χώρα αλλάζει σελίδα.

Επίσης, προχώρησε σε πλήρη κάλυψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικού του εταίρου  Αναφερόμενος σε όλα όσα καταγγέλλονται για τους χειρισμούς του κ. Καμμένου σχετικά με την υπόθεση Noor 1 ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «δήθεν κυβερνητικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη» και πρόσθεσε: Γιατί ο υπουργός Άμυνας μίλησε με κάποιν που ισχυριζόταν ότι έχει πληροφορίες και τον παρότρυνε να καταθέσει για τη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή υπόθεση ναρκωτικών.

«Αυτό είναι το μεγάλο έγκλημα» κατέληξε την αναφορά του για το θέμα ο πρωθυπουργός.
Τσίπρας: Τα ελληνικά ομόλογα κάνουν ράλι, δεν... βιαζόμαστε να βγούμε στις αγορές
Την εικόνα χώρας που ετοιμάζεται για απογείωση προς την ανάπτυξη περιέγραψε ο κ. Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία του πρόσφατου eurogroup θέτει της βάσεις για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία.
«Έχουμε συμφωνία και κατ ομολογία έχουμε μια καλή συμφωνία» είπε κατά την έναρξη της πρωτολογίας του ο πρωθυπουργός για να συνεχίσει «αρα όσοι πρέπει να απολογηθούν είναι οι προφήτες της καταστροφής και όχι η κυβέρνηση. Πρέπει να απολογηθεί η αντιπολίτευση απέναντι στο λαό για την στάση που επέδειξε.

Στο διάστημα 2,5 εβδομάδων μετά την διαπραγμάτευση τα δεδομένα δεν προσφέρονται για κινδυνολογία. Ο τρόπος που υποδέχθηκαν οι αγορές τα αποτελέσματα μιλά από μόνος του. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι στα χαμηλότερα ενώ και η πορεία χρηματιστηρίου αποδεικνύει ότι η εμπιστοσύνη επανέρχεται. Ακόμα και ο οίκος Moody’s αναβάθμισε το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών ενώ οι επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει να δανείζονται από διεθνείς αγορές. Η Ελληνική οικονομία σταθερά διορθώνει την θέση της και σύντομα θα επανέλθει στην κανονικότητα από την στιγμή που απουσιάζουν οι παραμορφωτικοί πολιτικοί παράγοντες».

«Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει καλυφθεί. Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι θετικοί. Όλοι οι δείκτες της οικονομίας, παραγωγής, κατανάλωσης αποδεικνύουν την θετική προοπτική οικονομίας. Τι σημαίνει ότι απουσιάζουν οι πολιτικοί παράγοντες που παραμορφώνουν την πραγματική κατάσταση; Η απόφαση του eurogroup απαντά στις επιφυλάξεις των αγορών σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του κ. Μητσοτάκη. Η συμφωνία αποτελεί θετικό ορόσημο γιατί έχει σαφείς δεσμεύσεις και όχι υποσχέσεις για την εφαρμογή μέτρων για το χρέος».

Ο αλγόριθμος της επιτυχίας

«Σύμφωνα με την απόφαση οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου δεν θα πρέπει από το 2018 και στο μεσοπρόθεσμο διάστημα να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ. Αρά έχουμε ταβάνι – όριο – ως προς τις ετήσιες ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους μας που δεν θα ξεπερνάμε ότι και αν συμβεί» ανέφερε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας και πρόσθεσε «Δεύτερον έχουμε συμφωνήσει ως προς τα πλεονάσματα που πρέπει να επιτευχθούν στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Με την συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα 2% μετά το 2022 θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που θα βρίσκεται σε καθεστώς θετικής εξαίρεσης από το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας που θα επέβαλλε πλεονάσματα πάνω από 2,5%. Με δεδομένα τα πρωτογενή πλεονάσματα περιγράφονται με σαφήνεια τα εργαλεία ώστε οι χρηματοδοτικές ανάγκες της  χώρας να μην υπερβαίνουν το ταβάνι. Μιλάμε για επιμηκύνσεις και περίοδο χάριτος επιτοκίων εως 15 ετών. Η τελική ποσοστικόποίηση εξαρτάται από τους ρυθμούς ανάπτυξης. Η απόφαση δεν σταματά εκεί. Μπαίνει ρήτρα ανάπτυξης που αποτελούσε διαρκές αίτημα από το 2015 και παρουσιάστηκε στο τραπέζι ως γαλλική ιδέα. Σύμφωνα με αυτή αν η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από τις προβλέψεις θεσμών τότε θα έχουμε μεγαλύτερες επιμηκύνσεις και περίοδο χάριτος επιτοκίων».

Εξήγησε δε αναφορικά με το χρέος ότι «Δεν έχουμε απλά μια υπόσχεση ή συγκεκριμένη δέσμευση αλλά έναν κλειδωμένο αλγόριθμο για το χρέος. Όποιος θέλει μπορεί να μελετήσει τον αλγόριθμο και να ποσοτικοποιήσει τα μέτρα χρέους με ακολουθία απλών μαθηματικών πράξεων. Οι επενδυτές χρήματος επιθυμούν να προσδιορίσουν επακριβώς γι αυτό πετάνε στο καλάθι άχρηστων την καταστροφολογία και την αποψη ότι η απόφαση είναι επανάληψη της απόφασης του 2012».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «ανοησίες» τις απόψεις ότι η απόφαση για το χρέος είναι επανάληψη των δεσμεύσεων του 2012 λέγοντας «Το 2012 είχε προσδιοριστεί ότι αν υπάρξει ανάγκη θα άνοιγε συζήτηση για πιθανά μετρά χρέους. Σήμερα δεν έχουμε υπόσχεση αλλά συγκεκριμένο οδικό χάρτη με σαφή προσδιορισμό του αλγόριθμου ποσοτικοποίησης μέτρων χρέους. Έχουμε και άλλα 2 στοιχεία: σαφή δέσμευση από τους εταίρους για την επιτυχή επιστροφή της χώρας στις αγορές χρήματος με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όπως η δημιουργία αποθεματικού για την στήριξη των ελληνικών ομολόγων σε περίπτωση που έχουμε αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης αναπτυξιακής τράπεζας».

« Αυτά βλέπουν οι επενδυτές χρήματος, αγορές και οίκοι αξιολόγησης και κατά δυσαρέσκεια σας επιστρέφουν επενδύσεις στα ελληνικά ομόλογα. Πίσω από τον ορυμαγδό δημοσιευμάτων υπάρχει μια εικόνα άλλη. Η εικόνα της ταλαιπωρημένης Ελλάδας που όμως γυρίζει επιτέλους σελίδα κάνει σταθερά βήματα εξόδου από την κρίση και την επιτροπεία. Βήματα μπροστά προς το μέλλον» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να απαντήσει και στην σύγκριση που γίνεται με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά λέγοντας «Άκουσα ότι τα βήματα που έγιναν το μόνο που κατάφεραν ήταν να γυρίσουμε εκεί που μας άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά. Ας δούμε τα πράγματα ένα προς ένα.
Το υποτιθέμενο success story του Σαμαρά – Βενιζέλου να συγκριθεί με τα πραγματικά σημερινά στοιχεία για τα οποία εμείς δεν πανηγυρίσουμε. Ας ξεκινήσουμε από το προσφιλές τα πλεονάσματα. Το 2014 είχατε καταφέρει να πέσετε έξω κατά 1,2% του ΑΕΠ και φέρατε πλεόνασμα 0,2%. Στην απασχόληση: παραλάβαμε 27% την ανεργία – απώλειες πάνω από 250 χιλ θέσεις εργασίας στην διετία Σαμαρά. Παραδώσατε άδεια ταμεία προσπαθώντας να ναρκοθετήσετε την διαπραγματευτική προσπάθεια της δικής μας κυβέρνησης. Να μιλήσουμε για τους στόχους πλεονασμάτων που συμφωνήσατε που αν δεν τους αναθεωρούσαμε προς τα κάτω θα οδηγούσαν σε απώλεια 20 δις ευρώ από την οικονομία. Να μιλήσουμε για την εκβιαστική απόπειρα εξόδου που επιχείρησε ο Σαμαράς – όχι για την αποδέσμευση από τα δάνεια – αλλά για να οικοδομηθεί το επίπλαστο επικοινωνιακό success story γιατί όλοι γνώριζαν ότι η επιστροφή της χώρας ώστε να δανείζεται με τις δικές της δυνάμεις δεν μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς ρύθμιση χρέους. Δεν είχατε στα χέρια σας καμία εγγύηση και δέσμευση από τους δανειστές για τα αναγκαία μέτρα απομείωσης χρέους. Όταν μετά από παραίνεση της κα Λαγκάρντ προς τον έλληνα υπουργό Οικονομικών να απευθυνθεί στον γερμανό ομόλογό του, τότε ο δεύτερος του είπε “forget it Giannis” και το ξέχασε και ο Γιάννης και ο Αντώνης και όλοι σας».

«Η σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν έχει σχέση με την τεχνίτη εικόνα επιτυχίας που επιχειρήσατε να δημιουργήσετε το 2014. Σήμερα έχουμε συμφωνία που πείθει τις αγορές» είπε ο πρωθυπουργός δείχνοντας ότι και η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης στοχεύει στον εξευμενισμό των αγορών.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «Εχουμε δυνατότητα για βιώσιμη επιστροφή στις αγορές που θα προετοιμάσουμε με προσοχή χωρίς βιασύνη. Για να εγγυηθούμε την ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο 2018 και ότι δεν θα ξαναχρειαστούμε πρόγραμμα αλλά θα μπορούμε να αναχρηματοδοτούμε το δικό μας πρόγραμμα. Όλα τα παραπάνω επιθυμούμε να επιτευχθούν με την κοινωνία όρθια. Με την προοπτική πως η ανάπτυξη που έρχεται θα επουλώσει τις μεγάλες πηγές».

Ωστόσο, παρά την στόχευση που επιβεβαίωσε προς τις διεθνείς αγορές, ο κ. Τσίπρας μίλησε για σύγκρουση αριστερής και νεοφιλελεύθερης πολιτικής. «Η δική μας ανάλυση δεν εξαντλείται στις αγορές. Θεωρούμε ότι ο τόπος χρειάζεται επειγόντως σχέδιο ανασυγκρότησης που θα έχει στο κέντρο την εργασία και όχι την διάλυσή της όπως θέλει η ΝΔ.

Η Ελλάδα όσο και αν θα μπορούσατε να το οραματίζεσθε δεν μπορεί να γίνει Χιλή του Πινοσέτ ούτε Βρετανία της Θατσερ. Εχει αποδειχθεί ότι οι πολιτικές μείωσης κόστους εργασίας οδηγεί σε μείωση παραγωγικότητες. Δημιουργούν συνθήκες κοινωνικών εντάσεων. Εμείς στον αντίποδα αυτού του σχεδίου φέρνουμε νέο παράδειγμα που αποδεικνύεται το μόνο αποτελεσματικό. Οικονομία εντάσεως κεφαλαίου που δεν θα στηρίζεται στην απομείωση κόστους εργασίας αλλά στην εκμετάλλευση εργατικού δυναμικού.   Είναι ακριβώς σε αυτά τα δύο αντιπαραθετικά σχέδια που εντοπίζεται η καταστατική διαφορά Αριστεράς και Δεξιάς που θέλει να διαγράψει ο Μητσοτάκης και οι δήθεν μεταρρυθμιστές του κέντρου. Είναι το δικό μας σχέδιο που ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει θετικούς καρπούς παρά την βαρυχειμωνιά των μνημονιακών μέτρων»

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε τα λεγόμενα αντίμετρα και τις προσλήψεις που θα γίνουν στα δημόσια νοσοκομεία. «Όπως αποκαλύπτεται από την εξεταστική και την περίπτωση Ντυνάν για πολλούς από εσάς και τις οικογένειες σας δεν υπήρχε αγωνία για το πώς θα πληρώσετε τα νοσήλια γιατί νοσηλευόσασταν τσάμπα εις υγεία των κορόιδων. Αν κάνω λάθος διαψεύστε με» είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «Ο στόχος μας είναι η πλήρης εξάλειψη της ακραίας φτώχιας που μπορεί να μην την δημιουργήσαμε εμείς αλλά εμείς έχουμε χρέος να την εξαλείψουμε».

«Αναρωτιέται κανείς τι σχέση μπορεί να έχουν όσα σας περιέγραψα με το σκληρό και αντικοινωνικό πρόγραμμα της ΝΔ που δεν κρύβει ότι θα υπάρξουν μαζικές απολύσεις που διατυμπανίζει ότι θα ενισχυθεί η εργοδοτική αυθαιρεσία και δεν κρύβει ότι θα παραχωρηθούν ευαίσθητοι τομείς Δημοσίου σε ιδιωτικά συμφέροντα» συνέχισε ο κ. Τσίπρας για να υποστηρίξει «οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε ΝΔ και ΣυΡΙΖΑ είναι τόσο σαφείς όσο σαφής θα είναι πάντα η διαφορά μας με τον νεοφιλελευθερισμό».

«Να δανειστώ την φράση της κα Γεννηματά – αν και δεν ξέρω αν την πιστεύει -  πράγματι μας χωρίζει πολιτική άβυσσος από το πρόγραμμά της ΝΔ και την πολιτική της» συνέχισε την κριτική στην αντιπολίτευση για να συμπληρώσει «Όμως ο λαός γνωρίζει και κάτι άλλο: με το πρόγραμμά σας δεν ,μπορείτε να πείσετε παρα ένα σκληρό πυρήνα του κόμματός σας και όχι τον παραδοσιακό ψηφοφόρο».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η ΝΔ δεν μπορεί πλέον να επενδύει στην καταστροφολογία γι αυτό και «επενδύει στην τεχνίτη πόλωση και στοχοποίηση και λασπολογία απέναντι σε κυβερνητικά στελέχη. Παίζετε με την δημόσια υγεία προτρέποντας συνδικαλιστές να συνεχίσουν την απεργία. Πότε προκαλώντας συγκέντρωση αστυνομικών στα Εξάρχεια για να γίνει πεδίο μάχης. Πότε ξαναπαίζοντας έργο δήθεν παρεμβάσεων στην Δικαιοσύνης γιατί ο υπ Αμυνας έκανε το έγκλημα να προτρέψει κάποιον να δώσει στοιχεία στην δικαιοσύνη για εμπόριο ναρκωτικών. Αυτό είναι το μεγάλο του έγκλημα».

Η ιστορία θα δικαιώσει της επιλογές μας με… κόστος

«Η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση είναι θεμιτή. Οσο πιο σκληρή τόσο καλύτερο για Δημοκρατία. Αντιπολίτευση απέναντι στην πατρίδα και τα συμφέροντα της χώρας ΟΧΙ. Αν εσείς επιλέξατε μεσα στην απελπισία σας να το κάνετε δεν θα το κάνει ο λαός» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας για να κλείσει την πρωτολογία του λέγοντας «Δεν θα σας επιτρέψουμε να βάζετε διαρκώς τρικλοποδιές υπονομεύοντας την προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση. Σε αυτή την προσπάθεια η ιστορία θα δικαιώσει τους αγώνες και τις επιλογές μας με κόστος. Αλλά θα τους δικαιώσει. Θα τα καταφέρουμε. Εμείς θα είμαστε αυτοί που θα βγάλουμε την χώρα από τα μεγάλα αδιέξοδα»

Μητσοτάκης: Πραγματικότητα-Τσίπρας «5-0»

Δριμεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική με αφορμή τους στόχους που είχαν μπει τον περασμένο Σεπτέμβριο από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

Σύγκριση πραγματικότητα-Τσίπρας «5-0» σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ «και αυτό δεν είναι κολακευτικό» περιγράφοντας τους πέντε στόχους που είχε θέσει ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς να πετύχει ούτε έναν από αυτούς.

«Ποιοι ήταν οι στόχοι που είχατε θέσει;

1. να κλείσει η αξιολόγηση
2. να οριστικοποιηθούν τα μέτγρα για το χρέος
3. να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE για τη μείωση του κόστους δανεισμού
4. να καταφέρει η οικονομία να καταγράψει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης
5. να είμαστε σε θέση να αποκλιμακώσουμε το στόχο των πλεονασμάτων

Δική σας η αστοχία, αποτύχατε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετά τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου η κυβέρνηση είδε επιτυχίες εκεί που δεν υπήρχαν υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο είχε γίνει και μετά την πρώτη αξιολόγηση που έφερε τον κόφτη.

«Πότε έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση; Τον Φεβρουάριο 2016. Έκλεισε Ιούνιο 2017. 16 μήνες καθυστέρηση παρότι λέγατε ότι η καθυστέρηση προκαλεί ζημιά. Ο κ. Τσακαλώτος έλεγε ότι αν φθάσουμε Μάιο καήκαμε. Βάλατε τα εσωκομματικά προβλήματα πάνω από τα εθνικά» συνέχισε την κριτική του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση υποσχέθηκε «ούτε ένα ευρώ παραπάνω μέτρα» τονίζοντας ότι «θα το καταθέτω συνέχεια ώσπου να αποκαλυφθεί το μέγεθος της πολιτικής σας απάτης».

Συνεχίζοντας την κριτική του είπε ότι «μιλήσατε εκτενώς για τα αντίμετρα. Για τα μέτρα; Θυμάστε τι ψηφίσατε; Μείωση συντάξεων, αφορολόγητο, κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων. Αύξηση εισφορών. Το ζήτημα του χρέους που κάνατε σημαία; Καμία συγκεκριμένη δέσμευση. Επανάληψη των δεσμεύσεων του 2012. Υπάρχουν ορισμένα ψιλά γράμματα που προκαλούν ανησυχία. Οι ρυθμίσεις τελούν υπο την αίρεση επίτευξης στόχων. Οι επιμηκύνσεις και περίοδοι χάριτος χρησιμοποιείται η έκφραση από 0-15 χρόνια δηλαδή μπορεί να μην υπάρχουν ή να είναι μικρές».

Όσον αφορά την ρήτρα ανάπτυξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «δήθεν επιτυχία» εξηγώντας ότι «αν έχουμε μεγάλη ανάπτυξη το μέρισμα δεν θα πηγαίνει στους πολίτες αλλά στους δανειστές».

Με αφορμή, δε, τις πρόσφατε δηλώσεις Χουλιαράκη από το βήμα του συνεδρίου του Economist ότι «γνωρίζατε ότι δεν θα ληφθούν μέτρα για το χρέος πριν το 2018» ρώτησε τον πρωθυπουργό «εσείς κ. Τσίπρα δεν λέγατε ότι θα περάσετε το πακέτο μέτρων επειδή θα πάρετε χρέος; Τώρα με αφέλεια ή κυνισμό υπουργός σας ομολογεί ότι γνωρίζατε εξ αρχής ότι δεν θα υπήρχε θέμα χρέους».

«Αδίκως όμως βάλατε ως κίνητρο το ζήτημα του χρέους. Θα τα ψήφιζαν όλα για την καρέκλα και την εξουσία. Αν χρειαστεί θα ψηφίσετε κι άλλα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ με την αποστροφή του να προκαλεί την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου. «Μην εκνευρίζεστε κ. Φάμελλε θα ψηφίσετε κι άλλα αν χρειαστεί. Κατανοητός ο εκνευρισμός» απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Υπενθύμισε ακόμα ότι ο Μάριο Ντράγκι «δυστυχώς τερμάτισε την συζήτηση και τις θετικές προσδοκίες για την εξέλιξη της οικονομίας μας. Η κυβέρνηση τώρα λέει ότι δεν αποτελεί καταλυτικό γεγονός – αυτά έλεγε ο κ. Τσίπρας».

«Τέταρτος στόχος ήταν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Αποτύχατε. Κάθε μονάδα λιγότερη στο ΑΕΠ είναι λιγότερες δουλειές. Σε μια τριετία που με βάση όλες τις προβλέψεις θα τρέχαμε με ανάπτυξη πάνω από 3% εσείς την βάλατε στην ύφεση» συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επόμενο πεδίο κριτικής η μείωση των πλεονασμάτων λέγοντας ότι «αντί για μείωση είχαμε επέκταση 3,5% εως και το 2022. Πέρυσι ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι είναι αδύνατο να πετύχουμε 3,5% για μετά το 2018. Εκτός αν το κάνατε συνειδητά για να αποτύχει η επόμενη κυβέρνηση. Εγκλωβίσατε την χώρα εως το 2060. Προδώσατε το μέλλον της χώρας και τι πήρατε; Μια δόση 8,5 δις ευρώ που πήγε όλη για την κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων και έμεινε ένα πολύ μικρό ποσοστό για κάλυψη εγχώριων αναγκών. Η αποτυχία σας είναι καθολική. Διαβάσατε για μια ακόμα φορά λάθος τους συσχετισμούς. Επιλάξατε να συνδέσετε τπο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης με το χρέος και φάγατε τα μουτρα σας. Αναγκαστήκατε να αποδεχθείτε όλα τα μέτρα του ΔΝΤ χωρίς το παραμικρό για το χρέος. Φοβάμαι ότι μετά το 2015 θα πάρετε το βραβείο χειρότερης διαπραγμάτευσης και για το 2016-17».

Απαντώντας, δε, στην «πρόκληση» του Αλέξη Τσίπρα να γίνει σύγκριση με το 2014 ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού έκανε λόγο για «θράσος να συγκριθούν οι δύο περίοδοι» στη συνέχεια υπενθύμισε:

«Στο τέλος του 2014 η χώρα έβγαινε από την κρίση. Το τρίτο 3μηνο 2014 εμφάνισε ανάπτυξη. Είχαμε πλεονάσματα με μείωση φόρων και αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εσείς πετύχατε πλεονάσματα ξεζουμίζοντας τους πάντες. Στο χρέος είχαμε έκθεση βιωσιμότητας και η χώρα είχε ισχυρό τραπεζικό σύστημα χωρίς περιορισμούς. Είχε βγει δύο φορές με επιτυχία στις αγορές και πέτυχε δίχτυ ασφάλειας με πιστοληπτική γραμμή στήριξης που εσείς απαξιώνετε».

«Η χώρα σήμερα έχει κατρακυλήσει πολύ χαμηλά. Ο κ. Ρέγκλινγκ σας είπε ότι η εκτίμησή του για την ζημιά από το 2015 εως σήμερα είναι 100 δις. ευρώ; Η σύγκριση για την πορεία του ΑΕΠ όπως προδιαγραφόταν το 2014 και όπως διαμορφώθηκε με την δική σας διακυβέρνηση είναι καταλυτική» κατέληξε για το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «η τελευταία 3ετία προκάλεσε βαθύ τραύμα στην κοινωνία που θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να αποκατασταθεί. Η ζημία δεν είναι μόνο στα μακροοικονομικά μεγέθη αλλά και στο πως κατανέμεται ο πλούτος. Η αύξηση φόρων επιφέρει πολλά βάρη. Οι Ελληνες δουλεύουν για να πληρώνουν φόρους. Οι Ελληνες δουλεύουμε 203 το χρόνο για την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικές υποχρεώσεις από το 175 ημέρες το 2014. Αφαιρέσατε από την τσέπη των Ελλήνων άλλο ένα μήνα δουλειάς».

Σχολίασε πώς «τα λουκέτα αυξήθηκαν κατά 19%. Οι μισθοί μειώνονται και στον ιδιωτικό τομές και οι φόροι αυξάνονται. Πως θα αντέξουν οι Ελληνες; Ούτε τα ΜΜΕ σας φταίει ούτε η αντιπολίτευση. Η πολιτική σας φταίει γι αυτό και σας γυρνούν οι πολίτες την πλάτη. Ο κ. Τσίπρας μιλά συνέχεια για αλλαγή σελίδας. Όπως κάνατε μετά την υπογραφή 3ου μνημονίου κλπ. Μιλά για νέες διεθνείς συμμαχίες αλλά η σύνταξη του νέου μνημονίου έγινε χωρίς αυτόν. «Αυτό είναι πάρτε το» σας είπαν κ Τσίπρα».

Και συνέχισε: «Η χώρα πηγαίνει καλύτερα μόνο με την έννοια ότι απέφυγε την καταστροφή που παραμονεύει σε κάθε στροφή. Ο κ. Τσίπρας προεξοφλεί ως επιτυχία την έξοδο στις αγορές. Ξεχνά τι έλεγε 15 Μαρτίου 2014 όταν η χώρα βγήκε στις αγορές. «Ετοιμάζουν στημένη έξοδο στις αγορές. Θεατρική έξοδος με προσυμφωνημένη συμφωνία με συγκεκριμένο οίκο». Εγώ δεν θα πω ότι δουλεύετε για τους Ρότσθιλντ όπως θα κάνατε εσείς. Μακάρι να πετύχει η έξοδος στις αγορές. Εμέις και σήμερα καλούμε τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα και δεν τους διώχνουμε όπως κάνατε εσείς».

Εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό λέγοντας πως «ο κ. Τσίπρας μιλά για ανάπτυξη ξεχνώντας ότι η συγκεκριμένη πολιτική δεν μπορεί να γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αποσιωπώντας ότι αν υπάρχει μικρή ελπίδα για μικρή ανάπτυξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε όσα ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμούσε. Σε επενδύσεις περιφερειακών αεροδρομίων, Ελληνικό, Κοσκο, οδικά έργα που εσείς καταψηφίσατε. Στις επενδύσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που καταγγέλατε και σήμερα παραγγέλνετε 2-2. Αν η χώρα είναι όρθια οφείλετε και στην στάση της αντιπολίτευσης. Με την συναίνεση που υπέδειξε αποφεύχθηκε ο εκτροχιασμός και η έξοδος από την ευρωζώνη το 2015».

«Οι αγορές και οι επενδυτές γνωρίζουν κάτι που δεν γνώριζαν το 2014, ότι δεν έχουν κάτι να φοβηθούν από την επόμενη κυβέρνηση. Προσφέρουμε ασφάλεια δικαίου και κάντε τι σύγκριση τι προκαλέσατε εσείς το 2014. Μετά από 30 χαμένους μήνες βλέπετε το αποτέλεσμα των επενδύσεων. Εμείς δεν επενδύσαμε στην καταστροφή και την ρήξη» Σε αυτό το σημείο της; ομιλίας του κ. Μητσοτάκη ακούστηκαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να φωνάζουν: Ντροπή.

Τότε ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Το καλοκαίρι του 2015 πως έμεινε η χώρα στο ευρώ. Ντοροπή σας. Ξεχνάμε την μεγαλύτερη πολιτική απάτη; Καάποια στιγμή θα φύγετε και η ελπίδα θα επιστρέψει. Η κοινωνία είναι έτοιμη για μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης. Διαμορφώνεται νέα εποχή. Από την θεοποίηση της κατανάλωσης αναγνωρίζουμε την αξία επένδυσης. Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας αναζητεί πολιτικη έκφραση και η πρλωτη μέριμνα είναι να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στους θεσμούς και η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην χώρα μας. Οι πολίτες θα δουν μια κυβέρνηση που λεει την αλήθεια και οι διεθνείς  αγορές θα δουν κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει με μεταρρυθμίσεις».

Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει με ευρεία συμμαχία που θα στηρίζει συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Θα απευθύνουμε προσκλητήριο σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και πρέπει να προσφέρουν οι καλύτεροι ασχέτως πολιτικών απόψεων, συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα ως προτάσεις ανέφερε: «Κινήσεις τόνωσης ρευστότητας με γρήγορη άρση capital control. Βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές. Απλοποίηση αδειοδότηση επιχειρήσεων, αξιολόγηση στο Δημόσιο και συμπράξεις με ιδιωτικό παράγοντα όπου είναι απαραίτητο». Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε: «Εχουμε όσα δεν έχετε εσείς. Εχουμε πολιτική για την οικονομία και όραμα για την Ελλάδα και όχι για την εξουσία. Η αποστολή μας είναι να ξαναπάρουμε τα ηνία της χώρας που εσείς την σέρνεται από αποτυχία σε αποτυχία. Αν εμείς ξέρουμε που θέλουμε να πάμε η θέση της χώρας θα αλλάξει αυτόματα. Να διαπραγματευτούμε μικρότερα πλεονάσματα. Αυτοί που θέλουν να βοηθήσουν θα μπορούν να το κάνουν και δεν θα παρεμβαίνουν μονίμως να αποτρέψουν την χώρα από την καταστροφή.
Τα πράγματα αλλάζουν στην Ευρώπη. Ο λαϊκισμός έχει ανακοπεί και από Αριστερά και από Δεξιά. Η ευρωζώνη αναπτύσσεται καλύτερα. Η Ελλάδα πρέπει να κατακτήσει το κύμα αλλαγών.

Και έκλεισε ως εξής: "Ο Τσίπρας το 2011 έλεγε για την τότε κυβέρνηση «είναι δυνατόν να γαντζώνετε στην καρέκλα όταν καταρρέει δημοσκοπικά», φύγετε λοιπόν εσείς. Κάντε πράξη τα δικά σας λόγια. Η Ελλάδα χρειάζεται διέξοδο. Όχι άλλα σκοτεινά χρόνια. Το μέλλον δεν μπορεί να σας περιμένει».
Δευτερολογία Τσίπρα: Αυτά είναι οικονομικά μπακαλόγατου

Να αποκρούσει την σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης περί «θεσμικής παρεκτροπής» της κυβέρνησης επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την δευτερολογία του. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε το γεγονός ότι αν και έσπευσε να υπερασπιστεί τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη αναφορικά με τις δηλώσεις του κατά της δικαιοσύνης δεν είπε τίποτα για τις επιθέσεις που δέχεται ο Πάνος Καμμένος αναφορικά με τις καταγγελίες για παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην υπόθεση καταδικασμένου για εμπόριο ναρκωτικών.

«Μιλήσατε για θεσμική χυδαιότητα από την πλευρά της κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει: «Απαντώ ευθέως. Θεσμική χυδαιότητα δεν είναι όταν κάποιος κάνει κριτική ακόμα και σε σεβαστές αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Είναι χυδαιότητα να μιλάτε εσείς για λίστες και φοροδιαφυγή που τις κρύβατε στα συρτάρια σας. Είναι θεσμική χυδαιότητα τα θαλασσοδάνεια που έπαιρναν τα κόμματά σας και εκδότες για να λιβανίζουν την πολιτική σας. Είναι χυδαιότητα οι μίζες της Ζιμενς που κατέληγαν στα κόμματά σας. Είναι χυδαιότητα όχι μόνο να χαρίζεις το Ερρίκος Ντυνάν σε ιδιώτες αλλά να φροντίζεις να νοσηλεύονται εκεί συγγενικά σου πρόσωπα και να δουλεύουν με αργομισθίες φίλοι. Είναι χυδαιότητα να αξιοποιείς την πολιτική σου θέση για να πάρεις δάνειο. Είναι χυδαιότητα να μετατρέπεις το κόμμα σου σε βραχίονα επιχειρηματικών συμφερόντων στην Βουλή. Ήταν χυδαιότητα η συνέντευξή σας στο Politiko που ξεπλύνατε την Χρυσή Αυγή και δηλώσατε ότι η βία στην Ελλάδα αφορά μονάχα την Αριστερά. Αυτό είναι θεσμική χυδαιότητα».

Ο κ. Τσίπρας ενέταξε στις «χυδαιότητες» της αντιπολίτευσης και την κριτική που εμφανίζει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν τα πάντα προκειμένου να διατηρήσουν τις «καρέκλες τους». «Φτάσατε στο σημείο σήμερα εσείς να κατηγορήσετε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα κάνουν όλα για την καρέκλα τους. Εσείς το κάνατε αυτό. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν γεννήθηκαν για να γίνουν βουλευτές. Αν κάποια στιγμή είτε το κόμμα τους ζητήσει ή κάτι άλλο να μην είναι βουλευτές δεν θα μείνουν ανεπάγγελτοι» είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας δε την δευτερολογία και απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη που του επισήμανε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν απολαμβάνει πλέον την εμπιστοσύνη της κοινωνίας ο κ. Τσίπρας είπε: «Σας είχα πει κάποια στιγμή ότι θα γίνετε ο πρώτος αρχηγός της αντιπολίτευσης που θα ζητά εκλογές και δεν θα γίνονται. Θα είστε και ο πρώτος που θα πανηγυρίζει που νικά στις δημοσκοπήσεις αλλά όταν έρθει η κάλπη θα καταλάβετε ότι δεν ψηφίζουν οι δημοσκόποι αλλά οι πολίτες που θα συγκρίνουν τα δικά μας πεπραγμένα με τα δικά σας και ποιος έχει στόχο να ανεβάσει την χώρα και ποιοι επιθυμούν να την κρατήσουν στην λάσπη. Θα μας δώσει και πάλι την ευκαιρία ο λαός να καρποφορήσει η πολιτική μας στα 2 + 4 χρόνια που μας περιμένουν».
Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Δεν είστε τρολ αλλά αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ξεκινώντας δε την τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε: «Διαπίστωσα ότι ο κ. Μητσοτάκης επι 15 λεπτά σχολίαζε τα tweet των κυρίων Καμμένου και Πολάκη. Τόσο μεγάλη ήταν η έγνοια του να κουβεντιάσουμε για την οικονομία που ξεκίνησε την συζήτηση που ο ίδιος ζήτησε κάνοντας σχόλια για αναρτήσεις στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είστε τρολ κ. Μητσοτάκη αλλά αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Αναφορικά με την κριτική στην οικονομία απάντησε λέγοντας πως «δεν έχετε κατανοήσει πόσο σημαντικό είναι να έχουμε κλειδωμένο αλγόριθμο για την απομείωση του χρέους. Δεν το κατανοείτε γιατί το κόμμα σας δεν ασχολήθηκε ποτέ με το χρέος.

Μπορεί να λέτε ότι τα πλεονάσματα 2% είναι λίγο και θέλετε περισσότερα. Όμως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας όπως απορρέουν από το δημοσιονομικό σύμφωνο τα πλεονάσματα θα έπρεπε να έιναι στο 2,6%. Το κλείδωμα στο 2% για όσους διαβάζουν σωστά την απόφαση σημαίνει ότι αυτό το 0-15 έτη που μπαίνει για επιμήκυνση και περίοδο χάριτος δεν μπορεί να είναι στο μηδέν αλλά γύρω από το 15 έτη. Αυτό σε συνδυασμό με την ρήτρα ανάπτυξης μας δίνει σταθερότητα ότι τα απαιτούμενα μέτρα για χρέος θα είναι κοντά στα 15 χρόνια επιμήκυνση και κάνουμε τους εταίρους συνεταίρους στην προοπτική ανάπτυξης γι αυτό και προχωρούν σε δεσμεύσεις για αναπτυξιακή τράπεζα. Αν αυτό γι εσάς είναι ασήμαντο μας αρκεί που είναι σημαντικό για τους επενδυτές. Μας αρκεί που βλέπουμε μια άλλη ανάγνωση από επενδυτές σε σχέση με την δική σας μίζερη».

«Ήρθατε με ποδοσφαιρική διάθεση αν και δεν πάτε καλά με ποδοσφαιρικές προβλέψεις καθώς λέγατε ότι θα πάρει η Παρι το ευρωπαϊκό» συνέχισε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη για να προσθέσει «ειπατε ότι χάσαμε 5-0 αλλά εσείς βάλατε αυτογκόλ. Ομως αφού δεν πήραμε τίποτα γιατί καταγράφουν ιστορικό χαμηλό οι αποδόσεις των ομολόγων; Γιατί αναβαθμίζουν την Ελλάδα οι οίκοι; Τι θα πείτε όταν και άλλοι οίκοι μας αναβαθμίσουν;\ Είπατε ότι ο λόγος είναι ότι η αναβάθμιση προκαλείται επειδή οι αγορές βλέπουν στον πάγκο εσάς. Ποιον κοροϊδεύετε; Που ακούστηκε τέτοιο επιχείρημα ότι οι οίκοι αξιολογούν τον επόμενο και όχι την πολιτική της κυβέρνησης».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «κριτική μπακαλόγατου» τις αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το κόστος της διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ενώ έσπευσε να προσθέσει με χιουμοριστική διάθεση «Αν συνυπολογίσουμε τα δικά σας μέτρα και προβλέψεις με αυτά της κυβέρνησης Παπανδρέου ο λογαριασμός θα πάει όπως ο πύραυλος που πρόσφατα εκτοξεύσαμε».

Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τον χρόνο παραγραφής των υποθέσεων φοροδιαφυγής είπε πως η κυβέρνηση θα βρει τρόπο για να εισπράξει τα πρόστιμα. «Το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι και θα βρεθεί λύση για αποφάσεις που μπλοκάρουν να πληρώσουν όσοι φοροδιέφευγαν» είπε χαρακτηριστικά. 
Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Λέτε ψέματα! Ποιον κοροϊδεύετε;

Τις κατηγορίες περί θεσμικής χυδαιότητας επέστρεψε στον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup της 15ης Ιουνίου. «Θεωρώ ότι είναι μέγιστη θεσμική χυδαιότητα το γεγονός ότι συνεχίζετε να λέτε ψέματα» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Έλεος πια με την υποκρισία» είπε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «θα κάνουν τα πάντα, προκειμένου να παραμείνουν στην καρέκλα». «Ποιον κοροϊδεύετε, κύριε Τσίπρα;» προσέθεσε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκε γιατί το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν έδωσαν στην κυβέρνηση εκείνο το «πιστοποιητικό» που χρειαζόταν, προκειμένου πραγματικά να μπορέσει να εμπνεύσει αξιοπιστία και να βγει στις αγορές. «Μου κάνει εντύπωση ότι εξακολουθείτε να υπερασπίζεστε τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015» είπε ο κ. Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό, ρωτώντας τον ευθέως αν θεωρεί τη διαπραγμάτευση του α' εξαμήνου του 2015 «επιτυχημένη». «Τα capital controls είναι ακόμα εδώ» είπε χαρακτηριστικά, όταν ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αντιτείνει ότι, πλέον, βρισκόμαστε στο 2017.

Είναι αδιανόητο μετά την πανθομολογούμενη τεράστια ζημιά που έγινε στη χώρα το α' εξάμηνο του 2015, εσείς να έρχεστε να μας λέτε «όλα καλά», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Μην μου κουνάτε εμένα το δάχτυλο για την Χρυσή Αυγή, γιατί μαζί με την Χρυσή Αυγή ρίξατε τότε την κυβέρνηση» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στον κ. Τσίπρα, λέγοντάς του ακόμη ότι ποτέ δεν ζήτησε «συγγνώμη» για τα προεκλογικά ψέματα και για τον τρόπο που έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του στο «Politico», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η τρομοκρατία στην Ελλάδα, και όχι η βία, είχε προέλευση από την ήττα της άκρας Αριστεράς», εξαιρώντας, όπως ανέφερε, το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. «Έχετε αντιληφθεί σε ποιον μιλάτε;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. «Σε κάποιον που έχει θρηνήσει θύματα από αυτήν την τρομοκρατία».

«Θα μου μιλήσετε εμένα για Ακροδεξιά; Δεν ντρέπεστε λίγο;» είπε, απαντώντας στις αντιδράσεις από τα έδρανα της συμπολίτευσης, ενώ δεν παρέλειψε να επικρίνει και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να επιβάλει την τάξη, την ώρα που στο βήμα της Ολομέλειας βρισκόταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Επιστρέφοντας στην οικονομία, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση Τσίπρα, λέγοντας ότι η εμπιστοσύνη δεν χτίζεται με υπουργούς που μιλούν για «light προσαρμογή» (σ.σ. «φωτογραφίζοντας» τον Πάνο Σκουρλέτη) ούτε με υπουργούς «που μιλούν με έγκλειστους στη φυλακή» (σ.σ. «φωτογραφίζοντας» εδώ τον Πάνο Καμμένο».

«Εσείς κύριε Τσίπρα δεν φταίτε για τίποτα» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος εκ νέου στα capital controls και στη διαπραγμάτευση του α' εξαμήνου του 2015, λέγοντας ότι γι' αυτά η σημερινή κυβέρνηση κατηγορεί τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Λυπάμαι, κύριε Τσίπρα, αλλά είστε ένας πρωθυπουργός πολύ κατώτερος των περιστάσεων» συμπλήρωσε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρώτησε εκ νέου τον πρωθυπουργό «εάν γνώριζε ότι ο κ. Καμμένος συνομιλούσε με έναν ισοβίτη», επιμένοντας να πάρει μια ευθεία απάντηση. Είπε ότι δεν είναι σωστό να υπάρχει παρέμβαση σε μια ανοιχτή δικαστική έρευνα, «όσο αγαθές κι αν είναι οι προθέσεις σας».

«Εάν αισθάνεστε λογική την εμπλοκή ενός υπουργού σας σε μια τέτοια υπόθεση, τότε ελάτε να συμφωνήσετε να κάνουμε Εξεταστική» είπε ο κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει: «Εμείς δεν καλύπτουμε κανέναν». «Γιατί ξαφνικά σας ενδιέφερε ο κ. Μαρινάκης μετά την εξαγορά του ΔΟΛ;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η υπόθεση αυτή είναι γνωστή από το 2014 και δεν απασχόλησε την κυβέρνηση, όταν ο κ. Μαρινάκης αναδεικνυόταν σε υπερθεματιστή για τις τηλεοπτικές άδειες.

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν γεννήθηκε ανεπάγγελτος και πως έχει δουλέψει δέκα χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και σε μεγάλες τράπεζες. «Έχω κολλήσει τα ένσημά μου» ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας τον κ. Τσίπρα να πει πού έχει δουλέψει εκείνος, για «να δούμε ποιος είναι παιδί του κομματικού σωλήνα».

Τέλος, κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει τον λόγο στον λαό, επιμένοντας στο αίτημά του για εκλογές. «Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου