Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Υποχρεωτική η εγκατάσταση POS και στα δικηγορικά γραφεία λέει το ΥΠ.ΟΙΚ. Άλλα λένε οι δικηγόροι.



Κανονικά θα εφαρμοσθεί η υπουργική απόφαση που προβλέπει την υποχρεωτική εγκατάσταση POS για τη διενέργεια συναλλαγών με κάρτες σε μια σειρά επαγγέλματα έως τις 27 Ιουλίου 2017 μεταξύ των οποίων και στους δικηγόρους.
Αυτό τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη χθεσινή γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής Προσωπικών Δεδομένων, ύστερα από αίτηση του Δικηγορικού
Συλλόγου Αθηνών.
Όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών στην γνωμοδότηση αναφέρεται ρητά ότι η υποχρέωση τοποθέτησης POS στα δικηγορικά γραφεία δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων. Άρα, η ίδια η Αρχή επιβεβαιώνει ότι δεν συντρέχει λόγος μη εφαρμογής του μέτρου για τους δικηγόρους, αφού δεν παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα, κάτι για το οποίο άλλωστε της ζητήθηκε να γνωμοδοτήσει.
Όσον αφορά τη γνώμη που εκφράζει η Αρχή ότι η υπουργική απόφαση για την υποχρεωτική εγκατάσταση POS στο βαθμό που αφορά τους δικηγόρους βρίσκεται εκτός ορίων νομοθετικής εξουσιοδότησης με το αιτιολογικό ότι οι πελάτες των δικηγόρων δεν είναι καταναλωτές, από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα της Αρχής να το κρίνει αυτό. Άλλωστε όπως εξηγούν τα ίδια στελέχη κάτι ανάλογο ισχύει και με την υποχρεωτική πληρωμή ποσών άνω των 500 ευρώ στους δικηγόρους μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου