Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

"Βόμβα" από το Κτηματολόγιο.Στα χέρια του Δημοσίου χιλιάδες οικόπεδα και ακίνητα.



Στα χέρια του Δημοσίου έχουν ήδη αρχίσει ήδη να περνούν ακίνητα που θεωρούνται «αγνώστου ιδιοκτήτη», καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο ή τα δήλωσαν με σοβαρά σφάλματα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, μιλώντας την Κυριακή στο 20ό ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Ιδιοκτητών Αχαΐας στην Πάτρα.
Όπως τόνισε ο κ. Παραδιάς, ο οποίος συντόνισε τις εργασίες του Συνεδρίου, πρόκειται για τα ακίνητα σε 111 πόλεις και περιοχές της χώρας όπου συμπληρώνονται 14 χρόνια από την
ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων, προθεσμία στην οποία χάνεται οριστικά η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και συνεπώς και το ίδιο το ακίνητο. Μεταξύ των πόλεων αυτών είναι η Πάτρα, η Καλαμάτα και το Αργοστόλι, καθώς και πολλές περιοχές της Αττικής, όπως η Νέα Σμύρνη, το Νέο Ψυχικό, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια, ο Γέρακας, ο Ρέντης, η Ελευσίνα και η Νέα Πέραμος.
Ο κ. Παραδιάς επεσήμανε την ανάγκη άμεσης νομοθετικής παράτασης της προθεσμίας αυτής έως τουλάχιστον την 20ετία της έκτακτης χρησικτησίας του Αστικού Κώδικα, ώστε να μην πάσχει από αντισυνταγματικότητα η διαδικασία της αφαίρεσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας από αυτούς που για οποιοδήποτε λόγο δεν τη δήλωσαν. Σημείωσε ακόμη ότι ενώ η σχετική νομοθεσία προβλέπει αποζημίωση των ιδιοκτητών που θα χάσουν την περιουσία τους από τη διαδικασία αυτή, στον προϋπολογισμό του κράτους δεν προβλέπεται κανένα σχετικό κονδύλι, πράγμα που σημαίνει ότι πρακτικά δεν υφίσταται ούτε η δυνατότητα αποζημίωσης.
Για το ίδιο θέμα, ο Χρήστος Δημητριάδης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Άμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος, τόνισε ότι η οριστικοποίηση των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών και το «αμάχητο τεκμήριο» δήμευσης της ιδιοκτησίας ξεκίνησε αθόρυβα να εφαρμόζεται, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις. Το κτηματολογικό μας σύστημα αντί να προστατεύει την ιδιοκτησία, όπως θα όφειλε, την υπονομεύει, αφού δέχεται και θα εφαρμόζει πλέον την «ηλεκτρονική χρησικτησία» και την «ηλεκτρονική δήμευση» των ιδιωτικών ακινήτων, υποστήριξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου