Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Πού θα πάνε τα λεφτά από τη δόση των 7,7 δισ. ευρώ;



Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,7 δισ. ευρώ αναμένεται να «ανάψει» στη σημερινή τηλεδιάσκεψή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Από τα 8,5 δισ. ευρώ του συνόλου της δόσης, τα 6,9 δισ. ευρώ θα έρθουν αλλά θα εξαφανιστούν αμέσως. Τα χρήματα αυτά θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας μας, ενώ τα υπόλοιπα 1,6 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του
Δημοσίου θα δοθούν τμηματικά και μόνο εφόσον η κυβέρνηση καλύψει προηγουμένως αυστηρές ρήτρες.
Άμεσα με αυτά τα χρήματα θα πρέπει να πληρωθούν στις 17 Ιουλίου περίπου 2,1 δισ. σε ομολογιούχους που αγόρασαν πριν τρία χρόνια το ελληνικό ομόλογο, 290 εκατ. μία μέρα μετά στο ΔΝΤ και 4 δισ. στην ΕΚΤ για ομόλογα που κατέχει και δεν «κουρεύτηκαν» με το PSI.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης εμφανίστηκε χθες βέβαιος ότι «το Δ.Σ. του ESM θα κρίνει ότι τα ανοιχτά θέματα έχουν πλέον κλείσει και τα μικρότερα ζητήματα θα έχουν φύγει από τη μέση, με τη δόση να εκταμιεύεται». Πρόσθεσε δε ότι θα χρειαστούν μια-δυο ημέρες, για να μπουν τα χρήματα στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ωστόσο το 81% της δόσης θα διατεθεί για την εξόφληση τοκοχρεολυσίων. Από τις 17 έως τις 20 Ιουλίου η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 6,26 δισ. ευρώ για λήξεις ομολόγων και μία δόση προς το ΔΝΤ. Το υπόλοιπο 19% της δόσης, που προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες, συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από χθεσινό έγγραφο του ESM:
  • Τα πρώτα 800 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν τις προσεχείς ημέρες, αν η Ελλάδα αποδείξει ότι έχει μειώσει κατά 80% τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με τα αντίστοιχα κεφάλαια της περυσινής δόσης. Θα πρέπει δε να αξιοποιηθούν μέσα σε ένα τρίμηνο τουλάχιστον τα 500 εκατ. ευρώ. Διαφορετικά, ο ESM θα τα πάρει πίσω.
  • Για κάθε δύο ευρώ της δόσης που θα αξιοποιούνται για να περιοριστούν τα κρατικά «φέσια» στον ιδιωτικό τομέα, το Δημόσιο θα πρέπει να διαθέτει για τον ίδιο σκοπό ένα ευρώ από ίδιους πόρους. Αρα, με τα πρώτα 800 εκατ. ευρώ της δόσης, θα πρέπει να εξοφληθούν χρέη συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, επιστρατεύοντας και 400 εκατ. ευρώ από τα κρατικά έσοδα.
  • Τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν σε μία ή περισσότερες υποδόσεις μετά την 1η Σεπτεμβρίου και μόνο αν οι θεσμοί χαρακτηρίσουν ικανοποιητική την πορεία μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα έως τις 31 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου