Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Είναι θέμα προθέσεων



Νίκος Παπαδόπουλος
Απόφοιτος Τμήματος Φιλολογίας-Γλωσσολογίας Α.Π.Θ.

Για το Νέο Προεδρικό Διάταγμα για την Οργάνωση και Λειτουργία των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά. Και θα γραφτούν ακόμη περισσότερα. Γνωρίζοντας τις θέσεις του κυβερνώντος κόμματος περί διαχρονικών εννοιών αμιγώς συνδεδεμένων με τον Ελληνισμό, όπως η πατρίδα, είναι ανάγκη να επιχειρήσουμε μια βαθύτερη ανάγνωση στις νέες αλλαγές.

Αν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ δεν έκανε στροφή 180 μοιρών μετεκλογικά, αυτό είναι η στάση του απέναντι στα εθνικοπατριωτικά ζητήματα. Άπαντες γνώριζαν εκ των προτέρων ότι σε περίπτωση εκλογής προτίθεται να περιορίσει τις εκφάνσεις ‘’πατριδοφροσύνης’’ στη χώρα. Σε κάθε τομέα. Από την εκπαίδευση μέχρι την οικονομία (όσο γίνεται). Άρα λοιπόν δεν γίνεται να πέφτει κανείς από τα σύννεφα στο άκουσμα (και) της είδησης ότι η σημαία θα δίνεται με κλήρωση.
Προσέξτε, αν το απομονώσουμε ως αλλαγή, δεν είναι (κατ’ εμέ πάντα) κάτι αρνητικό. Το κάθε Ελληνάκι έχει δικαίωμα να κρατάει στις παρελάσεις τη σημαία της πατρίδας του, εφόσον αισθάνεται περήφανο γι’ αυτό και το επιθυμεί. Ίσα-ίσα που θα αποτρέπαμε και περιστατικά διένεξης μεταξύ των γονέων (ναι, πρόκειται για ‘’μπηχτή’’ στη μάστιγα της υπέρ το δέον εμπλοκής των γονέων στην εκπαιδευτική διαδικασία). Οι άριστοι μαθητές μπορούν να επιβραβευτούν και με άλλους τρόπους.
Ωστόσο, δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Προφανώς και το υπουργείο Παιδείας δε μένει μόνο στη σημαία στις παρελάσεις. Μια ακόμη αλλαγή είναι η κατάργηση της επίσημης έπαρσης της σημαίας στα σχολεία, που γινόταν ως τώρα μια φορά τον μήνα με τους μαθητές να λένε παράλληλα τον εθνικό ύμνο. Εδώ σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Σύμφωνα λοιπόν με το νέο Π.Δ., η σημαία θα μένει μόνιμα αναρτημένη στον ιστό της, όπως στις λοιπές δημόσιες υπηρεσίες.
Υπό το πρίσμα λοιπόν της «αναβάθμισης της λειτουργίας των δημόσιων σχολείων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας» καταργούνται οι «συντηρητικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις», όπως αναφέρει ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ σε ανακοίνωση-απάντηση σε σχετική με το όλο θέμα υποκριτική (για να ‘χουμε να λέμε) ανακοίνωση της Ν.Δ.. Μάλιστα, αναχρονισμός η έπαρση του εθνικού συμβόλου.
Θα έπρεπε βασικά να ευχαριστήσουμε τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, γιατί παραδέχεται μόνος του αυτά που υποννοούμε. Τελικά, είναι όντως θέμα προθέσεων. Υπό άλλες συνθήκες, το να παίρνει τη σημαία οποιοσδήποτε μαθητής ελληνικής ιθαγένειας και υπηκοότητας θα ήταν απόλυτα λογικό. Εδώ όμως, σε συνδυασμό με τις άλλες αλλαγές, έχουμε να κάνουμε με μια σταδιακή υπονόμευση κάθε έκφανσης πατριωτισμού. Πώς σχετίζεται αυτό με το ποιος θα κρατά τη σημαία; Μα φυσικά μακροπρόθεσμα, και ως ο πρώτος κρίκος μιας αλυσίδας πολυπολιτισμικών αλλαγών. Είναι αποτέλεσμα συνειδητής προσπάθειας αλλοίωσης της εθνικής ταυτότητας, προς ένα σχολείο «αναβαθμισμένο, σύγχρονο, δημοκρατικό».
Είναι θέμα προθέσεων. Η δική μας όμως πρόθεση ποια είναι; Θα μείνουμε για άλλη μια φορά απαθείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου