Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Ποιοι και πώς θα λάβουν το οικογενειακό επίδομα



Έως τις 15 Ιανουαρίου 2018 έχουν περιθώριο οι γονείς να συμπληρώσουν την αίτηση Α21 και να λάβουν το επίδομα τέκνων που δικαιούνται από τον ΟΓΑ. Για φέτος έχουν πληρωθεί ήδη οι δύο πρώτες δόσεις και πρόκειται να καταβληθούν άλλες δύο, μία τον Οκτώβριο και μία πριν τα Χριστούγεννα.
Tα ποσά του επιδόματος τέκνων ποικίλουν ανάλογα με το εισόδημα αλλά και τα μέλη της οικογένειας. Συγκεκριμένα κυμαίνονται από 160 έως 480 ευρώ (για ένα παιδί), από 320 έως
960 ευρώ (για 2 παιδιά), από 1.500 έως 2.940 ευρώ για τρία παιδιά και από 2.000 έως 3.920 ευρώ για πολύτεκνες οικογένειες.
Υπενθυμίζεται πως μέχρι τις 30 Ιουνίου υποβλήθηκαν 682.700 αιτήσεις Α21 στην ΑΑΔΕ (μέσω των φορολογικών δηλώσεων) από δικαιούχους του επιδόματος, ενώ προβλέπεται πως ο αριθμός τους θα αυξηθεί περαιτέρω μέχρι να λήξει η προθεσμία. Οι φετινοί δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων είναι περισσότεροι από εκείνους του 2016 κατά 12,5%.
Προκειμένου να αποφευχθούν λάθη κατά την υποβολή της δήλωσης για την λήψη του επιδόματος, ο ΟΓΑ εξέδωσε αναλυτικό οδηγό για τον υπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων, στο πλαίσιο διευκόλυνσης των δικαιούχων.
Ο οδηγός δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές στους δικαιούχους ώστε να εξακριβώσουν, με τέσσερα μόνο «βήματα», τα επιμέρους εισοδήματα που δηλώνουν και που αποτελούν το συνολικό οικογενειακό τους εισόδημα και τι επιδόματα δικαιούνται.
Οι δικαιούχοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι τα δικαιούμενα ποσά του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων και του Ειδικού Επιδόματος Τριτέκνων/Πολυτέκνων υπολογίζονται βάσει του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος του υπόχρεου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, εφόσον αυτά υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση.
Στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade.gr/polites/epidomata/oikogeneiako-epidoma-a21 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εντοπίσουν την ανάλυση του οικογενειακού εισοδήματος με βάση τη δήλωση Ε1 φορολογικού έτους 2016. Για να εισέλθουν στην εφαρμογή θα πρέπει να έχουν τους κωδικούς πρόσβασης του Taxisnet (Password, Username).
Τα τέσσερα βήματα
1. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να εισέλθετε στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), επιλέγοντας την είσοδο στην εφαρμογή Α21 (www.aade.gr/polites/epidomata/oikogeneiako-epidoma-a21).
2. Ακολούθως θα πρέπει να επιλέξετε την ένδειξη «είσοδος» στην αντίστοιχη φόρμα «Αίτηση - δήλωση Α21» (ανάλογα αν είναι γονέας ή επίτροπος).
3. Σε αυτή τη φάση επιλέγετε την μπάρα «Εκτύπωση Στοιχείων Υπολογισμού».
4. Σε λίγα δευτερόλεπτα θα δείτε μπροστά σας τα στοιχεία υπολογισμού για τα δικαιούμενα επιδόματα και την ανάλυση του οικογενειακού εισοδήματός του με βάση το έντυπο Ε1.
Η διοίκηση του ΟΓΑ επισημαίνει ότι το συνολικό οικογενειακό εισόδημα υπολογίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, στην περίπτωση που αυτά είναι μεγαλύτερα των δηλωθέντων ετήσιων εισοδημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου