Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Εισπράχθηκαν 250 εκατ. από κρυφά εισοδήματα 62.000 φορολογουμένων



Το ποσό των 250 εκατ. ευρώ έχουν πληρώσει περισσότεροι από 62.000 φορολογούμενοι που προσήλθαν «οικειοθελώς» στην εφορία και αποκάλυψαν αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το 80% των φορολογουμένων που εντάχθηκαν στην ανωτέρω ρύθμιση δεν παρουσιάστηκε οικειοθελώς αλλά αντιθέτως κλήθηκε από την εφορία να δώσει εξηγήσεις, καθώς από τον έλεγχο των λιστών και των εμβασμάτων διαπιστώθηκε αναντιστοιχία δηλωθέντων και περιουσιακών στοιχείων. 

Επίσης, χρήση της διάταξης έκαναν και οι φορολογούμενοι στους οποίους είχε προσδιοριστεί φόρος με βάση τα ευρήματα του ελέγχου.
Οσοι λοιπόν έσπευσαν στην εφορία το έπραξαν για να πληρώσουν λιγότερους φόρους σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα (αυξημένα πρόστιμα μέχρι και 120%). 

Αντίθετα και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν έχει εμφανιστεί κάποιος φορολογούμενος να αποκαλύψει αδήλωτα εισοδήματα τα οποία δεν είχαν ή έχουν εντοπισθεί από την εφορία.
Πάντως, το ποσό που έχει εισπραχθεί κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό και ξεπερνά τις προσδοκίες της φορολογικής διοίκησης που υπολόγιζε λιγότερα έσοδα και συγκεκριμένα περί τα 200 εκατ. ευρώ. 
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:
1. Στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί 62.000 φορολογούμενοι.
2. Το ποσό που έχουν αποκαλύψει - αποδεχθεί ανέρχεται περίπου στα 4 δισ. ευρώ.
3. Έχουν εισπραχθεί μέχρι στιγμής 250 εκατ. ευρώ.
4. Τα ποσά που αποκαλύπτονται κυμαίνονται από 100.000 έως 300.000 ευρώ.
Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση πρέπει να πληρώσουν τον φόρο που προκύπτει σε 30 ημέρες ή διαφορετικά να υπαχθούν στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, ενώ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η εφορία διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου, εκτός των στοιχείων που θα αποκαλύψουν οι φορολογούμενοι, συνολικά των εισοδημάτων τους και των περιουσιακών τους στοιχείων ακόμα και για τη χρήση που αφορά η δήλωση που θα υποβάλουν. Επί της ουσίας, η υποβολή της εθελουσίας δήλωσης δεν σημαίνει ότι παράγεται οριστικό αποτέλεσμα για τον φορολογούμενο και τις επιχειρήσεις. Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
• Ο φόρος που θα κληθούν να καταβάλουν ξεκινάει από το 30% της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης και φθάνει μέχρι και το 60% ανάλογα με την περίπτωση και τον χρόνο απόκρυψης.
• Οι δηλώσεις υποβάλλονται χειρόγραφα.
• Για αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται μετά τις 31.5.2017 και μέχρι το πέρας της προθεσμίας (30.9.2017), ο τυχόν οφειλόμενος πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 12% του κυρίου φόρου.
• Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν φορολογούμενοι για τους οποίους έχει εκδοθεί ή θα εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017. Στην περίπτωση που έχει κοινοποιηθεί προσωρινός προσδιορισμός φόρου, ο πρόσθετος φόρος ανέρχεται στο 36%, ενώ σε διαφορετική περίπτωση στο 18%.


Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου