Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Πολιτικός "σεισμός" με τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη.Ένοχη σιωπή από ΣΥΡΙΖΑ.



ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητούν την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης, ενώ η Κουμουνδούρου περιορίζει τις αντιδράσεις της επιχειρώντας να υποβαθμίσει το ζήτημα χαρακτηρίζοντας το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών ως βίπερ.  «Είναι βέβαιο ότι ο κος Βαρουφάκης έχει βρει τους καλύτερους διαφημιστές για την προώθηση του βιβλίου του: Τη ΝΔ και αυτούς που ο ίδιος αποκαλεί τρόικα εσωτερικού. Η πολιτική όμως δεν είναι
κουτσομπολιό και ο δήθεν ριζοσπαστικός λόγος του αποδεικνύεται διαρκώς ότι είναι η άλλη όψη των πιο αντιδραστικών απόψεων μέσα και έξω από τη χώρα. Του ευχόμαστε καλές πωλήσεις στο νέο του βίπερ».
Ωστόσο ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώσει ότι το βιβλίο-χρονικό της κρίσης «Adults in the Room» («Ενήλικοι στην αίθουσα») αποτυπώνει την αλήθεια καθώς τονίζει εξ αρχής ότι χρησιμοποίησε τις ηχογραφήσεις του από συζητήσεις και συνεδριάσεις με τον πρωθυπουργό και άλλα κυβερνητικά στελέχη. «Σε ένα βιβλίο αυτού του είδους, στο οποίο τόσο πολλά εξαρτώνται από το ποιος είπε τι σε ποιον, κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσω την ακρίβεια όσων έχουν ειπωθεί από τρίτους και τα παραθέτω εντός εισαγωγικών. Για τον σκοπό αυτό, βασίστηκα σε ηχογραφήσεις που έκανα με το τηλέφωνό μου, καθώς και στις σημειώσεις που κρατούσα εκείνη την εποχή, από τις πολλές επίσημες συναντήσεις και συνομιλίες που εμφανίζονται σε αυτό το βιβλίο», γράφει χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ο πρώην υπουργός αποκαλύπτει ότι υπάρχουν και βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες. Δηλαδή στη διάρκεια του καυτού εξαμήνου συνήθιζε να αφηγείται στην κάμερα της συζύγου του όσα είχαν συμβεί στο Μαξίμου, στα Eurogroup κ.ο.κ. Κάτι σαν ημερολόγιο – αλλά σε high definition.
Το περιεχόμενο του βιβλίου που έφερε στο φως το Πρώτο Θέμα εκρηκτικό.
Ο Βαρουφάκης γράφει ότι ενώ οι Ελληνες έκαναν ουρές στα ΑΤΜ σε όλη τη χώρα, για την επιτρεπόμενη ανάληψη των 60 ευρώ ημερησίως, οι Τσίπρας και Φλαμπουράρης, σε κατάσταση έξαψης, σκέφτονταν σοβαρά να «απαλλοτριώσουν» αυτά τα 16 δισ. ευρώ για να «φορτώσουν τα ΑΤΜ», δηλαδή να χρησιμοποιήσουν επί της ουσίας άκυρα, άνευ αξίας χαρτιά. Ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίζεται να τους προειδοποιεί ότι μια τέτοια κατάσχεση θα ήταν κλοπή. Ο πρωθυπουργός, όμως, αντιδρά αυθόρμητα λέγοντας: «Οταν το παιδί μου πεθαίνει της πείνας κι εγώ δεν έχω μία, έχω το ηθικό δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα». Ο δε Αλέκος Φλαμπουράρης υπερθεματίζει: «Να πάρουμε αυτά τα λεφτά και να δώσουμε τέλος στο μαρτύριο του κόσμου».
«Φοβάμαι πραξικόπημα ή ακόμη και νέο Γουδή», εμφανίζεται να λέει ο Αλέξης Τσίπρας σε μια στιγμή ακραίας ανασφάλειας μετά το δημοψήφισμα. Ωστόσο, μερικούς μήνες προτού ανέλθει στην εξουσία, ο Βαρουφάκης άκουσε τον ίδιο άνθρωπο αλλά σε τελείως άλλη ψυχική διάθεση να φωνάζει έξαλλος ότι «θα πετάξω με τις κλωτσιές τον Γιάννη Στουρνάρα από την Τράπεζα της Ελλάδος μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση». Για έναν άλλο, πρωτοκλασάτο υπουργό του, τον Γιώργο Σταθάκη, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει πει «θα χαρώ να μην τον ξαναδώ ποτέ μπροστά μου».
Οι αποκαλύψεις Βαρουφάκη έρχονται στον απόηχο των δηλώσεων του Παναγιώτη Λαφαζάνη για το σχέδιο Β της κυβέρνησης για έξοδο από το ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου