Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Ξυλοδαρμός τουρίστα μέχρι θανάτου στον Λαγανά



Για μία ακόμη φορά, η περιοχή του Λαγανά στη Ζάκυνθο επανέρχεται στην επικαιρότητα για τον λάθος λόγο: τον φόνο ενός Αμερικανού τουρίστα έξω από μπαρ τα ξημερώματα της Παρασκευής. Πρόκειται για τον 22χρονο Bakari Henderson από το Τέξας των ΗΠΑ, ο οποίος έκανε διακοπές με την παρέα του στη Ζάκυνθο. Ως δράστες της δολοφονίας συνελήφθησαν δύο άτομα, ένας 32χρονος Βρετανός, σερβικής καταγωγής και ένας 34χρονος Ελληνας.
Ο πρώτος φέρεται να εργαζόταν ως «πορτιέρης» και ο δεύτερος ως μπάρμαν σε νυχτερινό κέντρο του Λαγανά. Χθες, η ΕΛ.ΑΣ. συνέχιζε τις προσαγωγές και ανακρίσεις υπόπτων για την ταυτοποίηση και άλλων ατόμων που συμμετείχαν στην άγρια δολοφονία. Τα βίντεο εξάλλου από τις κάμερες ασφαλείας που κατέγραψαν το συμβάν αποκαλύπτουν ότι στον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του 22χρονου συμμετείχαν περίπου δέκα άτομα.
Το πρωί της Πέμπτης, μερικές ώρες πριν από τη νέα τραγωδία στο νησί, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζακύνθου είχαν πραγματοποιήσει σύσκεψη με θέμα την ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή του Λαγανά. Ηταν εξάλλου νωπές οι μνήμες από τον φόνο, στην ίδια ακριβώς περιοχή, ενός 19χρονου Βρετανού τουρίστα από δύο Ελληνες οδηγούς ταξί, τον Ιούλιο του 2011. Οι εξελίξεις όμως πρόλαβαν δήμο και αστυνομία.
Λίγο μετά τις τρεις τα ξημερώματα, μια παρέα Αμερικανών, μεταξύ των οποίων ο Bakari Henderson, συνεπλάκη με Σέρβους θαμώνες ενός μπαρ στον κεντρικό δρόμο του Λαγανά. Η αφορμή του διαπληκτισμού περιγράφεται από την ΕΛ.ΑΣ. ως «ασήμαντη». Αστυνομική πηγή είπε στην «Κ» ότι ο καβγάς ξεκίνησε πιθανόν επειδή κάποιος από τη μια παρέα άφησε το ποτό του στο τραπέζι της άλλης. Περίπου 20 μέτρα μακριά από το μαγαζί και ενώ οι Αμερικανοί τουρίστες είχαν «σκορπίσει», η παρέα των Σέρβων μαζί με υπαλλήλους του μπαρ έριξαν στο έδαφος τον 22χρονο και άρχισαν να τον χτυπούν άγρια με χέρια και πόδια. Από το βίντεο που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας προκύπτει ότι ο ξυλοδαρμός διήρκεσε 30 δευτερόλεπτα. Αμέσως μετά οι δράστες έφυγαν από το σημείο εγκαταλείποντας τον άτυχο νεαρό αναίσθητο στο οδόστρωμα. Τελικά, ο 22χρονος μεταφέρθηκε με ιδιωτικό ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Ζακύνθου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του εξαιτίας κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων. Μακροσκοπικά δεν προέκυψαν τραύματα από μαχαίρι, ωστόσο ασφαλέστερα συμπεράσματα θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της νεκροψίας - νεκροτομής. Από αστυνομικούς προσήχθησαν ο 32χρονος «πορτιέρης» και οι δύο Ελληνες μπάρμαν του καταστήματος, 34 και 23 ετών. Οι δύο πρώτοι τελικά συνελήφθησαν, ενώ οι προσαγωγές και ανακρίσεις υπόπτων συνεχίζονταν. Ο πορτιέρης είναι σερβικής καταγωγής Βρετανός υπήκοος και τα τελευταία χρόνια εργαζόταν περιστασιακά (σεζόν) στη Ζάκυνθο. Ο 34χρονος μπάρμαν είναι Ελληνας, μόνιμος κάτοικος του νησιού.
Ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς, μιλώντας στην «Κ», εξέφρασε τη λύπη του για το συμβάν και επισήμανε ότι μερικές ώρες πριν από τη δολοφονία είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στελεχών του δήμου με την αστυνομία με στόχο να προλάβουν έκτροπα και απρόοπτα στην περιοχή του Λαγανά. Την 13η Ιουλίου 2011 δύο Ελληνες οδηγοί ταξί είχαν τραυματίσει θανάσιμα έναν 19χρονο Βρετανό τουρίστα έπειτα από συμπλοκή, ενώ παρόμοιο συμβάν είχε καταγραφεί το 2008 στη Μύκονο, όταν μπράβοι ενός καταστήματος είχαν ξυλοκοπήσει μέχρι θανάτου τον νεαρό Αυστραλό Ντουζόν Ζαμίτ.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου