Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Νόσος των κλιματιστικών: Όσα πρέπει να ξέρετε



Η νόσος των Λεγεωναρίων ή λεγεωνέλλωση, ευρύτερα γνωστή ως «νόσος των κλιματιστικών», είναι μια σοβαρή μορφή πνευμονίας που προκαλείται από λοίμωξη και χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή στους πνεύμονες.
 Το βακτήριο που ευθύνεται για τη νόσο των Λεγεωναρίων ονομάζεται Λεγιονέλλα.
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η νόσος δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αλλά από την
εισπνοή των παθογόνων βακτηρίων. Οι ηλικιωμένοι, οι καπνιστές και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό είναι πιο επιρρεπή στη συγκεκριμένη λοίμωξη.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της νόσου εκδηλώνονται συνήθως δύο έως δέκα μέρες μετά την έκθεση στο βακτήριο Λεγιονέλλα και είναι τα εξής:

- πονοκέφαλος
- μυϊκός πόνος
- ρίγη
- πυρετός 40°C ή και παραπάνω

Από τη δεύτερη ή τρίτη μέρα εκδηλώνεται επίσης:

- βήχας (με βλέννα/αίμα ή χωρίς)
- δύσπνοια
- πόνος στο στήθος
- ναυτία, τάση προς έμετο, διάρροια
- πνευματική σύγχυση

Αίτια

Στη φύση, τα βακτήρια Λεγιονέλλα ζουν στο έδαφος και στο νερό, αλλά σπανίως προκαλούν λοιμώξεις. Σε εσωτερικούς χώρους, ωστόσο, αναπτύσσονται εύκολα σε συστήματα στα οποία υπάρχει νερό, όπως τζακούζι και μονάδες κλιματισμού, γι’ αυτό και η λεγεωνέλλωση αποκαλείται συχνά «νόσος των κλιματιστικών».

Η λοίμωξη είναι δυνατό να συμβεί από οικιακά συστήματα, ωστόσο είναι πιθανότερη σε μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις, λόγω της πολυπλοκότητας και της έκτασης των συστημάτων, που επιτρέπουν την ευκολότερη και μεγαλύτερη εξάπλωση των βακτηρίων.

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Εάν πιστεύετε ότι έχετε εκτεθεί στο βακτήριο Λεγιονέλλα επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας ή το πλησιέστερο νοσοκομείο. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, επιταχύνει την ανάρρωση και αποτρέπει σοβαρές επιπλοκές, όπως η αναπνευστική ανεπάρκεια, το σηπτικό σοκ και η οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου