Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Από σήμερα οι αιτήσεις για κοινωνικό τουρισμό του ΟΓΑ – Πόσοι και ποιοι είναι οι δικαιούχοι



Δέσμη 6+1 προγραμμάτων, από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν περισσότεροι από 330.000 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι αγρότες, θέτει σε εφαρμογή ο Λογαριασμός Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) του ΟΓΑ.
Η συνολική δαπάνη ξεπερνάει, για το 2017, τα 14 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε δελτία κοινωνικού τουρισμού, εκδρομικά πακέτα, δωρεάν βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, σεμινάρια και χρηματικά βοηθήματα σε πολύτεκνες αγρότισσες.

Οι αιτήσεις συμμετοχής από αγρότες-δικαιούχους υποβάλλονται στα ΚΕΠ, από σήμερα έως τις 25 Ιουλίου, ενώ, από τις 5 Ιουλίου μέχρι τις 25 Ιουλίου, υποβάλλουν φακέλους οι επιχειρηματίες που επιθυμούν να συμβληθούν με τον ΟΓΑ. Τα αποτελέσματα αναμένονται την 1η Αυγούστου.
Για δεύτερη χρονιά, η επιδότηση για τον κοινωνικό τουρισμό σε Βορειοανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα είναι αυξημένη, «σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των περιοχών που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού».
Ειδικά, για εφέτος, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πληγέντες της Λέσβου, ο ΟΓΑ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού, αποφάσισε:
– Να ελέγξει κατά προτεραιότητα τις αιτήσεις για οικογενειακά επιδόματα και ανασφάλιστους υπερήλικες από τις σεισμόπληκτες περιοχές.
– Να χορηγήσει στις πολύτεκνες αγρότισσες του νομού Λέσβου προσαύξηση 50% στο εφάπαξ βοήθημα που δικαιούνται από τον ΛΑΕ (1.500 ευρώ αντί για 1.000 ευρώ).
– Να ενισχύσει με κίνητρα και άλλα μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, την τοπική οικονομία.
Έτσι:
– Διαθέτει 6.500 δελτία κοινωνικού τουρισμού, ειδικά, για τους αγρότες της Λέσβου. Αν οι αιτήσεις είναι περισσότερες, θα διενεργηθεί κλήρωση. Οι δικαιούχοι των περιοχών που έχουν πληγεί και, ειδικά, όσων τα σπίτια έχουν κριθεί ακατοίκητα, θα έχουν προτεραιότητα και θα εξαιρεθούν της κλήρωσης. Όλοι μπορούν να επιλέξουν προορισμό εντός της Λέσβου (εκτός της πόλης/χωριού διαμονής τους) ή οπουδήποτε αλλού.
– Αυξάνει στα δελτία κοινωνικού τουρισμού τις διανυκτερεύσεις από πέντε σε 10 για όλους όσοι επιλέξουν ως προορισμό τη Λέσβο, αλλά και για τους κατοίκους-δικαιούχους από τη Λέσβο που θα κινηθούν εντός του νησιού τους. Για τους πρώτους επιδοτεί και τα ναύλα μετακίνησης με 50 ευρώ/άτομο και 25 ευρώ το μειωμένο (αναμένεται η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης, μετά από σχετική εισήγηση του ΔΣ).
– Διαθέτει σε όλους τους δικαιούχους ΛΑΕ του νομού Λέσβου που θα υποβάλουν αίτηση συμμετοχής, δωρεάν βιβλία (αξίας 20 ευρώ/δικαιούχο). Εφόσον καλυφθούν όλες οι θέσεις και όλα τα δελτία, τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης για τη Λέσβο προσεγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ.
Στην παρουσίαση που έγινε για τα προγράμματα αγροτικής εστίας για το 2017, τονίστηκε ότι για το πρόγραμμα του κοινωνικού/ιαματικού τουρισμού, οι δικαιούχοι είναι 59.000, για το εκδρομικό πρόγραμμα 12.500 δικαιούχοι, για τη δωρεάν παροχή βιβλίων 175.000 δικαιούχοι, για τη δωρεάν παροχή εισιτηρίων θεάτρου 66.000 δικαιούχοι, για τα χρηματικά βοηθήματα 1.300 πολύτεκνες μητέρες και για τα επιμορφωτικά σεμινάρια-20.000 νέοι αγρότες. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν περίπου 1,2 εκατομμύρια.
Συγκεκριμένα, οι 637.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ που έχουν υπαχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), οι 28.000 συνταξιούχοι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι 440.000 ασφαλισμένοι του κλάδου κύριας ασφάλισης αγροτών ΟΓΑ που έχουν υπαχθεί στον ΕΦΚΑ και έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και τηρούν τους όρους της, τα 130.000 προστατευόμενα μέλη (σύζυγοι, παιδιά). Διευκρινίζεται ότι όλοι πρέπει να έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα.
Μετά την επεξεργασία των αιτήσεων, ακολουθεί κλήρωση με ηλεκτρονική διαδικασία. Η κατανομή των δικαιούχων γίνεται αναλογικά σε όλους τους νομούς, με προτεραιότητα σε αυτούς που δεν έχουν κληρωθεί τα τρία τελευταία χρόνια (δεν συμπεριλαμβάνονται οι δικαιούχοι που δεν κληρώθηκαν πέρυσι και έκαναν χρήση δελτίων κατά την αναδιανομή από τα αδιάθετα). Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν για το αποτέλεσμα, μέσω της ιστοσελίδας του ΟΓΑ ή μέσω των ΚΕΠ.
Οι κληρωθέντες δικαιούχοι πρέπει να προσέλθουν από την 1η Αυγούστου 2017 μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου 2017 σε οποιοδήποτε ΚΕΠ, για να παραλάβουν τα δελτία τους. Τυχόν αδιάθετα δελτία θα διανέμονται, μετά τις 15 Σεπτεμβρίου 2017, με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης στα ΚΕΠ σε όλους τους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής, συμπεριλαμβανομένων και των κληρωθέντων που δεν παρέλαβαν τα δελτία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου