Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Επιστολή Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πέλλας προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό



Κύριε Υπουργέ
Για ακόμα μια φορά και κατόπιν εκκλήσεων των συμπολιτών μας αλλά και βλέποντας και ζώντας οι ίδιοι την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κατάσταση της υγείας στον Νομό μας, αναγκαζόμαστε να σας γράψουμε και να ζητήσουμε την βοήθεια σας. Καταλαβαίνουμε ότι τα οικονομικά της χώρας είναι σε τραγική κατάσταση όμως αυτό δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται να κάνουμε συμβιβασμούς στον τομέα της υγείας και μακάρι να ήτανε απλώς συμβιβασμοί.

Επίσης σε άλλες Μ.Υ ΠΕΔΥ υπάρχει πληθώρα ιατρών.
Σας περιγράφουμε παρακάτω την κατάσταση που επικρατεί συγκεκριμένα στη Μ.Υ ΠΕΔΥ Έδεσσας για να δείτε ότι τα πράγματα είναι τραγικά.

Έχουμε ανάγκη από Παθολόγους  και από Γενικούς  ιατρούς.
 Στην μονάδα μας έχουμε ιατρό μόνο δυο μέρες την εβδομάδα.Τα ραντεβού έχουν αναμονή δυο μήνες. Πολλοί ασθενείς από τη μεγάλη ζήτηση δε προλαβαίνουν να κλείσουν ραντεβού, τα ραντεβού είναι 30 την ημέρα και κάποιοι μένουν εκτός.
Η ιατρός στις δυο μέρες εξυπηρετεί όλες τις ειδικότητες των ιατρών, διπλάσιο όγκο ραντεβού, και  επιπλέον όλα τα έκτακτα , γνωματεύσεις για σχολεία –κολυμβητήριο –βιβλιάρια εργασίας –και συνταγογράφηση  από το νοσοκομείο.
Έχουμε ανάγκη από Γυναικολόγο.
Τα test- pap γίνονται στη μονάδα μας από τις μαίες. Αυτό όμως δε φτάνει διότι οι μαίες δε μπορούν να δώσουν ιατρικές οδηγίες , με αποτέλεσμα να  ταλαιπωρείτε η ασθενής  πηγαίνοντας στο νοσοκομείο στο οποίο εξυπηρετούν μόνο με ραντεβού, και για το πιο απλό πρόβλημα η ασθενής μπορεί να ταλαιπωρείτε για μέρες ή να οδηγείται  σε ιδιώτη.
Έχουμε ανάγκη από Καρδιολόγο.
Για μία  Καρδιολογική εξέταση είτε προληπτική είτε επείγουσα δεν υπάρχει καρδιολόγος ιατρός και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται.  Η μοναδική Γενική Ιατρός έχει και αυτό τον όγκο ασθενών να εξυπηρετήσει  και στο νοσοκομείο εξυπηρετούνται χωρίς ραντεβού μόνο τα επείγοντα και όχι για συνταγογράφηση. Οι συμβεβλημένοι ιατροί  μόνο με συνταγογράφηση κλείνουν το πλαφόν , και δεν επαρκούν λόγο μεγάλης ζήτησης.


Έχουμε ανάγκη από Νευρολόγο.
Δεν υπάρχει Νευρολόγος ούτε στο ΠΕΔΥ Έδεσσας  ούτε και στο νοσοκομείο Έδεσσας.  Η Γενική ιατρός της μονάδας επιβαρύνεται και με αυτή την ειδικότητα η οποία δουλεύει δυο μέρες την εβδομάδα και ο μοναδικός συμβεβλημένος Νευρολόγος δε μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής  λόγο ζήτησης και οδηγούνται οι ασθενείς  αναγκαστικά σε ιδιώτη.
Έχουμε ανάγκη από Ψυχίατρο.
Δεν υπάρχει  ούτε στο ΠΕΔΥ αλλά ούτε και στο Νοσοκομείο της Έδεσσας  Ψυχίατρος, αλλά ούτε και συμβεβλημένος. Οπότε με δυσκολία τα ψυχιατρικά περιστατικά εξυπηρετούνται μόνο για συνταγογράφηση είτε από τη Γενική ιατρό , είτε από το συμβεβλημένο Νευρολόγο. Η  ταλαιπωρία αυτής της ειδικής κατηγορίας ασθενών είναι μεγάλη διότι για εξέταση πρέπει να απευθυνθούν αναγκαστικά στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, ή σε ιδιώτη επί πληρωμή. Για γνωματεύσεις δεν εξυπηρετούνται καθόλου.
Έχουμε ανάγκη από Χειρούργο.
Έρχονται πολλές αλλαγές τραυμάτων εγκαύματα ή απλή εξέταση  τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν  και αυτά από το ήδη φορτωμένο ιατρείο της γενικής ιατρού, με αποτέλεσμα να προσφεύγουν στο νοσοκομείο όπου δύσκολα χωρίς ραντεβού εξυπηρετούνται. 
Έχουμε ανάγκη από Οδοντιάτρους.
Έχει μεγάλη αναμονή και είναι ο μοναδικός ιατρός στο Νομό που κάνει θεραπευτικό έργο, και όλοι οι ασθενείς  από το Νομό έρχονται εδώ ( Αριδαία – Σκύδρα- Γιαννιτσά). Επιπλέον βλέπει εκτός ραντεβού όλα τα έκτακτα διότι οι ασθενείς αδυνατούν να πάνε στα Γιαννιτσά όπου εφημερεύουν στο Νοσοκομείο.
Ο Οδοντίατρος έκτος από θεραπευτικό έργο κάνει και προληπτική στα σχολεία και εφημερίες στα Γιαννιτσά.
Έχουμε ανάγκη από Οφθαλμίατρο διότι δεν υπάρχει συμβεβλημένος και ο Οφθαλμίατρος του Νοσοκομείου έχει πάνω από 2 μήνες αναμονή.
Έχουμε ανάγκη από Ορθοπεδικό διότι ο κ. Λαμπρόπουλος που είναι και ο υπεύθυνος της μονάδας λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας ( Διοικητικές εργασίες, επιτροπές κ.α.) δεν προλαβαίνει να ανταπεξέλθει στον μεγάλο όγκο των ασθενών και στο τέλος του έτους αναμένεται να βγει στην σύνταξη.
Επίσης έχουμε έλλειψη δερματολόγου.  
   Το Νοσοκομείο είναι έκτος πόλεως με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οικονομικά οι ασθενείς για να μεταβούν εκεί. Επιπλέον στο νοσοκομείο  εκτός από τα επείγοντα όλα τα αλλά περιστατικά εξυπηρετούνται με ραντεβού και δε συνταγογραφούν τα μηνιαία φάρμακα, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στη μηνιαία συνταγογράφηση των ασθενών.
Είναι επιτακτική ανάγκη η επάνδρωση της μονάδας ΠΕΔΥ Έδεσσας. Οι ασθενείς έχουν ανάγκες που δε μπορούν να καλυφτούν και οι ιατροί και το προσωπικό κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ασθενείς.
Σας παρακαλούμε, όπως και τους βουλευτές του Νομού μας για την άμεση απάντηση σας που ελπίζουμε ότι θα είναι θετική για να ενημερωθούν και εφησυχάσουν όλοι οι συμπολίτες μας και να μην αισθάνονται παραμελημένοι και πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Για την Διοίκηση
Ο Πρόεδρος                                       Ο Γ. Γραμματέας

                       Ν. Γκοτζαμάνης                                      Ε. Δημητριάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου