Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017

Ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό – Αναλυτικές οδηγίεςΕνεργοποιείται σήμερα, Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, στην οποία οι οφειλέτες θα υποβάλουν αίτηση προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές.Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ανέφερε ότι ο επιχειρηματίας που θέλει να προχωρήσει σε ρύθμιση θα μπορεί από τις 3 Αυγούστου να μπει, με τους κωδικούς του Taxis, στην ηλεκτρονική
πλατφόρμα, στην οποία θα καταγράφονται αναλυτικά όλα τα χρέη του. Στη συνέχεια, η υπόθεση ανατίθεται σε έναν συντονιστή, ο οποίος αναλαμβάνει -κατόπιν ελέγχων- να καλέσει όλους αυτούς, στους οποίους η επιχείρηση χρωστάει, να βρουν μία λύση για το πώς θα διαχειριστούν τα χρέη.
Για μία μικρή επιχείρηση, όπως υποστήριξε ο κ. Κουρμούσης, αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, ενώ για μία μεγάλη έως και 10 μήνες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δυνητικά επιλέξιμες είναι από 150.000 έως 400.000 επιχειρήσεις, υπό προϋποθέσεις, τις οποίες είτε πληρούν ήδη σήμερα οι επιχειρήσεις, είτε θα τις πληρούν μέχρι τα τέλη του 2018, οπότε και θα είναι σε ισχύ ο μηχανισμός.
Ο κ. Κουρμούσης σημείωσε ότι η προϋπόθεση για μία κερδοφόρο χρήση την τελευταία τριετία είναι η μοναδική απαίτηση του νόμου για να αποδείξει κανείς ότι νοείται η επιχείρηση ως βιώσιμη.
Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο ειδικός συνεργάτης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Στέφανος Κομνηνός, ο οποίος εκτίμησε ότι, όπως έχει δομηθεί το πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού, τελικά θα είναι λίγες οι επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών για το πώς μπορεί ο οφειλέτης ή εκπρόσωπός του να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό:
Υπόβολή αίτησης από οφειλέτη ή εκπρόσωπό του
1.       Εισερχόμαστε στον δικτυακό τόπο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους (www.keyd.gov.gr), επιλέγουμε στην κορυφή της αρχικής σελίδας την υπερ-σύνδεση με τίτλο "Αιτηθείτε στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό", η οποία μας οδηγεί σε σελίδα στην οποία υπάρχει κουμπί (θα ενεργοποιηθεί τα μεσάνυχτα της 2/8/17) που παραπέμπει απευθείας στην ειδική πλατφόρμα υποβολής αίτησης. Κάνουμε εισαγωγή των προσωπικών μας κωδικών taxisnet και επιλέγουμε «Συνέχεια».
2.      Επιλέγουμε ρόλο χρήστη:
α. Οφειλέτης,
β. Εκπρόσωπος δηλ. εξουσιοδοτημένος από Οφειλέτη π.χ. Λογιστής κ.λπ.
3.      Επιλέγουμε «Ενημέρωση» ώστε να συμπληρώσουμε τα στοιχεία επικοινωνίας του Οφειλέτη (Τηλέφωνο, e-mail) και στη συνέχεια «Ενημέρωση».
4.      Παροχή εξουσιοδότησης για αυτεπάγγελτη αναζήτηση των δεδομένων του
οφειλέτη. Επιλέγουμε στο checkbox και στη συνέχεια «Επιβεβαίωση στοιχείων».
5.      Η Εφαρμογή μας μεταφέρει στο 2ο Στάδιο: Επιπρόσθετα στοιχεία, ώστε να ξεκινήσουμε την κατά φάση συμπλήρωση της αίτησης.
6.      Συμπληρώνουμε τα αντίστοιχα πεδία και όταν ολοκληρωθεί η συμπλήρωση
επιλέγω «Αποθήκευση» και «Επόμενο βήμα».
7.      Η Εφαρμογή μας μεταφέρει στο 3ο Στάδιο: Κριτήρια υπαγωγής. Πρώτα επιλέγω «Έλεγχος online κριτηρίων» και ενημερώνεται αυτόματα για τυχόν οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στη συνέχεια επιλέγουμε στα checkbox κριτηρίων. Τέλος, επιλέγουμε «Αποθήκευση» και «Επόμενο βήμα». Επιβεβαιώνουμε για την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης των κριτηρίων.
8.      Η Εφαρμογή μας μεταφέρει στο 4ο Στάδιο: Υποβολή αίτησης όπου επιλέγουμε αρχικά «Εισαγωγή/έλεγχος οφειλών» , στη συνέχεια συμπληρώνουμε τα αντίστοιχα 4 πεδία και τέλος επιλέγουμε «Αποθήκευση».
9.      Α) Επιλέγουμε «Επιπρόσθετα στοιχεία» ώστε να ελέγξουμε την ορθότητα των προσυμπληρωθέντων στοιχείων της αίτησης.
Β) Επιλέγουμε «Επισυναπτόμενα αρχεία» ώστε να προχωρήσουμε στην επισύναψη
όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Γ) Επιλέγουμε «Δεδομένα οφειλών» και αρχικά συμπληρώνουμε τον πίνακα Πιστωτών.
Οι Θεσμικοί πιστωτές επιλέγονται από έτοιμη λίστα. Για τους υπόλοιπους πιστωτές π.χ προμηθευτές, εργαζόμενοι κ.λπ. προχωράμε σε συμπλήρωση με τα απαραίτητα στοιχεία τους.
Στη συνέχεια επιλέγουμε «Συνοφειλέτες», ώστε να προσθέσουμε τυχόν συνοφειλέτες οι οποίοι χαρακτηρίζονται Ειδικοί ή Υποχρεωτικοί ανάλογα την περίπτωση.
Επιλέγουμε «Οφειλές», ώστε να συμπληρώσουμε τον πίνακα Οφειλών/Πιστωτή.
Δ) Επιλέγουμε «Υπεύθυνη Δήλωση», κάνουμε checkbox και επιλέγουμε «Αποθήκευση».
Έχοντας ολοκληρώσει και αυτό το Στάδιο, η αίτηση αποθηκεύεται προσωρινά έως ότου συνυποβάλλει/ουν αίτηση ο/οι Συνοφειλέτες. Σε περίπτωση μη ύπαρξης Συνοφειλετών η Εφαρμογή μας δίνει το δικαίωμα Οριστικής Υποβολής.
10. Μετά την Οριστική συνυποβολή αίτησης από Συνοφειλέτη, ο Οφειλέτης εισέρχεται εκ νέου στην Εφαρμογή και επιλέγει Οριστική Υποβολή αίτησης με αποτέλεσμα την αυτόματη Ανάθεσή της σε Συντονιστή.
Συνυποβολή αίτησης από συνοφειλέτη
Εισερχόμαστε στο www.keyd.gov.gr/ocw , κάνουμε εισαγωγή των προσωπικών μας
κωδικών taxisnet και επιλέγουμε «Συνέχεια». Επιλέγουμε τον ρόλο και μετά «Είσοδος».
Αρχικά κάνουμε checkbox για παροχή εξουσιοδότησης αυτεπάγγελτης αναζήτησης
των δεδομένων του συνοφειλέτη και στη συνέχεια «Βεβαίωση στοιχείων». Συμπληρώνουμε τα αντίστοιχα πεδία που μας ζητά η Εφαρμογή (τα ΦΠ δεν συμπληρώνουν αυτά τα δύο πεδία) , κάνουμε checkbox για τα κριτήρια υπαγωγής και τέλος «Αποθήκευση». Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος των κριτηρίων υπαγωγής του Συνοφειλέτη επιβεβαιώνουμε με «Συνέχεια».
Η Εφαρμογή μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στο 3 ο Στάδιο : Συνυποβολή στοιχείων συνοφειλέτη και να επισυνάψουμε τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς και τα Δεδομένα οφειλών.
Ο Συνοφειλέτης συμπληρώνει τους πιστωτές του, τυχόν Συνοφειλέτες του καθώς και τις Οφειλές του (η διαδικασία είναι όπως και στον Οφειλέτη).
Αφού ολοκληρωθεί από τον Συνοφειλέτη η συμπλήρωση της αίτησής του, επιβεβαιώνει για την Οριστική Υποβολή και η Εφαρμογή ενημερώνει για την επιτυχή υποβολή και τον Οφειλέτη, ώστε να εισέλθει( ο Οφειλέτης) στην Εφαρμογή για να προχωρήσει σε Οριστική Υποβολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου