Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Τα «θέλω» των εταίρων για την γ΄αξιολόγηση



Στην τελική ευθεία 20 ημερών για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που θα κλείσουν την γ’ αξιολόγηση βρίσκεται η κυβέρνηση!
Οι θεσμοί που θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το EuroWorking Group της 27ης Νοεμβρίου, θέλουν μέχρι τότε να έχουν κλείσει όλα τα μεγάλα θέματα και κυρίως η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η αξιολόγηση στελεχών των τραπεζών και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας.


Η διάθεση των εταίρων διαφαίνεται θετική, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί μόνο το 30% των 100 περίπου προαπαιτουμένων ώς το τέλος του χρόνου.
Οι θεσμοί φέρεται να έχουν αποδεχθεί να μεταφερθεί στην επόμενη αξιολόγηση η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, αναγνωρίζοντας ότι απαιτείται κάποιος χρόνος γι’ αυτό και ότι σε κάθε περίπτωση θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αναδρομικά στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.
Στον αντίποδα επιμένουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο αναβολής για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για την ενέργεια, κυρίως για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία μπορεί να ενισχυθεί από την επίσπευση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, είναι κομβική για τους Θεσμούς καθώς την κρίνουν ως τον θεμέλιο λίθο στην αναπτυξιακή διαδικασία στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα και από την Αθήνα, δεν θέλουν άλλες καθυστερήσεις, καθώς θέλουν να αποφύγουν την αναστροφή του θετικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Κυβέρνηση και δανειστές, φαίνεται να συγκλίνουν στην επίτευξη μιας έγκαιρης συμφωνίας, με στόχο να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των αγορών. Το οικονομικό επιτελείο, προετοιμάζεται για νέα έξοδο στις αγορές στην αρχή του 2018, ώστε να αντλήσει ρευστότητα, με την οποία θα χτίσει το μαξιλάρι ρευστότητας, το απόθεμα, δηλαδή, που θα εξασφαλίσει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, το πρώτο διάστημα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια.
Ως προς το χρονοδιάγραμμα, οι θεσμοί αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 28-29 Νοεμβρίου, με στόχο να επιτευχθεί μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, ώς το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου μια συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο (staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση.
Στη συνέχεια, ο στόχος είναι να «τρέξει» η υλοποίηση των προαπαιτουμένων που θα έχουν απομείνει και η θεσμοθέτηση όσων απαιτούνται, ώστε στο επόμενο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου 2018 να κλείσει και επίσημα η συμφωνία και να γίνει η επόμενη εκταμίευση δόσης.
sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου