Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

To σενάριο για εκλογές με τις περισσότερες πιθανότητες.Πότε και γιατί.



Σε συνέχεια του χθεσινού note της, η Eurasia αναλύει τις πιθανότητες και τα σενάρια των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.
Καταλήγοντας σημειώνει πως συμφέρει τον Αλέξη Τσίπρα να πάει στις κάλπες το β” εξάμηνο του 2018.
Όπως σημειώνει, οι εκλογές φέτος ή στο πρώτο εξάμηνο του 2018 είναι εξαιρετικά απίθανες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις χάσει και ένα σημαντικό κομμάτι των βουλευτών του δεν θα
έχουν τι… να κάνουν. Έτσι, θα υπάρξει πίεση από τους βουλευτές να συνεχίσουν να…. ταξιδεύουν με το κοινοβουλευτικό τρένο, παίρνοντας τον μισθό τους και όλα τα προνόμια που έρχονται μαζί με μια έδρα στο κοινοβούλιο – για όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό μπορούν.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Eurasia, το τρίτο τρίμηνο του 2018 είναι το πιο πιθανό παράθυρο για πρόωρες εκλογές. Αν ο Τσίπρας είναι σε θέση να σχεδιάσει μια καθαρή έξοδο από τo πρόγραμμα διάσωσης, θα μπορέσει να διεκδικήσει και πάλι την πρωθυπουργία κάνοντας προεκλογική εκστρατεία με βάση την έξοδο της χώρας από το σπιράλ της λιτότητας. Βέβαια, αν η Ελλάδα χρειαστεί γραμμή προληπτικής πίστωσης τον Αύγουστο του 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται κατηγορηθεί ότι οδηγεί τη χώρα εκεί που βρισκόταν στις αρχές του 2015, ωστόσο θα προσπαθήσει να το «πουλήσει» ως κάτι πολύ διαφορετικό από ένα bailout. Εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει, ακόμα καλύτερα για τον Τσίπρα, αφού θα ισχυρίζεται ότι έχει τελικά αποκαταστήσει την κυριαρχία της Ελλάδας.
Από τη σκοπιά του ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικό να περάσει τη σκυτάλη της εξουσίας στον ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από το 2019: αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αντιμετωπίσει την εφαρμογή ενός νέου κύκλου λιτότητας με τη μορφή περικοπών του συνόλου των συντάξεων σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ (ή 1,8 δισ. ευρω) την 1η Ιανουαρίου 2019, ακολουθούμενη από μείωση του αφορολόγητου (που και πάλι ισοδυναμεί με 1% του ΑΕΠ) σε 5.700 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.
Επίσης, οι εκλογές στα τέλη του 2018 θα σημαίνουν ότι ο Μητσοτάκης θα αναλάβει την εξουσία καθώς θα πλησιάζουν οι επόμενες προεδρικές εκλογές (το αργότερο μέχρι το τέλος του 2019 ή το στις αρχές του 2020, αν και δεν υπάρχει προγραμματισμένη ημερομηνία μέχρι σήμερα).
Εκτός εάν η Νέα Δημοκρατία μπορέσει να κερδίσει την υποστήριξη για τον υποψήφιό της (για τον οποίο χρειάζονται 180 ψήφοι), θα ακολουθήσουν πρόωρες εκλογές. Και αυτές θα γίνουν με ένα πολύ λιγότερο ευνοϊκό εκλογικό σύστημα (ο νέος εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο καλοκαίρι καταργεί το bonus των 50 θέσεων για το κόμμα που έρχεται πρώτο). Αυτό θα καθιστούσε πιο δύσκολο για τον Μητσοτάκη να σχηματίσει πλειοψηφία και να περιορίσει τις απώλειες και την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερο κόμμα, καταλήγει η Eurasia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου