Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

"Kατάρα" το μπλοκάκι για τους εργαζόμενους



Σε απίστευτο πονοκέφαλο για φτωχούς ανθρώπους, για βιοπαλαιστές αποδεικνύονται τα «μπλοκάκια» που τους μετατάσσουν ξαφνικά και αναίτια από την κατηγορία των μισθωτών σε εκείνη των επαγγελματιών και εκτός του φόρου εισοδήματος, τους υποχρεώνουν σε προκαταβολή φόρου και μάλιστα 100%. Το αλαλούμ που προκαλούν οι καινοφανείς διατάξεις έχουν βυθίσει στην απελπισία χιλιάδες εργαζόμενους, που τα προηγούμενα χρόνια διατηρούσαν και μπλοκάκι, αλλά δεν ασκούσαν ελεύθερο επάγγελμα.


Πρόκειται για περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενους του ιδιωτικού τομέα κατά κύριο λόγο, αλλά και του δημοσίου, που παρείχαν μισθωτή εργασία και με πίεση του εργοδότη έκοβαν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών(μπλοκάκια)
Τώρα ανακαλύπτουν με τη συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσης ότι χαρακτηρίστηκαν ελεύθεροι επαγγελματίες και βάσει νόμου υποχρεούνται να προκαταβάλουν τον φόρο της επόμενης χρονιάς, πέραν της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.

Όσοι πρόλαβαν και έκλεισαν τα μπλοκάκια ως το τέλος του 2016 μάλλον γλίτωσαν. Και λέμε μάλλον, γιατί υπάρχουν αδιευκρίνιστα σημεία, που τους καθιστούν εν δυνάμει ομήρους σε αναδρομικές χρεώσεις, παρά το γεγονός ότι είναι ξεκάθαρα μισθωτοί.

Πάντως πρόκειται για περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενους του ιδιωτικού τομέα κατά κύριο λόγο, αλλά και του δημοσίου, που παρείχαν μισθωτή εργασία και με πίεση του εργοδότη έκοβαν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκια).

Ακόμη και για εισόδημα ενός ευρώ το 'μπλοκάκι' υποχρεώνει σε προκαταβολή φόρου 100%!
Από την άλλη πλευρά, αυξάνονται και πληθύνονται τα χρεωστικά εκκαθαριστικά, καθώς το μεγαλύτερο μέρος όσων καθυστέρησαν να υποβάλλουν τη δήλωσή τους είχαν κάποιο… πρόβλημα ή υπολόγιζαν ότι η φορολογία αυτή τη φορά θα είναι πολύ βαριά.

Μαζί με τις περίπου 50.000 δηλώσεις που υποβλήθηκαν τη Δευτέρα, ο αριθμός των δηλώσεων Ε1 που έχει υποβληθεί έφτασε στα 5,9 εκατομμύρια και υπολογίζεται ότι απέμεναν ακόμα 300.000 δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία!

Από τα 5,9 εκατομμύρια δηλώσεις:

- Οι 921.663 είχαν βγει πιστωτικές (15,71% των υποβληθέντων) και οι δικαιούχοι των επιστροφών φόρου θα μοιραστούν 341.524.786 ευρώ. Δηλαδή αναλογούν 370 ευρώ επιστροφή φόρου στον καθένα -κατά μέσο όρο. Πέρυσι είχαν βγει πιστωτικές 1.018.518 δηλώσεις μέχρι το τέλος της υποβολής Ε1.

- Από τις υπόλοιπες 5 εκατομμύρια δηλώσεις, οι 2.410.509 δηλώσεις (41,1%) είχαν βγει χρεωστικές. Πέρυσι, και αφού είχαν υποβληθεί όλες οι δηλώσεις, χρεωστικές είχαν βγει οι 2.318.902, δηλαδή προς το παρόν βγήκαν χρεωστικές 91.607 περισσότερες δηλώσεις Ε1 και ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται.
Αυτοί που έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, καλούνται να πληρώσουν (ως τώρα) 3,245 δισ. ευρώ, δηλαδή 1.346 ευρώ κατά μέσον όρο ο καθένας –ενώ στην πράξη πολλοί θα πληρώσουν πολλά περισσότερα.

- Οι υπόλοιπες 2.532.734 δηλώσεις (43,18% του συνόλου που έχει εκκαθαριστεί) έδειξαν μηδενικό ποσό πληρωμής φόρου. Πέρυσι είχαν βγει μηδενικές 2.772.457 δηλώσεις (ή 45,38% του συνόλου).


Γιατί το σύστημα είναι «άδικο» εφέτος

- μειώθηκε κατά 200 ευρώ το αφορολόγητο το 2016,
- με την εκκαθάριση επιβάλλονται αναδρομικά και οι κρατήσεις φόρου που δεν έγιναν σωστά για τους πρώτους 5 μήνες του 2016,
- επιβλήθηκε ενιαία κλίμακα φόρου για όλα τα εισοδήματα που, αθροιζόμενα, φορολογούνται με υψηλότερους συντελεστές σε σχέση με πέρυσι,
-αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου έως και στο 100%,
-αυξήθηκαν οι φόροι ενοικίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου