Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Ανάρπαστο στο εξωτερικό το κρασί με κρόκο Κοζάνης



Το ελληνικό «δαιμόνιο» μπαίνει και στο κρασί και συνδυάζει την ελληνική παράδοση με την καινοτομία σε ελληνικό κρασί το οποίο περιέχει κρόκο Κοζάνης. Το Chimera Sparkling αποτελεί έμπνευση του κ. Νίκου Καρβούνη, ο οποίος είδε τους κόπους του να ανταμείβεται σε διαγωνισμούς καινοτομίας.
Δανείζεται το όνομά του από τη Χίμαιρα, το μυθικό τέρας με το σώμα κατσίκας, το κεφάλι λιονταριού και τη φιδίσια ουρά.

Σε συνεργασία με τη Ροδίτικη Οινοποιία Cair, παρασκεύασαν με την παραδοσιακή μέθοδο, ένα αφρώδες λευκό κρασί από τις ποικιλίες Chardonnay, Αθήρι, Ασύρτικο και Μαλαγουζιά. Η προσθήκη βιολογικού κρόκου Κοζάνης στα τελικά στάδια της παρασκευής, εκτόξευσε το αποτέλεσμα σε άλλα επίπεδα.

Ο κρόκος ή η ελληνική ζαφορά (saffron) όπως συνήθως λέγεται, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο. Εμφανίζεται με πολλές και ποικίλες χρησιμότητες. Χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική, ζαχαροπλαστική, μαγειρική, τυροκομία, μακαρονοποιία και ποτοποιία. Σήμερα σε όλες τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες και ιδιαίτερα της Ευρώπης, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε μεγάλη έκταση σαν άρτυμα (μπαχαρικό) στα διάφορα φαγητά. Ωστόσο, υπάρχουν και πιο εξεζητημένες χρήσεις όπως είναι στην Ινδία όπου χρησιμοποιείται σαν θυμίαμα κατά τις θρησκευτικές τους τελετές, καθώς και για βάψιμο των μανδυών των ιερέων, συνήθεια που την είχαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και Ρωμαίοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου