Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει το μυαλό από την άνοιαΑκόμα ένα όφελος φαίνεται ότι αποκομίζουν όσοι φροντίζουν να τρώνε πολλά φυτικής προελεύσεως τρόφιμα και λιγοστά ζωικής.
Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η ακολούθηση μιας παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής μπορεί να μειώνει κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο εκδηλώσεως άνοιας αργότερα στη ζωή.
Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ (AAIC 2017) το οποίο διεξάγεται στο Λονδίνο, πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν
6.000 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 68 ετών.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, το μορφωτικό επίπεδο, τον τρόπο ζωής και την κατάσταση της υγείας των εθελοντών (π.χ. αν έπασχαν από παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτη, κατάθλιψη κ.λπ.) κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι ακολουθούσαν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν νοητική διαταραχή.

Μάλιστα, όσο πιο πιστά τηρούσαν αυτές τις επιταγές, τόσο καλύτερη ήταν η νοητική λειτουργία τους. Έτσι, όσοι τις τηρούσαν οριακά είχαν μείωση του κινδύνου κατά μόλις 18%.

Ανάλογο όφελος, αν και μικρότερο (30%) είχαν και οι εθελοντές που ακολουθούσαν ένα άλλο πρόγραμμα διατροφής, την δίαιτα MIND, είπε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κλαιρ ΜακΈβοϊ, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Τα χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής είναι:

* Πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, βότανα και μυρωδικά σε καθημερινή βάση

* Λίγοι ξηροί καρποί και ελαιόλαδο ως κύριο λίπος της διατροφής σε καθημερινή βάση

* Ψάρια και θαλασσινά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα

* Πουλερικά, αυγά, τυρί και γιαούρτι με μέτρο

* Γλυκά και κόκκινο κρέας σε ειδικές περιστάσεις

* Λίγο κρασάκι (για όποιον του αρέσει).

Αντίστοιχα, η δίαιτα MIND συνιστά να δίνει κανείς έμφαση σε 10 ομάδες τροφίμων που πιστεύεται ότι ωφελούν το μυαλό (σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα υπόλοιπα είδη λαχανικών, καρύδια, μούρα, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, πουλερικά, ελαιόλαδο και κρασί) και να αποφεύγει τα τρόφιμα πέντε άλλων ομάδων (κόκκινα κρέατα, βούτυρο/σκληρές μαργαρίνες, τυριά, γλυκά και τηγανητά φαγητά/φαστ φουντ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου