Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Κρίσιμη εβδομάδα για την ελληνική οικονομία – Δοκιμαστική έξοδος στις αγορές



Για μια δοκιμαστική έξοδο στις διεθνείς αγορές, την πρώτη μετά από τρία χρόνια, προετοιμάζεται η κυβέρνηση, με πιθανότερο σενάριο -σύμφωνα με πληροφορίες- την ανταλλαγή ομολόγου με αυτό που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014 και λήγει το 2019. Στην ουσία θα πρόκειται για μία έκδοση πενταετούς ομολόγου με λήξη το 2023, το οποίο οι επενδυτές θα κληθούν να ανταλλάξουν με το αντίστοιχο πενταετές του 2014. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, τα κεφάλαια που προσδοκά να αντλήσει το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να διαμορφωθούν στα 3-4 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το πενταετές ομόλογο που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014 είχε επιτόκιο 4,75% αλλά η τιμή αγοράς του ήταν κάτω του 100% της ονομαστικής (δηλαδή η καθαρή απόδοσή του ήταν περί το 4,90%).
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η έξοδος πριν από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την Πέμπτη 20 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να παρουσιαστεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ενώ θα αποφασιστεί η επί της αρχής έγκριση δανείου έως 1,6 δισ. ευρώ. Το ίδιο πιθανή είναι και μια αναβολή της συγκεκριμένης απόφασης, αναφέρουν πληροφορίες.
Την ίδια ημέρα, συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ μια ημέρα αργότερα, την Παρασκευή 21 Ιουλίου, αναμένεται η αξιολόγηση -με πιθανή αναβάθμιση, αναφέρουν πληροφορίες- της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.
Εν τω μεταξύ, έως και την Πέμπτη θα πρέπει να πληρωθούν από το ελληνικό Δημόσιο μια σειρά από ομόλογα, δάνεια και τόκοι προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για τα οποία η χώρα μας έλαβε εγκαίρως δόση ύψους 6,9 δισ. ευρώ από τον ESM με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Σήμερα, Δευτέρα 17 Ιουλίου λήγει το ομόλογο των 2,1 δισ. ευρώ(το οποίο είχε εκδοθεί στις 17 Ιουλίου 2014, επί Σαμαρά) και την Πέμπτη τα ομόλογα των 3,9 δισ. ευρώ, που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.
“Δεν πρόκειται να πάμε σε μία επικοινωνιακή έξοδο στις αγορές”, δήλωσε στον Αθήνα 9.84, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός. Και πρόσθεσε ότι οι συνθήκες είναι καλές σχετικά για να μπορέσει να βγει κάποιος στις αγορές, αλλά από εκεί και πέρα, όπως είπε, τέτοιες κινήσεις δεν ανακοινώνονται.
athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου