Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Το τεστ που ήθελε, ο Γιάννης που ζητούσε!



Η Ελλάδα νίκησε το Μαυροβούνιο 83-81 στο Βελιγράδι και πέρασε με καλό βαθμό το πρώτο "σοβαρό" τεστ προετοιμασίας ενόψει του Ευρωμπάσκετ. "Έλαμψαν" οι Αντετοκούνμπο, Παππάς.
Μετά τους περιπάτους στην Πάτρα, το Μαυροβούνιο αποτέλεσε αυτό ακριβώς που ζητούσε η εθνική ομάδα και συγκεκριμένα ο Κώστας Μίσσας. Ένα πολύ καλό, δυνατό τεστ σε πραγματικές συνθήκες ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Εν τέλει το πρώτο "σοβαρό" τεστ ολοκληρώθηκε νικηφόρα (83-81) αλλά και με πολλά (θετικά και αρνητικά) συμπεράσματα για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, το οποίο έδειξε ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για να παρουσιαστεί έτοιμο στο Ελσίνκι.
Κατ' αρχάς, η αμυντική λειτουργία της εθνικής ομάδας δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή , ειδικά στο λόου ποστ στο πρώτο ημίχρονο και γενικά σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός, στις οποίες δέχτηκε πολλά εύκολα καλάθια. Ήταν όμως αποτελεσματική στην επίθεση, είχε όμορφες συνεργασίες και έδειξε ότι μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα καλύτερη στη συνέχεια της προετοιμασίας και στις δύο πλευρές του γηπέδου.

Ο MVP
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο χρειάστηκε περίπου ένα ημίχρονο για να πάρει μπροστά, όταν όμως βρήκε ρυθμό ήταν ασταμάτητος. Ο "Greek Freak" έδειξε γιατί μπορεί να κάνει τη διαφορά για την εθνική ομάδα στο φετινό Ευρωμπάσκετ, καθώς βρισκόταν παντού και βοηθούσε σε όλους τους τομείς. Ο Αντετοκούνμπο τελείωσε το παιχνίδι με 20 πόντους, 10/14 σουτ, 9 ριμπάουντ, 3 ασίστ και τις δύο πιο εντυπωσιακές φάσεις της βραδιάς.
Που κρίθηκε το παιχνίδι
Στα χέρια του Νίκου Παππά. Ο γκαρντ του Παναθηναϊκού έκανε καταπληκτική εμφάνιση στο Βελιγράδι, πέτυχε 17 πόντους και ήταν αυτός που σημείωσε το μεγαλύτερο τρίποντο του αγώνα, κάνοντας το σκορ 80-76 με 27,3'' να απομένουν. Λίγο αργότερα έχασε βέβαια μία κρίσιμη ελεύθερη βολή που θα μπορούσε να δώσει διαφορά τριών πόντων στην Ελλάδα, ωστόσο δεν μέτρησε στο τέλος...

Ο αριθμός του αγώνα

Η Εθνική είχε 1/9 τρίποντα μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου. Ευστόχησε όμως στα τέσσερα από τα οκτώ τρίποντα που επιχείρησε στην τέταρτη και έδειξε ότι όταν βρίσκει τα ελέυθερα σουτ (και τα βάζει βεβαίως, βεβαίως) μπορεί να γίνει ασταμάτητη στην επίθεση.


Το ματς
Το παιχνίδι μπορεί να ήταν φιλικό, ωστόσο περισσότερο με επίσημο έμοιαζε. Επί 25 λεπτά οι δύο ομάδες δεν μπορούσαν να αποσπαστούν η μία από την άλλη στο σκορ. Μόνο στο πρώτο ημίχρονο η Ελλάδα και το Μαυροβούνιο αντάλλαξαν το προβάδισμα 10 φορές και άλλες έξι ήταν ισόπαλες, ενώ καμία ομάδα δεν κατάφερε να ξεφύγει με διαφορά μεγαλύτερη από πέντε πόντους. Αυτή ήταν το Μαυροβούνιο.
Η ομάδα του Μπόγκνταν Τάνιεβιτς "μπήκε" καλύτερα στο παιχνίδι και προηγήθηκε με 13-8 στο 5' και με 18-13 στο 7', τιμωρώντας διαρκώς την κακή άμυνα της Εθνικής στο λόου-ποστ, πότε με τον Βούτσεβιτς, πότε με τον Ντούμπλιεβιτς. Η είσοδος του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο 5ο λεπτό δεν άλλαξε πολλά πράγματα στη συνολική εικόνα του αγώνα, άλλαξε όμως στο παιχνίδι της Εθνικής, η οποία "έψαξε" τον 22χρονο φόργουορντ στην επίθεση και προσπάθησε να δημιουργήσει μέσω αυτού.
Η Ελλάδα προηγήθηκε για πρώτη φορά μετά το αρχικό 0-2 στο 11' (21-20), δεν μπόρεσε όμως να βρει σταθερότητα στην επίθεση, ούτε την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα στην άμυνα, που ήταν και το μεγαλύτερο πρόβλημα της στο γήπεδο. Χαρακτηριστικό είναι το ότι η Εθνική "ξέφυγε" για πρώτη φορά στο ματς με τέσσερις πόντους διαφορά στο 25' (46-42). Και δεν διήρκεσε πολύ...

Οι Μαυροβούνιοι ισοφάρισαν γρήγορα, ανέκτησαν το προβάδισμα (53-51 στο 28') αλλά κάπου εκεί η Εθνική έκανε το σερί (8-0) που την έβαλε για τα καλά σε θέση οδηγού. Με τον Αντετοκούνμπο να κάνει τα πάντα σε επίθεση και άμυνα, η Εθνική ξέφυγε με 59-53 στο τέλος της τρίτης περιόδου και την ανέβασε ακόμα περισσότερο στο 31' (54-62). Από εκείνο το σημείο και μετά η ελληνική ομάδα κράτησε σταθερά το προβάδισμα παρότι το Μαυροβούνιο πλησίασε μέχρι τον έναν πόντο (77-76) στο 1'25'' πριν από τη λήξη.
Ο Ράις είχε μάλιστα την ευκαιρία να βάλει την ομάδα του μπροστά στο σκορ, αλλά το τρίποντο που επιχείρησε από τα... 8,5 μέτρα ήταν απελπιστικά άστοχο. Εν τέλει το μεγάλο τρίποντο το έβαλε ο Νίκος Παππάς. Ο γκαρντ του Παναθηναϊκού σκόραρε πίσω από τη γραμμή του τριπόντου 27,3'' πριν από τη λήξη, έκανε το σκορ 80-76 και παρότι έχασε μία κρίσιμη βολή 10,2'' πριν από τη λήξη (με το σκορ 82-81), η Εθνική έβγαλε την τελευταία άμυνα και έφτασε στην τρίτη φιλική νίκη της ενόψει του Ευρωμπάσκετ.
* Εκτός αποστολής έμειναν ο Γιάννης Μπουρούσης, ο Ντίνος Μήτογλου και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης.
* Ο επόμενος αντίπαλος της Ελλάδας στο Βελιγράδι θα είναι το βράδυ του Σαββάτου στις 22:00 η Σερβία.
Τα δεκάλεπτα: 20-18, 36-38, 53-59, 81-83.
Μαυροβούνιο (Τάνιεβιτς): Βούτσεβιτς 18 (9ρ., 4ασ.), Μιχαΐλοβιτς, Σέχοβιτς 3, Παβλίσεβιτς, Ράντονσιτς 3, Τζουκάνοβιτς 4, Ράις 6, Τοντόροβιτς 3, Τζούρισιτς 5, Ντούμπλιεβιτς 10 (6ρ.), Μπάροβιτς 6, Ιβάνοβιτς 22 (7/9σ.).
Ελλάδα (Μίσσας): Καλάθης 4, Σλούκας 11 (6ασ.), Παππάς 17 (8/9σ.), Παπαγιάννης, Πρίντεζης 14, Παπανικολάου 9, Μάντζαρης, Αγραβάνης 7, Παπαπέτρου 1, Μπόγρης, Αντετοκούνμπο Γ. 20 (10/14σ., 9ρ., 3ασ.), Αντετοκούνμπο Θ..
sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου