Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Πάνω από 900 κατασχέσεις την ημέρα για χρέη στην εφορία



Στα 5,47 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων στο πρώτο εξάμηνο του έτους, πριν ακόμα ξεκινήσουν οι σκληρές φορολογικές υποχρεώσεις της φετινής χρονιάς.
Την ίδια στιγμή, ο ελεγκτικός μηχανισμός προχωρεί –σε καθημερινή βάση– σε περίπου 900 κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, με στόχο να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, συνολικά 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι και επιχειρήσεις χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο περισσότερα από 95 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο μήνα με τον μήνα αυξάνεται καθώς οι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αφήνοντας απλήρωτους τους φόρους που τους αναλογούν.
Eάν συνυπολογισθούν και τα στοιχεία του Ιουλίου, όπου ένας στους τρεις φορολογουμένους δεν πλήρωσε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, η εξέλιξη για τα έσοδα δεν προοιωνίζεται θετική. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα προστεθούν στη μακρά λίστα των οφειλετών του Δημοσίου. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα διογκωθούν, καθώς στο ήδη οικονομικά βεβαρημένο περιβάλλον έρχονται να προστεθούν και οι καλοκαιρινές υποχρεώσεις, δηλαδή ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, τα ληξιπρόθεσμα υπολογίζεται να εκτιναχθούν από τα 5,47 δισ. ευρώ που είναι στο 6μηνο του έτους στα 12-13 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017.
Ωστόσο, σημειώνουν ότι και ο ρυθμός είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών αναμένεται να εκτιναχθεί και συγκεκριμένα υπολογίζουν να εισπράξουν περισσότερα από 4-5 δισ. ευρώ, ελέω κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
Ειδικότερα, η φορολογική διοίκηση απαντά με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και ποινικές διώξεις στο κύμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν δημιουργηθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Σε καθημερινή βάση τα αρμόδια τμήματα των εφοριών διενεργούν περίπου 900 κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και γενικότερα τραπεζικών λογαριασμών. Από τις αρχές του έτους έχουν πραγματοποιηθεί 112.058 κατασχέσεις, εκ των οποίων οι 19.954 τον Ιούνιο. Μάλιστα, στόχος της ΑΑΔΕ είναι η αύξηση του ρυθμού των κατασχέσεων παρά το γεγονός ότι έχει ήδη επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες:
1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανέρχεται στα 95,643 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, 90,18 δισ. ευρώ αφορούν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν προ του 2017, ενώ 5,475 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους μέχρι και τα τέλη Ιουνίου.
2. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται στα 3.805.423.
3. Σε 951.114 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. Από τις αρχές του έτους έχουν γίνει 112.058 κατασχέσεις.
4. Αναγκαστικά μέτρα ενδέχεται να ληφθούν σε 1,6 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου.
Από την επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) προκύπτει επίσης ότι 2.388.899 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έχουν οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο από ένα ευρώ έως και πεντακόσια ευρώ και το συνολικό ποσόν που χρωστούν φθάνει μόλις τα 340 εκατ. ευρώ.
Από τους ανωτέρω, 505.202, που αντιπροσωπεύουν το 11,7% του συνόλου, χρωστούν το πολύ μέχρι 10 ευρώ ο καθένας και συνολικά μόλις 1 εκατ. ευρώ, 398.004 έχουν οφειλές μέχρι 50 ευρώ και συνολικά 11,5 εκατ. ευρώ, ενώ 1.485.693, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 34,5% του συνόλου, οφείλουν από 50,01 έως και 500 ευρώ και συνολικά 327,8 εκατ. ευρώ.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου