Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Δημόπουλος: Η ελπίδα του κανό στην Ελλάδα!



του Γιώργου Ροδάκογλου


Ο Στέφανος Δημόπουλος παίζει με το Δία λίγα λεπτά μετά την προπόνηση στον ποταμό Λουδία. Γελάει πειράζει το συμπαθέστατο τετράποδο και εκείνο ανταποδίδει με αφοσίωση .
Κάθε φορά που η βάρκα βρίσκεται στα καβαλέτα ο σκύλος κάθεται δίπλα της και δεν αφήνει τον πρωταθλητή από το βλέμμα του , ενώ πάντα τον περιμένει υπομονετικά για να παίξουν μαζί.
Μάλιστα όταν ο Στέφανος κωπηλατεί, ο «φύλακας άγγελος» του περιμένει στην εξέδρα να τον υποδεχθεί

«Το ζώο τους αγαπάει όλους» απαντάει στην ερώτηση για τον πως αναπτύχθηκε αυτή η όμορφη συνύπαρξη και συμπληρώνει: «Ο Δίας είναι μια όμορφη παρέα στην μοναξιά του πρωταθλητισμού».
Όταν βρεθείς για πρώτη φορά με τον Στέφανο Δημόπουλο δεν μπορείς να φανταστείς ότι έχεις δίπλα σου ένα πρωταθλητή στο κανό, που είναι ο τρίτος στην κατηγορία εφήβων σε ολόκληρο τον κόσμο, θέση που κατέκτησε το 2016 στη Λευκορωσία, και ότι αυτός ο αθλητής ανέδειξε αθόρυβα την Ελλάδα μεταξύ πενήντα χωρών.
Και δεν πρόκειται μόνο για αυτή διάκριση που έχει.
Στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Φιλιππούπολη ο αθλητής του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης κατέκτησε την τρίτη θέση στα 1000 μέτρα, την τέταρτη θέση στα 500 μέτρα και την ίδια θέση στα 200 μέτρα.
«Μου αρέσει πολύ να κωπηλατώ στο νερό. Απλά θα ήθελα να έχω παρέα. Ανεβαίνει η ψυχολογία μου. Πιστεύω ότι δεν αξίζει να είσαι πρώτος αν δεν συνυπάρχεις και με άλλους στην κοινωνία».
Η αφοπλιστική απάντηση που έδωσε, στάθηκε ως αφορμή να ξεκινήσει η συζήτηση για τα όνειρα του με κύριο και μεγαλύτερο, να πάρει την πρόκριση για την Ολυμπιάδα.
«Θα προσπαθήσω και θέλω να το πετύχω. Θέλω να δώ τη ζωή μου μέσα από τον πρωταθλητισμό στο κανό αν και φοβάμαι πως θα είναι πολύ δύσκολο το θέμα της επαγγελματικής μου αποκατάστασης».
Ουραγός στα πρώτα βήματα του Στέφανου ήταν ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ , Ιβάν Σαββίδης όπου και έδωσε μια χρηματική βοήθεια προκειμένου να ξεκινήσει στον αθλητισμό πριν από αρκετά χρόνια.
Στην απόφαση αυτή κατέληξε ο κύριος Σαββίδης μετά από παραίνεση του Ισαάκ Βερενίδη που είναι και ο προπονητής του Δημόπουλου.
« Ο Στέφανος είναι σφαίρα στο νερό και σφαίρα στο τρέξιμο» λέει χαμογελώντας για τον αθλητή του.
«Χάσαμε μια ευκαιρία για χρυσό το 2017 στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Σερβία. Ο άνεμος δεν βοηθούσε αφού ήταν αντίθετος με τη φορά του Στέφανου που τραβάει αριστερά. Βέβαια παίζει ρόλο και το γεγονός ότι έχει αλλάξει κατηγορία καθώς πλέον από τώρα θα αγωνίζεται με αθλητές έως και 23 ετών, ωστόσο στα 10OO μέτρα κατέκτησε την πέμπτη θέση».
Ο Ισαάκ ξεκίνησε και αυτός το καγιάκ στο Βατούμ της Γεωργίας όταν ήταν στην ηλικία του Στέφανου, δέκα μόλις χρόνων, και από τότε έως σήμερα και για πενήντα ολόκληρα χρόνια δεν αποχωρίστηκε τις λίμνες και τα ποτάμια του πλανήτη.
Τα τελευταία οκτώ χρόνια είναι ο άνθρωπος που αγωνίζεται με κάθε τρόπο για την πορεία του Δημόπουλου.
Και ενώ με το πέρασμα των χρόνων ο πρωταθλητής άρχισε σιγά, σιγά να ξεπροβάλλει εκτός Ελλάδας ξαφνικά ήρθε αντιμέτωπος μ ένα βασικό πρόβλημα . Και αυτό είχε να κάνει με την έλλειψη δικού του σκάφους αφού έως τώρα έτρεχε με «νοικιαζόμενα» !
Και η μεγάλη έκπληξη δεν άργησε. Άφωνοι έμειναν οι εθνικά υπερήφανοι έλληνες που θα περίμεναν από την Ελληνική πολιτεία και ποιό συγκεκριμένα από την Ομοσπονδία Καγιάκ να πράξει το αυτονόητο και να του αγοράσει ένα σκάφος, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ.
Πιθανότατα γιατί μάλλον το θέμα θα σκάλωσε σε μια διαδρομή μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Η πορεία όμως και το ταλέντο του αθλητή μπορεί έως τώρα να μην αξιολογήθηκαν σωστά στην Ελλάδα ωστόσο όμως δεν πέρασε απαρατήρητος από ανθρώπους του κανόε καγιάκ στο εξωτερικό.
Έτσι o πολωνός ιδιοκτήτης της εταιρίας κατασκευής αγωνιστικών σκαφών PLASTEX χάρισε στον πρωταθλητή ένα σκάφος με το οποίο αγωνίζεται έως τώρα.
Ωστόσο όμως ο Δημόπουλος δεν μπορεί να πει κανείς ότι διαφέρει σε κάτι από τους άλλους πρωταθλητές στην Ελλάδα αφού αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα όπως και οι περισσότεροι.
Ο συμβολικός μισθός με τον ο οποίο αμείβεται (περίπου 300 ευρώ μηνιαίως) και όταν αυτός καταβάλλεται πολλές φορές με μεγάλες καθυστερήσεις προκαλεί μείζον θέμα στον βιοπορισμό του.
«Το παλεύω όσο μπορώ και όταν θέλω να μαζέψω χρήματα πουλάω ακόμη και διαφημιστικά φυλλάδια στα φανάρια» μου απαντάει στην ερώτηση με ποιο τρόπο τα «φέρνει βόλτα» με τα οικονομικά του αφού ο πρωταθλητισμός δεν του επιτρέπει να εργαστεί μόνιμα και σταθερά σε οποιαδήποτε επιχείρηση.
Για δέκα μέρες ο παγκόσμιος πρωταθλητής του κανό προπονήθηκε στον ποταμό Λουδία και διέμενε στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Γιαννιτσών μαζί με τον πρωταθλητή του ΟΕΝΑΒ στο καγιάκ Διονύση Μπασδάνη.
Η τελευταία μέρα λίγο πριν την αναχώρηση του για το παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Ρουμανία ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστή όχι μόνο για τους ανθρώπους της επιχείρησης «Λουδία» όπου σιτιζόταν και γνώρισαν ένα αθλητή με ξεχωριστό ήθος, αλλά και για το Δία, το συμπαθέστατο σκύλο που αγάπησε τον Στέφανο.
Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία μετά την τελευταία προπόνηση . Ο Στέφανος ατενίζει το ποτάμι ενώ ο Δίας κάθισε για μια ακόμη φορά κάτω από την βάρκα και τη φυλούσε σαν κάτι πολύ σημαντικό και μοναδικό για το φίλο του!






thousandnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου