Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Διαγράφηκε η Κατερίνα Παπακώστα από τη Ν.Δ με απόφαση Κ. Μητσοτάκη



Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας έθεσε ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη βουλευτή, Κατερίνα Παπακώστα.

Στέλνοντας μήνυμα σαφές πως δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα... φάλτσο, που θα αποτελέσει αφορμή εσωστρέφειας ή θα... θολώνει τις κεντρικές πολιτικές στοχεύσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση, μετά από το… τρίτο κατά σειρά χτύπημα της Κατερίνας Παπακώστα, μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.


Η απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, που έρχεται ως συνέχεια των αναφορών πηγών της οδού Πειραιώς πως δεν πρόκειται να γίνεται ανεκτή καμία διαφοροποίηση, ελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια του σημερινού πρωινού καφέ.
Όπως επισημαίνουν στο Capital.gr στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, η απόφαση του προέδρου της ΝΔ ήταν προσωπική. "Ενώ η κ. Παπακώστα είχε τη δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις της για το εν λόγω νομοσχέδιο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που είχε συγκληθεί την ίδια ημέρα και λίγο νωρίτερα, η ίδια επέλεξε να διαφοροποιηθεί εντός της Ολομέλειας", τονίζουν χαρακτηριστικά.

Το κλίμα για την πρώην πλέον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας είχε βαρύνει απειλητικά τις τελευταίες ώρες. Αφορμή αυτή τη φορά ήταν οι αναφορές της κ. Παπακώστα από το βήμα της Βουλής, στη διάρκεια χθεσινής συνεδρίασης. Όταν η κ. Παπακώστα παρέσχε στήριξη στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο. Στον κυβερνητικό εταίρο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που βρίσκεται στην αιχμή του αντιπολιτευτικού momentum της γαλάζιας παράταξης. 
Στον απόηχο της σύγκρουσης, σε επίπεδο Ολομέλειας, ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, η κ. Παπακώστα βρέθηκε στο πλευρό Καμμένου. "Έγιναν προσωπικές αναφορές στον κύριο υπουργό που είναι άσχετες με το νομοσχέδιο", σχολίασε, από το βήμα των ομιλητών. Για να πάει ένα βήμα πιο πέρα, όταν σημείωσε πως ορισμένες από τις διατάξεις που η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει, κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.

Οι αναφορές της κ. Παπακώστα προκάλεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την οργή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεκάλεσε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν άπαντες οι κορυφαίοι συνεργάτες του. Σε αυτή αποφασίστηκε να ζητηθεί από τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, διευκρινιστική δήλωση, μέσω της οποίας θα ανασκευάζει τα σχόλιά της από το βήμα της Βουλής.

"Κατά την ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής υποστήριξα πως αποτελεί υποχρέωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας να διορθώσει τρία άκρως σοβαρά προβλήματα τα οποία αφορούν: Πρώτον, στο βαθύ κούρεμα στις συντάξεις των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι μεγαλύτερο, όσο υψηλότερη ήταν η θέση ευθύνης, την οποία κατείχαν. Δεύτερον στην άρση του θεσμού της προστασίας της Αναπηρίας, καθώς οι ανωτέρω μειώσεις των συντάξεων αφορούν και τους συνταξιούχους με αναπηρία 80% και άνω και τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ως προστατευόμενο μέλος ένα άτομο με αναπηρία 80% και άνω. Τρίτον στις συντάξεις χηρείας, καθώς σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. δεν εκδίδονται συντάξεις βάσει των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων των ασφαλισμένων.

Όσον αφορά στην συμμετοχή μου σε επιτροπές της Βουλής, συμμετέχω όπου ορίζομαι από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας και στην προκειμένη περίπτωση όχι από τον Υπουργό Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο. Κλείνοντας την τοποθέτησή μου, με αφορμή την πληθώρα προσωπικών αντεγκλήσεων από πολλές πτέρυγες οι οποίες δημιουργήθηκαν, σήμερα, καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, ζήτησα για πολλοστή φορά από τον Προεδρεύοντα και τον Πρόεδρο της Βουλής, να εφαρμόσει τον Κανονισμό της Βουλής. Πρόκειται για θέση μου, την οποία αμετακίνητα υποστηρίζω από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκα. Σύμφωνα μάλιστα με τον Προεδρεύοντα, κ.  Γ. Λαμπρούλη, το πρόβλημα αυτό έχει επισημανθεί από πολλούς συναδέλφους βουλευτές. Όποια άλλη ερμηνεία επιχειρηθεί, αποκρούεται αυθεντικά από την δήλωσή μου", ανέφερε, στη νέα δήλωσή της, η Κατερίνα Παπακώστα.

Μόνο που και αυτή η δήλωση δεν ικανοποίησε τον κ. Μητσοτάκη και την ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς φαίνεται πως κρίθηκε ότι δεν ήταν αρκετά αυτοκριτική. Ο δρόμος για την απομάκρυνση της κ. Παπακώστα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είχε αρχίσει να κυλάει αντίστροφα.

Τα... χτυπήματα της κ. Παπακώστα πυκνώνουν στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, που είχε ταχθεί υπέρ του κ. Μεϊμαράκη στην προεκλογική εκστρατεία για την ηγεσία της γαλάζιας παράταξης, στις 3 Μαρτίου και όσο ο κ. Μητσοτάκης βρισκόταν στο οικονομικό forum των Δελφών, είχε... φαλτσάρει για πρώτη φορά, όταν σε συνέντευξή της κράτησε αποστάσεις από την κομματική γραμμή, υποστηρίζοντας πως το κόμμα πρέπει να ψηφίσει τις ελαφρύνσεις που προτείνει η Κουμουνδούρου ως αντίμετρα στα μέτρα της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές.

"Εάν κλείσει η αξιολόγηση πρέπει να αποσυρθεί το αίτημα των πρόωρων εκλογών για να προστατευθεί. Και πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί, αν επιμείνουμε, σε λίγο θα γίνουμε γραφικοί", είχε σημειώσει τότε η κ. Παπακώστα, προκαλώντας την οργή της ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Τότε, το όλο ζήτημα μπήκε στον... πάγο, με την ίδια να σπεύδει προς διάψευση. "Συνέντευξη δεν υπήρξε. Τηλεφωνική  επικοινωνία  υπήρξε. Όσο  με αφορά  λειτουργώ πάντα θεσμικά  και  στηρίζω  τις αποφάσεις  της ΝΔ και του Προέδρου της, συντασσόμενη με την κρατούσα  θέση. Τόσο σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση όσο και για την ανάγκη εκλογών", είχε σημειώσει.

Ακολούθησε, λίγες ημέρες μετά, μία ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της οποίας επιτέθηκε στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, καλώντας τον να απεκδυθεί την ιδιότητά του όσο θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες της εξεταστικής για την Υγεία, κίνηση η οποία ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ήταν η στιγμή που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε οδηγήσει εκτός ομάδας τομεαρχών την Κατερίνα Παπακώστα. "Καμία διαφοροποίηση δεν πρόκειται πλέον να γίνει ανεκτή", ήταν το μήνυμα που είχαν στείλει στις αρχές Μαρτίου, κύκλοι προσκείμενοι στον πρόεδρο της γαλάζιας παράταξης. Και καταμεσής του Πάσχα, όταν η κ. Παπακώστα... χτύπησε, εκ νέου, ο χρόνος για την απομάκρυνσή της από τη θέση της αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα. 

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου