Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Αιφνιδιασμός από τη μη λειτουργία των "ολοήμερων". Άνω κάτω και η Πέλλα.



Μείζον πρόβλημα προκαλείται για χιλιάδες οικογένειας, που έχουν παιδιά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση σε πολλά δημοτικά σχολεία ότι το "ολοήμερο σχολείο" μπαίνει στον πάγο μέχρι νεωτέρας.
Καταγγελία γονέα, αναφέρει ότι -σε δημοτικό σχολείου του Αμαρουσίου- μολονότι η πρώτη εβδομάδα κύλησε ομαλά όσον αφορά στο "ολοήμερο", αιφνιδιαστικά την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε στους γονείς ότι για την τρέχουσα εβδομάδα δεν θα λειτουργήσει,
λόγω έλλειψης προσωπικού.

Νεότερες πληροφορίες από το συγκεκριμένο σχολείο αναφέρουν ότι το "ολοήμερο" θα ισχύσει μόνον για μαθητές α', β΄ και γ΄Δημοτικού.

Γίνεται αντιληπτό ότι για πολλές οικογένειες η εξέλιξη αυτή εμφανίζεται σαν βόμβα, καθώς ο προγραμματισμός τους περιελάμβανε το "ολοήμερο" σχολείο, με αποτέλεσμα τώρα να βρίσκονται στον αέρα, καθώς οι περισσότεροι εργάζονται και δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους.

Πολλοί θα αναγκαστούν να πληρώσουν ανθρώπους να κρατάνε τα παιδιά, κάτι που αποτελεί πλήγμα στον οικογενειακό προϋπολογισμό, ειδικά σε τόσο δύσκολους καιρούς.

Πληροφορίες που έφτασαν στο nooz αναφέρουν ότι ειδικά για παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών το πρόβλημα είναι οξύ, καθώς ο προγραμματισμός των ημερήσιων ωραρίων είναι ασφυκτικά στενός.
 
Καταγγελίες για 5.000 κενά


Από την περασμένη εβδομάδα, οπότε και ξεκίνησαν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες προχώρησαν στην καταγγελία ότι υπάρχουν 5.000 κενά, υπογραμμίζοντας ότι αυτό σύντομα θα διαφανεί στη λειτουργία του ολοήμερου προγράμματος στα δημοτικά σχολεία.

Σύμφωνα δε με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου (12/9) "αν και οι ομοσπονδίες καταγγέλλουν 5.000 κενά, κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας ότι δεν υπάρχει πρόθεση να καλυφθούν αυτές οι ελλείψεις. Τα προβλήματα, όπως σημειώνεται, θα καταγραφούν στο ολοήμερο σχολείο, στις ειδικότητες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στη παράλληλη στήριξη και στα τμήματα ένταξης".
 
Και συνεχίζει
: "Οι καταγγελίες αφορούν ένα μεγάλο μέρος της πραγματικότητας στα σχολεία. Οι προσλήψεις στα δημοτικά σχολεία καλύπτουν σχεδόν στο σύνολό τους το πρωινό πρόγραμμα, όχι όμως και όλα τα τμήματα ολοήμερου, ειδικά σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα. Άλλωστε, ο σχεδιασμός των υπηρεσιών είναι να καταγράψουν τα κενά τις επόμενες μέρες και να προχωρήσουν σε προσλήψεις όπου υπάρχουν ανάγκες δασκάλων".

Οι... πανηγυρισμοί


Την περασμένη Δευτέρα, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μετά το πέρας του αγιασμού για τη νέα σχολική χρονιά, στο ολιγοθέσιο δημοτικό της Πέρδικας στην Αίγινα, είχε υπογραμμίσει "την εύρυθμη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και την ένταξη από φέτος στο ολοήμερο πρόγραμμα διδασκαλίας των ολιγοθέσιων δημοτικών σχολείων της χώρας".
 
"Πάνω από ένα εκατομμύριο μαθήτριες και μαθητές, 150.000 εκπαιδευτικοί, πάνω από 10.000 σχολεία, πάνω από 25 εκ. βιβλία είναι στη θέση τους και αρχίζει η σχολική χρονιά μ' έναν ομαλό τρόπο", είπε, προσθέτοντας ότι, "παρά το γεγονός ότι υπάρχουν άλλα προβλήματα, είναι τεράστια επιτυχία το ότι τα σχολεία φέτος άνοιξαν στην ώρα τους και με καλύτερους όρους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά".
 
Είναι απορίας άξιον το πώς ένας υπουργός Παιδείας πανηγυρίζει για το αυτονόητο, ότι δηλαδή άνοιξαν τα σχολεία στην ώρα τους, ενώ δεν μπορεί να μην γνώριζε το πρόβλημα που θα προέκυπτε μέσα σε λίγες ημέρες με τη λειτουργία των "ολοήμερων" και των μεγάλων προβλημάτων που αυτό προκαλεί σε πολλές οικογένειες.

Στην Πέλλα.
Ανάλογα και ίσως χειρότερα προβλήματα παρατηρούνται και στην Πέλλα.Η αδυναμία εως και ανεπάρκεια της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας να χειριστεί με επιτυχία τα μείζονα προβλήματα είναι πλέον πασιφανής. Πολλά σχολεία σε Έδεσσα και Γιαννιτσά ουσιαστικά υπολειτουργούν καθώς ατυχείς και άστοχες επιλογές προκαλούν εντάσεις και φέρνουν επιπλέον αναστάτωση σε μικρές και μεγάλες σχολικές μονάδες.Την ίδια στιγμή οι σύλλογοι Δασκάλων επιλέγουν τη σιωπή της συνενοχής καθώς παρά τα όσα προβλήματα δεν έχουν μπει στον κόπο να ενημερώσουν γονείς και εκπαιδευτικούς επιβεβαιώνοντας πλήρως την υποψία πως λειτουργούν περισσότερο ως διοίκηση παρά ως συνδικαλιστικό όργανο.

9 σχόλια:

  1. Ο συντάκτης του παραπάνω άρθρου, κρυμμένος πίσω από την ΑΝΩΝΥΜΙΑ ενός Blog συκοφαντεί τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών και παραπληροφορεί τον κόσμο καθώς το σημείο τουλάχιστον που αφορά την Πέλλα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    Θα ήθελα, αν έχει το θάρρος, ΕΠΩΝΥΜΑ να μας αναφέρει σε ποια σχολεία των Γιαννιτσών δεν λειτουργούν τα ολοήμερα τμήματα και από που προκύπτουν τα όσα αναφέρονται, καθώς κανείς από τους διαχειριστές του Blog δεν είχε καμία επικοινωνία με τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών αλλά και με τους Αιρετούς του κλάδου.

    Η πραγματικότητα είναι ότι η φετινή χρόνια, όπως και η περσινή, ξεκίνησε με αρκετές δυσκολίες και με αρκετή αναστάτωση στους εκπαιδευτικούς και τις σχολικές μονάδες.

    Κύριες αιτίες των παραπάνω προβλημάτων είναι ο κακός προγραμματισμός στις υπηρεσιακές μεταβολές και στις προσλήψεις αναπληρωτών αλλά και ο νέος τύπος ολοήμερου σχολείου που οδηγεί πολλούς δασκάλους σε υπεραριθμία.

    Ένα άλλο πολύ έντονο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η υπογεννητικότητα και η σχολική διαρροή εξαιτίας της μετανάστευσης που συρρικνώνουν συνεχώς τα σχολεία.

    Από την αρχή της νέας θητείας του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιαννιτσών ήταν και είναι στο πλευρό των συναδέλφων με καθημερινή επικοινωνία και ενημέρωση.

    Τον Ιούνιο που έγιναν οι υποβιβασμοί πολλών σχολικών μονάδων, με δυναμική παρουσία στο συνέδριο της ΔΟΕ και σε συνεργασία με τους Αιρετούς και Αντιπροσώπους του κλάδου κατατέθηκε σχετικό ψήφισμα - καταγγελία που αφορούσε τους υποβιβασμούς αλλά και στον νέο τρόπο λειτουργίας των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων.

    Στη συνέχεια, με επιστολή προς το Υπουργείο οι τρεις Σύλλογοι του Νομού ζήτησαν την άρση των καταργήσεων και υποβιβασμών των Σχολικών Μονάδων.

    Ο Σύλλογος βρίσκεται πάντα στο πλευρό όλων των συναδέλφων προσπαθώντας να διασφαλιστεί η διαφάνεια και το νόμιμο δικαίωμα κάθε συναδέλφου σε όλες τις διαδικασίες.

    Παρακαλώ πολύ να αποκατασταθεί η αλήθεια..!

    Διαμαντόπουλος Ηλίας
    Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιαννιτσών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To μοναδικό που έλειπε για να κλείσει η επιστολή απολογίας είναι η φράση "Ζήτω η κυβέρνηση.Ζήτω ο Γαβρόγλου". Στις δύο πρώτες παραγράφους σαλιαρίσματος και ασύστολου γλυψίματος σε διοικηση και κυβέρνηση ο υπογράφων Πρόεδρος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υποπτεύομαι από τους ύμνους στην εκπαιδευτική πολιτική ξεχαρβαλώματος φαίνεται πως δίνει διεπιστευτήρια για την εκκωφαντική σιωπή του συλλόγου του.Στις επόμενες παραγράφους θυμήθηκε πως πρέπει να υποδυθεί τον "μαχητικό" συνδικαλιστή και ουσιαστικά επιβεβαιώνει το κείμενο που έσπευσε να καταγγείλει ως ανυποπόστατο.Τρικυμία εν κρανίω. Βέβαια στις "μαχητικές" παρεμβάσεις που κανείς ωστόσο δεν αντιλήφθηκε και φυσικά οι ιθύνοντες τους οποίους εξυμνεί αδιαφόρησαν πλήρως για το περιεχόμενό τους ξέχασε να συμπεριλάβει την αφωνία του συλλόγου του για την κατάργηση της προσευχής,την κατάργηση της έπαρσης σημαίας ,την λοταρία ανάδειξης σημαιοφόρων και άλλα τόσα στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Γιαννιτσών δεν τόλμησε να βγάλει ούτε ΜΙΑ αράδα.Για τέτοιο εξευτελισμό.Για τόση δουλικότητα απέναντι σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που ζει η εκπαίδευση.Τα μισά προβλήματα από όσα θυμήθηκε να απαριθμήσει μετά το δουλικό υμνολόγιο ,να καταγράφονταν με οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση θα είχαν καεί σχολειά αμέτρητα.
    Κ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΡΕ ΦΙΛΕ ΔΑΚΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ.ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ.ΕΤΣΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΤΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ.ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αποκλείεται να ναι της ΔΑΚΕ. Ούτε ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βγάλει τέτοια ανακοίνωση λιβανιστήρι.Εκτός αν θέλει να γίνει κι αυτός τίποτα διευθυντής.Όλα παίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εεειιιι ξυπνήστε.αν επι ΝΔ γινόταν αυτή η ανακατοσούρα θα είχαν γκρεμίσει σχολεία σε κάθε πόλη και χωριό.οσο για το αν ειναι της δακε ο προεδρος ή όχι δεν εχει καμια σημασια.το μονο σιγουρο ειναι πως στηριζει δημόσια όσα κανει η κυβερνηση αφου μας λεει πως στην πελλα δεν έχουμε προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγανακτισμένος γυμναστής19 Σεπτεμβρίου 2017 στις 10:26 μ.μ.

    Η επιστολή του "Προέδρου" είναι για γέλια και για κλάματα.Στο τέλος ζητά να αποκατασταθεί η αλήθεια!!! Ποια αλήθεια αυτή που συμφωνεί πως συμβαίνει ή αυτή που του υπαγόρευσαν να περιγράψει; Θίχθηκε επειδή τον είπαν δουλικό και εύκολο; Ε και; Πού είναι το αναληθες; Αφού επιβεβαιώνει ο ίδιος πως έστειλε απλά και μόνο μια επιστολή.Κι αυτό είναι δυναμική παρέμβαση ή ενταφιασμός και πλήρης πολιτική κάλυψη στην αύξηση των μαθητών ανα τμήμα που έφερε μείωση εκπαιδευτικών ωρών και οδήγησε συναδέρφους σε ατέλειωτο γυρολόι ανα σχολείο; Και που είναι οι δυναμικές κινητοποιήσεις μπροστά στη σφαγή στις αποσπάσεις; Λίγη ντροπή ρε προσκυνημένοι δημοσιοσχετίστες του facebook και της light και υποτακτικής σε διευθυντές παρουσίας σας.Λίγη ντροπή.Έχετε και το θράσσος να ζητάτε και τα ρέστα.Άντε απο δω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. φέτος έγινε το μεγαλύτερο ρουσφετολογικό όργιο όλων των εποχών στις αποσπάσεις και αυτός ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ δεν πήρε χαμπάρι και έκανε τουμπεκί ψιλοκομένο.μόκο κανονικό.χαλασαν οικογένειες καταστράφηκαν οικονομικά συνάδελφοι και αυτός χαλάστηκε γιατί και καλά τον αποκάλεσαν προσκυνημένο και δουλικό.τι ζούμε ρε φίλε τι ζούμε;;;;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. OTI ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΘΕΛΕΤΕ ΒΑΖΩ ΠΩΣ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Like ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΘΕΝ ΔΑΚΙΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΘΑ ΤΑ ΧΕΙ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.ΤΕΤΟΙΟ ΓΛΥΨΙΜΟ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΒΛΕΠΩ ΑΠΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟ.ΘΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΟΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαχαχαχαχα... Όλοι πίσω από την ανωνυμία μας, μια χαρά ξέρουμε να τρολάρουμε και να κατηγορούμε με μεγάλη ευκολία ανθρώπους που καλά καλά δεν ξέρουμε. Τελικά η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας.... Κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή