Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Ανθρώπινα όργανα στη μαύρη αγορά



Αύξηση του φαινομένου στους Σύρους πρόσφυγες
Το παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων έχει αυξηθεί στη Μέση Ανατολή, καθώς Σύροι πρόσφυγες αναζητούν χρήματα προκειμένου να πληρώσουν τους διακινητές για να περάσουν τη Μεσόγειο Θάλασσα με προορισμό την Ευρώπη. 
 Αν και μέχρι τώρα το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων περιοριζόταν στους φτωχούς πληθυσμούς της Ινδίας, του Πακιστάν και της Αφρικής, τώρα «αγγίζει» πληθυσμούς οικείους και στους Έλληνες, όπως τους Σύρους πρόσφυγες και τους προερχόμενους από γειτονικές
χώρες όπως η Τουρκία.

Οι πληθυσμοί «εν κινδύνω»

Από τις αρχές του 2017 είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους σε διεθνή ΜΜΕ οι πρώτες πληροφορίες και ρεπορτάζ για αυτό ακριβώς το σοβαρό πρόβλημα. Τον Φεβρουάριο, ρεπορτάζ του Fox News ανέφερε ότι πρόσφυγες πουλούσαν τα όργανά τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη, ενώ τον Απρίλιο ρεπορτάζ του BBC έκανε λόγο για «έξαρση» της διακίνησης οργάνων στον Λίβανο, όπου απελπισμένοι Σύροι πουλούσαν όργανά τους! 

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Graphiq, στο έτος 2015 η Τουρκία ανέρχεται πρώτη στη φιλοξενία προσφύγων, οι οποίοι ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια. Μάλιστα οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Αίγυπτος έχουν γίνει «δημοφιλή» σημεία για τη διακίνηση οργάνων λόγω του τεράστιου αριθμού προσφύγων και μεταναστών που εξυπηρετούν.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) Ανδρέας Καραμπίνης, «το εμπόριο οργάνων από πληθυσμούς εν κινδύνω που έχουν αυτή τη στιγμή ανάγκη από πόρους για να επιζήσουνε είναι ένα φαινόμενο γνωστό την τελευταία εικοσαετία στον ιατρικό κόσμο. Είναι μια μορφή ιατρικού τουρισμού, σε χώρες του Τρίτου Κόσμου. Τώρα τελευταία έχουμε στοιχεία ότι σε ορισμένα κράτη της Μεσογείου, κυρίως μετά την προσέλευση πολλών μεγάλων ροών προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, υπάρχει μια τάση να εμπορεύονται μερικοί εξ αυτών τα όργανά τους, κυρίως των νεφρών τους, για να μπορέσουν να πληρώσουν τη διαδρομή τους και τις πρώτες μέρες επιβίωσης».

«Είναι μια καταδικαστέα πράξη, ένα έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας και δεν μπορεί κανένας γιατρός, Ευρωπαίος αλλά και σε όλο τον κόσμο, να αποδεχθεί αυτή την αισχρή πραγματικότητα», προσθέτει.

Οι τιμές και η απελπισία

«Δεν ξέρω πόσα χρήματα μπορώ να βγάλω από το νεφρό μου, αλλά δεν έχω άλλη λύση», δήλωσε στο Vocativ o 22χρονος Σύρος πρόσφυγας Μεϊγιάρ, ο οποίος πλέον κατοικεί στην Αίγυπτο.

Ο Μεϊγιάρ είναι ένας από τους απελπισμένους πρόσφυγες που προσφεύγει σε αυτή την παράνομη λύση για μετρητά. Ελπίζει ότι με την πώληση ενός νεφρού του θα μπορέσει να πληρώσει τους λογαριασμούς του στην Αίγυπτο, να αγοράσει φαγητό για εκείνον και τη γυναίκα του και να αποταμιεύσει αρκετά για ένα ταξίδι στην Ευρώπη, όπου θα μπορεί να ζει καλύτερα. Το ταξίδι αυτό μπορεί να ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ σε κόστος ανά άτομο. Ένας τιμοκατάλογος σε σελίδα μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τις τιμές για τα νεφρά σε όλο τον κόσμο. Από 650 δολάρια στην Κένυα μέχρι και 300.000 δολάρια στη Νότια Αφρική και την Ευρώπη. 

Μια μητέρα τεσσάρων παιδιών, η Ουμομάρ, πούλησε ένα νεφρό. Το 2015 ο άνδρας της σκοτώθηκε σε έναν αεροπορικό βομβαρδισμό και το μαγαζί που διατηρούσε ως ανθοπώλης καταστράφηκε. Μην έχοντας τίποτε άλλο πια, της πρότειναν την πώληση οργάνων και συνάντησε έναν αγοραστή που γνώρισε μέσω των κοινωνικών δικτύων. Η μεταμόσχευση θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα, αλλά πρόκειται για παράνομη χειρουργική επέμβαση, αφού η πώληση οργάνων απαγορεύεται στην Τουρκία.

Ο λόγος που η Ουμομάρ πήρε αυτή την απόφαση ήταν για να μπορέσει να φύγει ο γιος της στη Γερμανία. Έτσι, θα μπορούσε να ζητήσει επανένωση της οικογένειάς της και να πάνε όλοι εκεί.

Η διαδικασία

Η συνήθης διαδικασία που ακολουθεί κάποιος, όπως ο Μεϊγιάρ ή η Ουμομάρ, για την πώληση των οργάνων του είναι η παρακάτω:
Δημοσιεύει μια ανάρτηση σε κάποια σχετική ομάδα στο Facebook. Στη συνέχεια, οι μεσάζοντες επικοινωνούν μαζί του μέσω εφαρμογής Whatsapp ή Viber για να διαπραγματευτούν τις λεπτομέρειες και την τιμή. Όταν κλείσει η συμφωνία, ο πωλητής και ο αγοραστής μεταφέρονται σε χειρουργό, ο οποίος δεν είναι απαραίτητα εξειδικευμένος σε επεμβάσεις οργάνων, αλλά έχει δεχτεί να εκτελέσει τις διαδικασίες για τα χρήματα.

Η μεταμόσχευση συχνά λαμβάνει χώρα σε εγκαταστάσεις με έλλειψη ασφάλειας και προστασίας. Όταν ολοκληρωθούν οι επεμβάσεις, όλα τα συμβαλλόμενα μέλη επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι πωλητές οργάνων παίρνουν πάντα αυτό που τους έταξαν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μεσάζοντες αρνούνται να πληρώσουν, αφήνοντάς τους με λίγα χρήματα.

Οι διακινητές εκμεταλλεύονται την έλλειψη κατανόησης των κινδύνων των πωλητών, αλλά και των αγοραστών. Για τους πωλητές οργάνων η ιατρική περίθαλψη είναι συχνά αναγκαία μετά την επέμβαση, αλλά λίγοι έχουν τα μέσα για να την αποκτήσουν. Για τους αγοραστές, οι μεταμοσχεύσεις είναι εξαιρετικά πιθανό να αποτύχουν, ειδικά όταν πραγματοποιούνται από χειρουργούς που δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

«Τα θύματα δεν θα πάνε στην αστυνομία ή στο νοσοκομείο, επειδή συνήθως φοβούνται τις ποινές για παραβίαση του νόμου», ισχυρίζεται ο αξιωματούχος του γραφείου του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά και το έγκλημα Έιμι Κόμρι. «Οι διακινητές δεν χρησιμοποιούν βία, οι άνθρωποι υπογράφουν για τη δική τους εκμετάλλευση», συμπληρώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου