Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»



Σε αυτό το πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν και οι 4.000 ως 5.000 δικαιούχοι του προηγούμενου προγράμματος που δεν χρηματοδοτήθηκαν λόγω έλλειψης πόρων. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως τα εισοδηματικά κριτήρια 
Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του δεύτερου ενδιάμεσου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» έγινε σήμερα, καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η ενεργοποίηση του προγράμματος,
μετά την κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, «οι νέοι εθνικοί πόροι που θα διατεθούν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανέρχονται σε περίπου 61 εκατ.  ευρώ και θα διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση περισσότερων από 6.000 ωφελούμενων».

Υπενθυμίζουμε ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα, δεν μπόρεσαν να ενταχθούν 4.000 ως 5.000 δικαιούχοι λόγω έλλειψης πόρων. Στόχος του νέου προγράμματος, λέει το υπουργείο Περιβάλλοντος, «είναι η κάλυψη επιπλέον αιτήσεων από αυτές που είχαν υποβληθεί το 2014 στο "Εξοικονομώ κατ’ Οίκον", αλλά δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν λόγω της ανεπάρκειας τότε των σχετικών κονδυλίων», ενώ επισημαίνει ότι στο πρώτο ενδιάμεσο πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2016 με την εξασφάλιση 75 εκατ. ευρώ, κάλυψε πάνω από 8.500 ωφελούμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ένα μήνα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, είχε προαναγγείλει εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα, λέγοντας ότι την μεγαλύτερη επιδότηση που θα φτάνει το 70% θα λαμβάνουν οι ασθενέστεροι, δηλαδή ατομικά εισοδήματα 10.000 και οικογενειακά 20.000 ευρώ. Το σχέδιο, έλεγε ο κ. Σταθάκης, προβλέπει διακύμανση της επιδότησης με το κατώτατο όριο να διαμορφώνεται σε 25% για ατομικό εισόδημα από 30.000 έως 35.000 ευρώ και οικογενειακό από 40.000 έως 45.000 ευρώ.

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως τα εισοδηματικά κριτήρια ούτε η σχετική διαδικασία. Στο πρώτο πρόγραμμα του "Εξοικονομώ κατ’ Οίκον", το ποσοστό που έπρεπε να καταβάλλει ο ιδιοκτήτης γίνονταν υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού δανείου. Ενδεχομένως, σε αυτό το δεύτερο πρόγραμμα, αυτό να αλλάξει και να μην είναι υποχρεωτική η χορήγηση δανείου για την ενεργειακή αναβάθμιση καθώς αυτή θα μπορεί να καλυφθεί με ιδίους πόρους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο τομέας των κατασκευών που έχει τόσο πληγεί από την οικονομική κρίση, περίμενε με αγωνία αυτή την υπουργική απόφαση, μήπως και συμβάλλει στην αναθέρμανση των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον κατασκευαστικό κλάδο.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου