Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Θα γίνει της...Κορέας.Με κομμένη την ανάσα η παγκόσμια κοινότητα από τις απειλές για πυρηνικό όλεθρο.



Τη δεύτερη επιτυχημένη δοκιμή μέσα στον Ιούλιο ενός πυραύλου, που σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες θα μπορούσε να πλήξει το Ντένβερ ή το Σικάγο (!), πραγματοποίησε την Παρασκευή το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, γεμίζοντας οργή τον Ντόναλντ Τραμπ κατά του Πεκίνου.
«Είμαι πολύ απογοητευμένος με την Κίνα. Οι ανόητοι προηγούμενοι ηγέτες μας τους επέτρεψαν να κερδίζουν δισεκατομμύρια δολάρια από το εμπόριο, αλλά εκείνοι… δεν
κάνουν τίποτα για εμάς με τη Β. Κορέα, παρά μόνο λόγια. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό. Η Κίνα θα μπορούσε να λύσει εύκολα το πρόβλημα!», σχολίασε χθες ο Τραμπ στο twitter. Να σημειωθεί ότι το Σάββατο ο επικεφαλής του Στ. Ντιπάρτμεντ, Ρεξ Τίλερσον, κατήγγειλε Ρωσία και Κίνα ως «βασικούς οικονομικούς υποστηρικτές» της Β. Κορέας, επιρρίπτοντάς τους την «πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για την πολεμοχαρή κλιμάκωση της Πιονγιάνγκ».
Οι Αμερικανοί αντέδρασαν αμέσως σε στρατιωτικό επίπεδο. Εστειλαν δύο υπερηχητικά βομβαρδιστικά Β-1Β από τη βάση του Γκουάμ στον Ειρηνικό να διασχίσουν επιδεικτικά την κορεατική χερσόνησο, ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν επιτυχή δοκιμή του αντιπυραυλικού συστήματος ΤΗΑΑD, που εγκατέστησαν πρόσφατα στη Ν. Κορέα και απείλησαν τον Κιμ Γιονγκ Ουν με «θανατηφόρα» αντίποινα: «Η Β. Κορέα παραμένει η πιο επείγουσα απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα. Αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με ταχεία, θανατηφόρα και συντριπτική ισχύ στον τόπο επιλογής μας», διαβεβαίωσε ο διοικητής της αμερικανικής Αεροπορίας στον Ειρηνικό, Τέρενς Τζ, Ο’Σόνεσι.
Οι Κινέζοι σε πρώτη φάση έκαναν την… πάπια, αφού καταδίκασαν μεν το Σάββατο την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου ως «παραβίαση των αποφάσεων του Σ. Ασφαλείας του ΟΗΕ». Κάλεσαν, όμως, όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, για να μην κλιμακωθεί η ένταση, ενώ ως αργά χθες δεν είχαν σχολιάσει το tweet του Αμερικανού προέδρου.
Το βράδυ της Παρασκευής ο δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε προσωπικά την εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου, πανηγυρίζοντας μαζί με τους συμβούλους του και απειλώντας τις ΗΠΑ ότι δεν θα είναι ασφαλείς αν προσπαθήσουν να επιτεθούν στη χώρα του.
Να σημειωθεί ότι ο πρώτος πύραυλος τύπου Χουανσόνγκ-14 (Αρης-14) που εκτόξευσαν οι Βορειοκορεάτες στις 3 Ιουλίου, έφτασε σε ύψος 3.725 χλμ. και κάλυψε απόσταση 1.000 χλμ. μέσα σε 47 λεπτά, προτού πέσει στα ανοιχτά της κορεατικής χερσονήσου, προς την πλευρά της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο KNCA.
Αμερικανοί επιστήμονες, βασισμένοι σε δεδομένα του αμερικανικού, ιαπωνικού και νοτιοκορεατικού στρατού, υπολόγισαν ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος (κατ’ επέκταση και ο παρόμοιος που εκτοξεύθηκε την Παρασκευή) θα μπορούσε να πλήξει την καρδιά της αμερικανικής επικράτειας, φθάνοντας ως το Ντένβερ ή το Σικάγο! Ο Ντέιβιντ Ράιτ της Ενωσης Ανησυχούντων Επιστημόνων έγραψε στο blog του ότι με σταθερή τροχιά ο βορειοκορεατικός πύραυλος θα μπορούσε να καλύψει 10.400 χλμ., δηλαδή πάνω από το ένα τέταρτο της περιφέρειας της Γης!

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η ένταση με Κίνα-Β. Κορέα αποτελεί μια προσωρινή διέξοδο στα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα του Τραμπ (εμφύλιος και καρατομήσεις στο επικοινωνιακό του επιτελείο, απόρριψη της ανατροπής του Obamacare από τη Γερουσία) αλλά επί της ουσίας τον γεμίζει υποχρεώσεις.
Εχει τη σημασία του και το γεγονός ότι η Κίνα -την οποία ο Τραμπ προγραμματίζει να επισκεφθεί εντός της χρονιάς- πραγματοποίησε χθες απροειδοποίητα μια άνευ προηγουμένου επίδειξη στρατιωτικής ισχύος σε βάση-μαμούθ στην Εσωτερική Μογγολία. Εκεί έγινε παρέλαση 12.000 ανδρών, 100 αεροσκαφών και 600 οπλικών συστημάτων, παρουσία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος ήταν ντυμένος με στολή παραλλαγής! Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε το νέο κινεζικό στελθ J-20, που φέρεται ικανό να αντιμετωπίσει τα αμερικανικά F-22 και F-35. Η παρέλαση έγινε με αφορμή τα 90 χρόνια του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, τον οποίο ο πρόεδρος Σι κάλεσε να μείνει «απόλυτα πιστός» στο Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο πραγματοποιεί οσονούπω το συνέδριό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου