Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Ποια είναι η νήσος Γκουάμ που απειλεί να χτυπήσει η Βόρεια Κορέα



Η Βόρεια Κορέα έβαλε ξαφνικά στον παγκόσμιο χάρτη τη νήσο Γκουάμ καθώς ανακοίνωσε σήμερα ότι «εξετάζει προσεκτικά» σχέδιο επίθεσης με πυραύλους εναντίον της νήσου, που αποτελεί επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στη Βόρεια Κορέα ότι οποιαδήποτε απειλή εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών θα αντιμετωπιστεί με «φωτιά και οργή».

Εκπρόσωπος του Λαϊκού Στρατού της Κορέας δήλωσε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, μέσω του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA ότι το πρόγραμμα επίθεσης θα «τεθεί σε εφαρμογή οποιαδήποτε στιγμή με πολλαπλό και διαδοχικό τρόπο» μόλις λάβει την απόφαση ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιόνγκ Ουν.
Το Γκουάμ είναι ένα μικρό ηφαιστειογενές νησί του Ειρηνικού, που από το 1898 βρίσκεται υπό αμερικανική διοίκηση.
Αποτελεί διεθνή τουριστικό προορισμό, με Ιάπωνες τουρίστες αλλά και πλήθος Αμερικανών στρατιωτών. Η τοπική κουλτούρα και αρχιτεκτονική του Γκουάμ αντικατοπτρίζει τα έθιμα της ντόπιας φυλής των Τσαμόρο. Οι επιρροές της ισπανικής παράδοσης είναι έκδηλες παντού.
Το ηφαιστειογενές νησί Γκουάμ είναι μη ενσωματωμένη περιοχή των ΗΠΑ με έκταση 549 τ.χλμ. και πληθυσμό 159.914. Είναι πρώην ισπανική αποικία, η οποία άλλαξε κατοχή το 1898, με τη λήξη του αμερικανο-ισπανικού πολέμου. Πρωτεύουσα είναι η Αγκάνα.

Βρίσκεται στην Ωκεανία, στα τρία τέταρτα της απόστασης μεταξύ Χαβάης και Φιλιππίνων. Βρίσκεται κοντά στην Τάφρο των Μαριάνων, το βαθύτερο σημείο όλων των ωκεανών της Γης. Ανήκει στο σύμπλεγμα των νησιών Μαριάνες και είναι το μεγαλύτερο νησί της Μικρονησίας.

Τα φίδια στο νησί

Το 2013 ήρθε στην επικαιρότητα καθώς η αμερικανική πολεμική αεροπορία έριξε από τον ουρανό στο νησί Γκουάμ στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό περίπου 2.000 ψόφια ποντίκια, δηλητηριασμένα προηγουμένως με φάρμακο. Πρόκειται για μία ασυνήθιστη επιχείρηση, η οποία όμως έχει επαναληφθεί με επιτυχία στο παρελθόν και σκοπό έχει να λειτουργήσουν τα άψυχα τρωκτικά σαν «φόλες» ώστε να μειωθεί ο αριθμός των φιδιών τα οποία είχαν κατακλύσει το νησί.
Το πρόβλημα για το τοπικό οικοσύστημα δημιουργείται από ένα συγκεκριμένο είδος φιδιού, γνωστό ως «brown tree snake», που έφτασε στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου με τους Αμερικανούς. Εκτοτε έγινε η μάστιγα της περιοχής, αφού ευθύνεται για την εξαφάνιση πολλών ειδών πουλιών. Οι ΗΠΑ διατηρούν μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο νησί, το οποίο ανήκει στην αμερικανική επικράτεια.


Ομπάμα και Κλίντον

Η μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2008 μεταφέρθηκε στο Γκουάμ.
Για τους κατοίκους του νησιού η ψηφοφορία ήταν ένα «μεγάλο γεγονός», αν και για τους δύο υποψήφιους Χίλαρι Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα τα αποτελέσματα, δεν είχαν τόση σημασία αφού πέρα από τους οκτώ εκλέκτορες (με μισή ψήφο ο κάθε ένας) και τους πέντε υπερεκλέκτορες που θα στείλει το νησί στο συνέδριο. Οι κάτοικοι του Γκουάμ δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές.
Για την ιστορία τις εκλογές κέρδισε ο Ομπάμα με επτά ψήφους διαφορά.
Το Γκουάμ απέχει τρεις ώρες με το αεροπλάνο από την Ιαπωνία και...20 ώρες από την Ουάσινγκτον. Το σλόγκαν του νησιού, που είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, είναι «εκεί που αρχίζει η ημέρα της Αμερικής».

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου