Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Χόκινγκ: «Η πολιτική του Τραμπ θα φέρει την καταστροφή»



Δραματικούς τόνους για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή χρησιμοποίησε ο Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος επανέφερε την πρότασή του για ταξίδι και εποικισμό άλλων πλανητών.
«Είμαστε κοντά στο σημείο καμπής όπου η κλιματική αλλαγή θα γίνει μη αναστρέψιμη. Η απόφαση του Τραμπ μπορεί να σπρώξει τη Γη στο χείλος του γκρεμού, να γίνει σαν την Αφροδίτη, με θερμοκρασίες 250 βαθμών και βροχή από θειικό οξύ», είπε διάσημος θεωρητικός φυσικός στο BBC.



Αναφέρεται στην Αφροδίτη, τον δίδυμο πλανήτη της Γης όπου το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει ανεβάσει τις θερμοκρασίες πάνω από τους 450 βαθμούς, κάνοντας σχεδόν αδύνατη την ύπαρξη ζωής στην επιφάνεια. Πάντως ο βρετανός φυσικός θεωρεί ότι είναι πιθανή η αποτροπή αυτής της μοίρας, αρκεί η ανθρωπότητα να δράσει άμεσα. «Αρνούμενος τα δεδομένα για την κλιματική αλλαγή και αποσύροντας τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού, ο Ντόναλντ Τραμπ θα προκαλέσει στον όμορφο πλανήτη μας καταστροφή που θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε».
Πρόσθεσε ότι η επιθετικότητα είναι έμφυτη στους ανθρώπους και επανέλαβε ότι καλύτερη ελπίδα για την επιβίωση του ανθρώπινου γένους είναι να εποικήσει άλλους πλανήτες. «Φοβάμαι ότι η εξέλιξη του είδους έκανε την απληστία και την επιθετικότητα έμφυτη στα γονίδια του ανθρώπου. Δεν υπάρχουν σημάδια ότι οι διαμάχες λιγοστεύουν ενώ η ανάπτυξη της στρατιωτικής τεχνολογίας και των όπλων μαζικής καταστροφής μπορούν να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα».
Εξίσου απαισιόδοξος εμφανίστηκε για τα αποτελέσματα του Brexit σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην επιστήμη.
Η συνέντευξη στο BBC έγινε με αφορμή τα 75 χρόνια από τη γέννηση του Χόκινγκ.
Ο Χόκινγκ μίλησε για τη ζωή του και την ασθένεια που τον έχει καθηλώσει εδώ και δεκαετίες ενώ σχεδόν από την ενηλικίωσή του του προκαλούσε όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στη βάδιση και την ομιλία.
Αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει ένας από τους πλέον γνωστούς επιστήμονες της εποχής μας, με σημαντικό θεωρητικό έργο πάνω στις μαύρες τρύπες και την προέλευση του σύμπαντος.
Σε ό,τι αφορά την κληρονομιά του λέει ότι δεν περίμενε ποτέ να φτάσει τα 75. «Νομίζω το μεγαλύτερο επίτευγμά μου θα είναι η ανακάλυψη ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι εντελώς μαύρες», είπε.
Μία από τις βασικές ανακαλύψεις του Χόκινγκ είναι ότι η μαύρη τρύπα δεν είναι απλά το σώμα που ρουφά τα πάντα, αλλά και ότι εκπέμπει μια πολύ αδύναμη θερμότητα.
Διαγνώστηκε με την πάθησή του, την  πλάγιας μυατροφική σκλήρυνση, στα 21 και τότε του είχαν πει οι γιατροί ότι θα ζήσει δύο με  τρία χρόνια. Εκτοτε, 54 χρόνια μετά, «ακόμη εργάζομαι και παράγω παρουσιάσεις. Ηταν όμως μεγάλος αγώνας, που τον έβγαλα πέρα μόνο με τη βοήθεια της οικογένειάς μου, των συναδέλφων μου και φίλων μου».

protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου