Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Με πολεοδομική άδεια η εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης



Ανοίγει και επίσημα πια ο δρόμος για να έχουν ιδιοκτήτες διαμερισμάτων αυτόνομη θέρμανση, αφού δεν χρειάζεται πλέον η απόφαση της πλειοψηφίας της γενικής συνέλευσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο «Ελεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», που κατατέθηκε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή και αναμένεται η ψήφισή του, το αμέσως επόμενο διάστημα.
Οι διατάξεις που προστέθηκαν προβλέπουν πως τα νοικοκυριά έχουν τη δυνατότητα να
επιλέξουν ανάμεσα σε φυσικό αέριο, γεωθερμία, συστήματα αντλιών θέρμανσης κ.λπ. ως εναλλακτικές μεθόδους προκειμένου να ζεσταθούν. Ωστόσο, οι πρώτες αντιδράσεις δεν άργησαν να εκδηλωθούν, καθώς μια τέτοια διαδικασία φαίνεται πως ανοίγει πολλά μέτωπα, ενώ είναι και ολίγον γραφειοκρατική, αφού απαιτεί για παράδειγμα πολεοδομική άδεια.
Τι προβλέπει όμως το νομοσχέδιο για την αυτόνομη θέρμανση; Για όσους ιδιοκτήτες επιλέξουν να αποκοπούν από τον κεντρικό καυστήρα, μπορούν να το κάνουν χωρίς την πλειοψηφία της πολυκατοικίας, αλλά υποχρεούνται να συμμετέχουν στις κοινόχρηστες δαπάνες, δηλαδή στην προληπτική συντήρηση ή τα έκτακτα έξοδα, χωρίς όμως να πληρώνουν τις δαπάνες για την κατανάλωση καυσίμου.
Αντίθετα, η αλλαγή της κεντρικής θέρμανσης πραγματοποιείται μόνο με απόλυτη πλειοψηφία. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι στις πολυκατοικίες όπου υπάρχουν περισσότερες από μία οριζόντιες ιδιοκτησίες, για να αλλάξει το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, και εφόσον βελτιώνεται η ενεργειακή απόδοση με βάση τον ΚΕΝΑΚ, απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων των συνιδιοκτητών, ανεξαρτήτως αν υπάρχει αντίθετη πρόβλεψη στον κανονισμό της οικοδομής. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το νέο κεντρικό σύστημα θέρμανσης μπορεί να είναι η σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου, η τηλεθέρμανση, η γεωθερμία, οι αντλίες συστήματος θέρμανσης κ.λπ.
Οσοι ιδιοκτήτες θέλουν να αποκοπούν από τον κεντρικό καυστήρα μπορούν να το κάνουν, χωρίς την πλειοψηφία, αλλά υποχρεούνται να συμμετέχουν στις κοινόχρηστες δαπάνες
Να τονίσουμε πως η απόλυτη πλειοψηφία χρειάζεται και όταν προκύπτει θέμα τροποποίησης ή αντικατάστασης των υφιστάμενων κεντρικών συστημάτων θέρμανσης, αλλαγής εξοπλισμού, επεμβάσεων στις όψεις του κτιρίου, όδευσης σωληνώσεων και αγωγών, τοποθέτησης καπναγωγών και καπνοδόχων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργο Ασμάτογλου, «αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να προσπαθεί να προωθήσει το φυσικό αέριο. Αυτό δεν είναι κακό, αλλά δεν πρέπει να έχεις δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης πρέπει να είναι ο ίδιος και στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο». Οπως εξήγησε στον Ελεύθερο Τύπο ο κ. Ασμάτογλου, «η δυνατότητα που δίνεται στους ιδιοκτήτες θα φανεί σε βάθος διετίας για το πόσο τελικά συμφέρει την τσέπη του καταναλωτή».
«Με τη ρύθμιση αυτή όχι μόνον δεν πρόκειται να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά θα οδηγηθούμε σε υπερκατανάλωση και σπατάλη της, όταν στο ίδιο κτίριο αντί να λειτουργεί μόνον ένας κεντρικός καυστήρας, θα λειτουργούν ταυτόχρονα πολλοί περισσότεροι. Η προβλεπόμενη σύγκληση της γενικής συνέλευσης θα έχει καθαρά προσχηματικό χαρακτήρα, όταν ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί άμεσα να αγνοήσει την απόφασή της και να ανακοινώσει ότι θα αυτονομηθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου